Vilnius Jazzin neljäs ja viimeinen päivä käynnistyi jo kello 15.00 Venäjän Draamateatterissa. Iltapäiväsessio vietiin läpi täysin liettualaisvoimin viiden orkesterin käydessä lavalla esiintymässä. Kyseessä oli konserttikokonaisuus, mikä koostui Vilnus Jazz Young Power 2018 -teeman mukaisesti neljästä vilnalaista kilpailuun osallistuvasta orkesterista.
Vilnius Jazz -festivaali on järjestänyt nuorten lahjakkuuksien kilpailun vuodesta 2006. Tämänvuotinen kilpailu järjestettiin siis kahdennentoista kerran. Tässä kilpailussa tuomaristo arvioi paitsi kilpailijoiden laatimien pakollisten jazz-standardien tulkintaa, mutta myös alkuperäisiä sävellyksiä ja esitystä.
Kilpailun tulokset julistettiin ennen illan konserttien alkua. Tuomaristo oli parituntisen tauon aikana käynyt puntaroimassa omia arvioitaan voittajasta. Vilnius Jazz Young Power 2018 Grand Prix -voittajaksi valittiin tänä vuonna toisena soittanut D.Jurevicius Group. Toivotamme onnea voittajaryhmälle myös Jazzrytmit Web Magazinen puolesta.
Koska palkintojenjaosta en kielellisesti päässyt ollenkaan perille, niin kilpailussa muista ansioista palkittuja en pystynyt saamaan selville jälkeenpäinkään. Se mitä käsitin, niin ainakin kehyksissä olleita kunniakirjoja jaettiin iso nippu, niin todennäköisesti sellaisen sai kaikkien ryhmien soittajat muistoksi kilpailusta. Kilpailussa oli myös yleisöäänestys, mutta tästäkään tuloksesta en saanut tietoa irti.
Parxess 600

Kilpailun avasi Parxess 600 -triokokoonpano, mikä koostui Lithuanian Academy of Music and Theatre (LAMT), -opiston opiskelijoista ja sieltä lopputyönsä tehneistä muusikoista. Trion soittajat muodostivat kokoonpanon käytännössä siinä vaiheessa, kun ilmoittautuminen kilpailuun käynnistyi.
Trion jäsenet ovat kuitenkin Liettuassa varsin kokeneita esiintyjiä. Finaalivaiheessa yhtye esitti yhteisesti sävelletyn kappaleen RS L 250. Esitys oli lähinnä rankkaa rock-soitantaa, missä voimallinen räjähtävyys muuttui hetkessä hiipiväksi laskuksi. Nousujen ja laskujen välissä soittajat pyrkivät löytämään vaiheittain muuttuvaa taiteellista vaikutetta hakemalla erilaisista sointukuvioista vaihtelevuutta esitykseensä. Itselleni kylläkin jäi päällimmäisenä mielikuva ”noise”-rockista.
Syntetisaattoria soittanut ja myös trumpetistiksi ennakkotiedoissa mainittu Mantvydas Pranulis ei kylläkään soittanut kilpailukappaleessa ollenkaan trumpettia, vaan ainoastaan syntetisaattoria. Hänen sanotaan olevan yksi ikäpolvensa etevimmistä liettualaisista jazzmuusikoista, joka on mukana moninaisissa eri musiikinlajin projekteissa. Edellisen kerran vuonna 2015 samaisessa kilpailussa hänet äänestettiin parhaaksi solistiksi. Viime vuonna hänen silloin johtama Brave Noises -yhtye julkaisi debyyttialbuminsa, mikä sai huomiota rajojen ulkopuolellakin.
Kotimaan musiikin opintojen lisäksi Ålborgissa Tanskassa taitojaan hionut kitaristi Dominykas Norkūnas valmistui tänä vuonna LAMT:ista musiikin maisteriksi tutkintoalueenaan nykymusiikki ja improvisaatio.
Rumpali Ignas Kasikauskas oli mukana myös viime vuoden voittajakokoonpanossa Džiazlaifessä, mikä esiintyi kilpailuyhtyeiden jälkeen. Hän aloitti rumpujen paukuttelun jo teini-iällä ja tunsi sen heti olevan hänelle kutsumus. Hän opiskeli rumpuja Vilnan konservatoriossa ja myös LAMT: ssä. Lisäksi rumpali on osallistunut mestarikursseihin Italiassa, Tanskassa ja Suomessa.
D.Jūrevičius Group
Toisena esiintynyt voittajaryhmä D.Jūrevičius Group on ollut aktiivinen parisen vuotta. Viime vuonna yhtye osallistui vastaavaan kilpailuun ja palkittiin parhaasta tulkinnasta finaalissa.
Nyt viisikko palasi kilpailuun eri kokoonpanossa. Finaaleissa ryhmä esitti johtajansa, kitaristi Deimantas Balys Jūrevičiusen sävellyksen Sinclair.

