Kymmenen päivän ajan on monenlainen rytmimusiikki soinut Kirjurinluodon konserttipuistossa Porissa. Kaupunki on taas hiljentynyt suuresta ihmismäärästä, minkä toi Poriin kolme samanaikaista suurtapahtumaan. Asuntomessut avautuivat 6.7. ja ovat edelleen käynnissä, Suomi Areenan tapahtumat ajoittuivat viime viikolle maanantaista perjantaille. Perjantai-iltana oli Areenan rakenteiden purku urakka jo täydessä käynnissä ja lauantaiaamuna katukuva oli aika hiljainen.
Pori Jazz 2018 ajoittui tänä vuonna 10 päivälle. Vilkasta keskustelua aiheuttanut Jazzkadun siirto Etelärannasta Kirjurinluodon puistoalueelle sai kaikesta huolimatta hyvän vastaanoton yleisön keskuudessa etukäteiskritiikistä huolimatta. Ilmaiskonserttialueella Puistolavan ja Lokkilavan ympäristössä mahtui hyvin liikkumaan, mutta kesäravintolan ympärillä tuntui käyvän kova kuhina.

Ensimmäisenä viikonloppuna lauantaina ei tahtonut illalla päästä läpi kulkemaan Taavin sillalle, kun suuntasimme kuvaajamme Ollin kanssa kohti Café Jazzia. Jonottajia oli portilla lähes sillalle asti.
Osa porukasta tuntui olevan jo ”hyvässä vauhdissa” ja ilmassa oli vähän ”sekoilun” meininkiä. Ilmeisesti isolle osalle ei musiikki ollut se tärkein sanoma ja ensisijainen ohjenuora.
Sunnuntaina olimme iltamyöhäisellä kesäravintolan teltassa kuuntelemassa PBB:n ”souljumppaa” ja myös silloin alue oli tupaten täynnä.
Kesäravintolan ympäristö oli aidattu isoksi K-18 alueeksi ja näytti siltä, että suurin kävijämäärä tuppaantui tälle alueelle ainakin iltasella. Siitä jäi vähän sellainen käsitys, että osa kansasta ei tainnut tietää konserttilavojen olemassa olosta mitään. Tärkeintä oli ”biletys”, ei niinkään tieto siitä kuka oli mahdollisesti esiintymässä.
Jazzstreetin ja ilmaiskonserttien muutto Kirjuriin oli kaikkinensa onnistunut ratkaisu. Jos mietitään pelkästään ensin Lokkilavaa ja sen antia kuuden ensimmäisen päivän aikana, niin lavalla oli kaikkiaan 19 konserttia kolmen päivän Kids -festivaalin lisäksi. Näistä 16 orkesteria oli hyvin jazzin kartalla. Mikä olisi voinut olla parempi paikka pienille jazzkokoonpanoille päästä esille. Esiintymässä oli suomalaisen jazzin eturivin muusikoita melkoinen liuta ja muutama ulkomainen kokoonpano. Vahinko vaan, että osaan esityksistä vain pieni joukko ihmisiä oli löytänyt tiensä iltapäivän konserteissa.
Puistolavalla oli konsertteja kahdeksana päivänä. Pienempi lava sijoittui viihtyisän suojaisaan paikkaan puiden katveeseen. Se oli ulkoisesti erinomaisessa ympäristössä. Lavalla kävi sama määrä orkestereita, yhdeksäntoista. Siellä tuli kuunneltua monta konserttia, sillä esityksistä 9-10 oli suoraan jazziin luokiteltavissa olevaa musiikkia. Lavan edessä olleet penkkirivit tuntuivat täyttyvän hyvin, mutta toki tarjonta oli genremielessä tarkoitettukin laajemmille yleisöryhmille.

Kesäravintolan telttalava oli tarkoitettu illanviettopaikaksi, missä musiikki alkoikin vasta 22.30 pääsääntöisesti. Konsertit olivatkin enemmän soulpop -suuntaista viihdettä, mikä ei meitä juurikaan kiinnostanut, mutta toisaalta veti suuren yleisön paikalle.
Viiden illan Kirjuri All Stars kokoonpanot jäivät kokematta, mutta kaikkeen ei yksinkertaisesti ehdi millään mukaan. Myöhäisillan ja puolenyön konsertit vetivät mieluummin Café Jazziin, sillä siellä oli takuuvarmasti tarjolla hyvää jazzia joka ilta.
Ainakin omasta mielestäni kokonaisuudessaan muutos oli hyvin onnistunut. Myönteistä palautetta tuli monelta taholta. Toki täytyy sanoa, ettei itselläni ole mitään käsitystä siitä miten hyvä ratkaisu tämä oli taloudellisessa mielessä. Sehän loppujen lopuksi ratkaisee mitä tulevaisuus tuo mukanaan.
Kaiken päätteeksi haluamme antaa mahtavan kiitoksen vielä Lokkilavan reunustalla myyntipaikkaa pitäneelle Yyterin Makkaran henkilöstölle. Saimme heidän suurella myötävaikutuksella perustettua teltan taakse Jazzrytmien neljän hengen porukalle kevyen kenttätoimiston. Paikan pitäjä hommasi meille vieläpä sohvankin, missä oli mukava istuskella aina, kun oli vapaa hetki ohjelman lomassa päästä keskustelemaan, tekemään muistiinpanoja tai siirrellä kuvia koneelle. Koska meidän intressit liittyivät ensisijaisesti jazzohjelmiston seurantaan Lokkilavan ääressä, tämä oli meille erinomainen työskentely- ja tukipiste.

Pystyimme siitä helposti siirtymään myös Puistolavalle aina, kun siellä oli esillä jazziin kallellaan olevia esityksiä. Tätä mahdollisuutta ei ole ollut aikaisempina vuosina, kun ilmaiskonsertit pidettiin Etelärannassa. Aika siirtymisille ei yksinkertaisesti olisi riittänyt. Logistisesti ajatellen nyt oltiin ideaalitilanteessa meidän toimittajakunnan kannalta katsottuna.
Kuten kuvista näkyy, mukavahan tuossa oli tauoilla myös höpistä niitä näitä joutavia, oli sohva, matto, orkidea, kahvit, pikkuleivät ja kaikkea muuta pientä purtavaa saatavilla.
Saimme myös säilyttää kalustoamme Yyterin Makkaran myyntiteltassa suojassa sateelta ja mahdollisilta pitkäkyntisiltä ollessamme Lokki- ja Puistolavojen äärellä työskentelemässä. Mikäs ”toimistolla” oli oleskella, kun ilmatkin, pienestä perjantain ja lauantain sateesta huolimatta, suosivat… välillä oli suorastaan kuumaa.
Työntäyteisen 10 päivän kokonaissaldoksi muodostui 30 erillistä artikkelia, joissa käsittelimme 68 eri konserttiesityksen sisältöä. Artikkelit sisältävät yhteensä 234 konserttikuvaa. Joissakin artikkeleissa on lisäksi mukana videoita käsiteltyjen orkestereiden musiikkijulkaisuista.
Pori Jazz 2018 Kirjurinluoto
Katsaus 10 päivän antiin.