Perjantai-ilta kääntyi jo lauantain puolelle, kun Tony Allen lopetti Pakkahuoneen konserttinsa. Sen jälkeen Tampere Jazz Happeningin ohjelma jatkui vielä Klubin puolella aamuyön pikkutunneilla. Lavalle tuli lontoolainen nuorenpolven uudenlaista fuusiomusiikkia esittävä The Comet Is Coming. Yhtyeen keulakuva on tenorisaksofonisti King Shabaka (Shabaka Hutchings).

Shabaka ehti soittaa jo alkuillasta The Ancestors -orkesterinsa kanssa Pakkahuoneen puolella koko setin mittaisen napakan poliittisviritteisen kappaleen, mikä mielestäni otti kantaa Etelä-Afrikassa aina vuoteen 1991 asti vallinneen apartheid -rotuerottelupolitiikan mukanaan tuoman sorron ja mustan kansanosan kärsimykset. Esitys onnistui paremmin kuin Porissa viime kesänä.
Virkeän rytmisesti monivivahteista musiikkia esittänyt Shabaka & the Ancestors loi innostuneen ilmapiirin, mikä tuntui tarttuvan yleisöön. Hutchingsin tenorin ja alttosaksofonisti Mthunzi Mvubun raikkaan ennakkoluulottoman vahvan puhalluksen saattelemana soitto liehahti reippaaseen vauhtiin, vaikka välillä tuntui, että paikoin mennään ”överiksi”, kun rumpali Tumi Mogorosi takoi rumpuja ja symbaaleita hullun lailla.
Shabaka esiintyi kolme vuotta sitten Tampereella omaperäisen kahden puhaltajan ja kahden rumpalin muodostamassa brittibändissä Sons of Kemet. Silloin entuudestaan ainakin itselleni tuntematon Shabaka kiinnitti heti huomiota hänen jauhaessa porukan räväkkään menoon saaden yleisön villiintymään kannustushuutoihin.
Hänen kaikki aikaisemmat edesottamukset huomioon ottaen ajattelin, että voisin vielä käydä Klubin yökonsertissa kuuntelemassa Shabakan edesottamuksia The Comet Is Coming -trion keulakuvana. Oletin, että odotettavissa olisi melkoisen tanakka ja tulinen energiapläjäys jazzin kantaan liimatun elektronispsykedeelisen rockin, afrobeatin sekä funkin keskinäisessä välienselvittelyssä.
Kun yhdeltä yöllä alkavaksi pitänyt konsertin alku viivästyi vielä vartin, niin jo siinä vaiheessa alkoi tuntua siltä, että pitäisi lähteä nukkumaan. Käytännössä sellainen tuntuu aivan hullulta ja mielipuoliselta, että pitäisi olla keskellä yötä jossain kapakassa odottamassa keikan alkua, mikä vielä viivästyy, parhaaseen nukkumisaikaan.
Kolmikko tuli lavalle ja aloitti heti aivan käsittämättömän järjettömällä volyymillä. Arvelin, että jotain tällaista voisi tapahtua, mutta tämä oli aivan mielettömän päätöntä touhua. Olin onneksi varustautunut korvatulpilla ja sain ne äkkiä työnnettyä korviin. Kun 70-kymppisenä itselläni on kuulo vielä tallella ja monesti on joutunut samanikäisten seurassa toteamaan kuinka huono kuulo ihmisillä on, niin ei tehnyt mieleni joutua samaan tilanteeseen.

Meikäläisen ikäisten ihmisten huono kuulo johtuu enimmäkseen työperäisistä sairauksista, mutta olen tavannut sellaisiakin, jotka ovat kertoneet kuulon menneen jo 1960–1970 luvuilla rockkonserteissa. Itse olen välttynyt siltä, koska pysyin jo silloin jazzin saralla.
Kuinka huonossa kunnossa tämän päivän nuorison kuulo tulee olemaan, jos tällaista musiikillista eläytymistä käy kuuntelemassa viikoittain huomioimatta tätä tilannetta.
Istuin Klubin baarin pöydän ääressä nojaten väliseinään, minkä tärinän tunsi jatkuvana virtana kehossa. Tuolin kautta syntyi myös voimakas housuja lepattava ilmavirta, jolloin tuntui, että tuoli alkaa kohta siirtyä paineen voimasta.
Nuorisoryhmät heiluivat lavan ääressä villiintyneenä, todennäköisesti ilman korvatulppia. Mikä on tulevaisuus kuulon suhteen, kysyn vaan, jos tällainen meno on aina vallitsevana näillä yökeikoilla.
Tarkoitus oli seurata lähinnä Shabakan puhaltamista, mikä kuului aivan hyvin korvatulpat päässäkin. En kuitenkaan viitsinyt revittää itseäni kehoa vasten syntyneestä basson paineesta, vaan katsoin vartin hommaa kuunneltuani paremmaksi siirtyä kohti hotellia. Vielä ulkonakin kävellessä tuntui ympärilläni kummallinen humina.
Mielestäni järjestäjillä kuten myös tällaisen musiikin esittäjillä pitäisi olla jonkinlainen vastuu siitä millä äänenvoimakkuudella musiikkia esitetään. Täysin mielettömillä volyymeillä pelaaminen on ilmiselvä terveyshaitta.
Tampere Jazz Happening 2017, Klubi, perjantai/lauantai 3.11.2017
01.00 The Comet Is Coming (UK)
(King Shabaka – tenorisaksofoni, Danalogiue the Conqueror – syntetisaattorit, Betamax Killer – rummut)