Deimantas Jūrevičius opiskeli Vilnan konservatoriossa ja Royal Academy of Musicissa Ålborgissa Tanskassa. Myöhemmin hän jatkoi ammattikorkeakoulun rytmimusiikkiosastolla koulutustaan ja nykyisin jatkaa opintojaan tähtäimenä maisterin tutkinto nykymusiikissa ja vapaa jazzissa LAMT:ssa.
Tällä hetkellä Deimantas keskittyy henkilökohtaisen ohjelmansa esittämiseen ja yhteistyöhön kansainvälisten projektien kanssa. Jazz-projektit olivat hänen mielessään, kun hän suunnitteli yhtyeen perustamista jo Ålborgissa ollessaan.
Yhtyeen muista soittajista saksofonisti Donatas Petreikis opiskeli pianoa Skuodaksen musiikkikoulussa, mutta päätti siirtyä saksofoniin. Vuonna 2013 hänet valittiin VJYP:n parhaaksi instrumentalistiksi ja on voittanut nuorten jazz-esiintyjien kansainvälisen kilpailun Venäjällä. Hänet valittiin myös Vilnan konservatorioon ja LAMT:iin ja nykyisin hän jatkaa opintoja Tanskassa.
Keväällä pianisti Domas Žeromskas tallensi pian julkaisuun tulevan debyyttialbuminsa yhdessä tunnettujen liettualaisten ja ulkomaisten jazzmuusikkojen kanssa. Liettuassa hän on ollut yhteistyössä juhlittujen liettualaisten jazzmestareiden kanssa. Kesällä hän kehitti jazztaitojaan Berklee Music Collegeissa, Bostonissa. Viime vuonna hänet palkittiin ”vuoden jazzlöytönä” VJYP -kilpailussa.
Sähköbassoa soittanut Nojus Drąsutis kiinnitti saksofonisti Vytautas Labutisin huomiota jo hänen ollessa vielä musiikkikoulussa ja Nojus soitti myöhemmin monilla festivaaleilla Labutisin jazzkokoonpanoissa. Yhdessä neljän koulukaverinsa kanssa perustama yhtye 234 voitti VJYP:n Grand Prixin vuonna 2014. Seuraavana vuonna yhtye voitti opiskelija-jazz-kilpailun pääpalkinnon Romaniassa.
Rumpali Domantas Razmus suoritti vuonna 2000 Liettuan Musiikkiakatemiassa Jazz-kandidaatin tutkinnon. Vuodesta 2012 hän on työskennellyt säännöllisesti tunnettujen liettualaisten jazzmestareiden ja muiden tyylilajien edustajien kanssa. Hän on myös yksi aikaisempien kilpailujen voittaja. Vuonna 2012 hän soitti R.A.D.D. -yhtyeessä sen voittaessa VJYP -kilpailun. Rumpali toimii laajalla alueella pop-, funk- ja fuusio-ryhmissä sekä perinteistä jazzia soittavissa kokoonpanoissa.
Yhtye liikkui soitossaan jossain jazzin ja psykedeelinen rockin välimaastossa, missä uudenlainen tajuntatiloja muokkaava ja aistiharhoja luova mystisyys omalla tavallaan huokui soitosta. Siitä syntyi salaperäisiä mielleyhtymiä esille tuovia kokemuksia ja voimakkaita tunnetiloja. Lopulta oltiin vapauttavassa avaruudellisessa tunnelmassa.
Jūrevičiusen bluesvaikutteista särjettyä kitarasoundia soolo-osioissa kuunteli mielihyvin, siinä oli surumielistä tulkintaa, melodialinjat aukaisivat laajoja syvällisiä mielikuvia luovana soundimaailmana. Tiettyä omaperäisesti surrealismia ja ihmisen tiedostamatonta sielunelämän kuvausta saattoi havaita soitossa, mitä nyt yhden kappaleen aikana yleensäkään pystyi mielikuvia luomaan.
Dushna
Kolmantena lavalla kävi esittämässä oman kappaleensa 5-henkinen vapaan kokeilevan freen ja ”noisen” parissa viihtyvä Dushna. Yhtyeen tehosoittajilla on jo huomattava määrä kokemusta takana. He toivat lavalle muista kilpailijoista poikkeavana ryhmänä oman raadollisen äärettömyyden raja-aidat kamppaavan pelkäämättömän tanakan tehokkaan voiman.

