Kuuntelin festivaalin lauantain konsertteja, joista useimmat olivat loppuunmyytyjä. Parasta antia näissä tarjosivat “kotibändi” Second Line Jazzband, Adrian Cox ja Max Lagers N.O. Stompers.
Nuori englantilainen reed-taituri Adrian Cox solisteerasi useita orkestereita ja sai ne ylittämään itsensä vauhdikkaalla esiintymisellään ja loistavalla tekniikallaan. Muita maininnan arvoisia näytteitä antoivat banjovirtuoosi Jim McIntosh (UK) ja upeaääninen Isabella Lundgren, joka lauloi Jesses New Orleans Bandin solistina.

Aiemmin mm. maineikkaissa Phil Masonin ja Max Collien orkestereissa soittanut “Genteleman” McIntosh on koonnut oman yhtyeen The Jazzaholics. Siinä soitti kovan luokan brittidixien osaajia kuten Roger Myerscough (cl), Denny Ilett (tp) ja Trevor “Fingers” Williams (b). Jazzaholics´ia kuunnellessa on vaarana jäädä koukkuun niin pahasti, että “nimettömät jazzistit” -ryhmä voi olla tarpeen. Onneksi pelkästä jazzista tulee harvemmin krapula.
Oma suosikkini on ollut jo useita vuosia loistava Second Line Jazzband (SLJB). Parhaassa iässä olevat pojat jaksavat keikkailla ahkerasti, uusiutua ja tehdä myös hienoja äänityksiä, kuten viimeisin kesäkuussa valmistunut SLJB Get Out of Here. Scandic Opalenin konsertissa pojat soittivat kaksi erinomaista settiä runkona uusi CD.

Enpä ole aikoihin, jos koskaan kuullut niin taitavaa ja vaivatonta “tutitusta” pasuunalla kuin Niklas Carlssonin soolo Little Liza Jane´ssa oli Opalenissa. Kappale on myös mainitulla uudella CD:llä, kannattaa hankkia. Bändin uusimman jäsenen rumpali Johan Hornerin työskentely on myös vakuuttavaa kautta linjan. Onneksi jälkikasvu on taattu, Johanin poika Gideon (3) näytti tauolla selviä “Gene Grupan” otteita.
Klassisen jazzin ystävä voi vain kateellisena vierailla naapurimaassa. Ruotsissa järjestetään vuosittain kymmenkunta jazzfestivaalia, joissa perinteinen jazz on pääosassa. Kouvolan Dixiepäivien jälkeen Suomessa ei Baltic Jazzeja lukuun ottamatta ole juuri dixiefestareita nähty.

Monissa tapahtumissa on sentään yksittäisiä klassisen jazzin settejä. Onneksi nyt näyttää olevan pientä elpymistä olevan tulossa. Keväällä perustetun Suomen PerinneJazz ry:n toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle.
Göteborg on todellinen New Orleans Jazzin kaupunki. Föreningen Tradjazz Göteborg´in jäsenluettelossa on peräti 35 bändiä. Tästä joukosta saadaan “jäsenhintaan” riittävä määrä vetovoimaisia esiintyjiä ja orkestereita.
Bändin perheenjäsenistä saatavalla talkooväellä festivaalin organisointi sujuu minimikustannuksilla. Näin pääsylippujen hintakin on voitu pitää kohtuullisena, kolmen päivän festivaalipassin hinta oli 90 euroa.
Seuraava Göteborg Jazzfestivaali on järjestyksessään 25. ja niitä vietetään 23.-25.8.2013.