Häikäilemättömästi päälle jyräävä viisikko ei kumarrellut, vaan soittajat kehittivät freen eurooppalaisen kantaisän Peter Brötzmannin tapaan vahvan jytinän jälkeensä. Kaunosieluisuudelle ei jäänyt tilaa, vaan rankka jyly ja instrumenttien säälimätön käsittely vei voiton.
Jokainen heistä on aktiivisesti mukana myös monissa muissa projekteissa, joista osa esiintyi myös festivaalin aikana Vilnassa.
Kekseliään neuvokas koko kvintetin yhdessä rakentama kappale ”How Do You Say Dushna in Brooklyn Language” viitoitti ryhmän esitystä alusta loppuun kunnioitettavan voimallisella tyylillä.
Yhtyeen soittajista jazzin tartuttama saksofonisti, erityisesti sopraanon- ja alttosaksofonin asiantuntija, Kazimieras Jušinskas aloitti musiikin opiskelut Alytus-musiikkikoulussa, jota esiintyi Alytus Youth Symphony Orchestrassa. Hän on Juozas Pakalnis -kilpailun voittaja. Tällä hetkellä hän opiskelee LAMT:ssä ja on jäsen myös lavalla myöhemmin nähdyssä Džiazlaif -orkesterissa.
Jo aikaisemmin Parxess 600 -yhtyeessä soittanut Dominykas Norkūnas oli mukana myös tämän orkesterin kitaristina. Kansallisissa kilpailuissa voittoja saavuttanut kontrabasisti Aurelijus Užameckis toimii jazzin- ja klassisen musiikin alueilla. Taitojaan hän on kehitellyt mm. monilla mestarikursseilla. Tällä hetkellä hän opiskelee Ammattikorkeakoulussa ja osallistuu aktiivisesti jazz- ja improvisoituihin musiikkiprojekteihin ja tekee yhteistyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa. Viime vuoden vastaavassa kilpailussa hän saavutti “Versatile Bass Vocabulary” -basistipalkinnon ja koko kilpailun voiton Džiazlaif -yhtyeen riveissä.
Yhtyeen ”kalustoon” kuului myös tuuba, mitä soitti Balys Dvarionas -musiikkikoulusta valmistunut Simonas Kaupinis. Vaihto-opiskelijana hän hioi taitoaan Gioachino Rossinin konservatoriossa Italiassa. Tällä hetkellä hän valmistelee nykymusiikkia ja improvisaatiota käsittelevää Master-tutkintoaan ja jatkaa tuuban opiskelua LAMT:ssä. Voittajaksi kilpailussa valitun D.Jūrevičius Groupin rumpalina jo lavalla nähty Domantas Razmus oli mukana nyt Dushnan riveissä täydentäen näin viisikon.
Dvi iš Jos
Viimeisenä eli neljäntenä kilpailussa esiintynyt Dvi iš Jos oli melkoisesti muista kokoonpanoista poikkeava koostumukseltaan. Viidenhengen yhtyeessä oli kolme naista, kaksi laulajaa ja pianisti sekä sähköbasisti ja rumpali. Yhtyeen esitystä voisi myös luonnehtia aivan erilaiseksi. Omasta mielestäni sen olisi voinut aivan hyvin asettaa vaikka voittajaksi, eikä tässä arviossa ole mukana mitään naisnäkökulman lisää, vaan yksinkertaisesti musiikillista sisältöä silmällä pitäen.

Yhtye syntyi tätä kilpailua varten kahden tyylikkään nuoren naislaulajan Greta Šimkutėn ja Viktorija Raibužytėn ideoinnin pohjalta.
Vladimir Chekasin kouluttamat tytöt päättivät itsenäisesti jatkaa omien ajatusten johdattamana itsenäisesti ilmaisujen alkuperäisiä muotoja etsiessään jonkinlaista epätyypillistä, odottamatonta, outoa tai ennustamatonta käyttäytymismallia musiikkinsa sisältöön.
Tämän pohjalta kilpailussa kvintetti esitti Viktorijan ja Gretan sävellystyön tuloksena Train -nimisen kappaleen. Se oli mielestäni hieno suoritus, missä laulajien äänenkäyttö ei rajoittunut sanoihin, vaan myös ”skattailu” ja äänien moninaiset variaatiot tulivat esille mehevästi.

Soitossa oli myös hieman kokeilevaa vapautta, kun pianisti Anastasija Šanina käytti soitossaan myös alussa avant-gardistisia otteita pyyhältämällä flyygelin kannen alle uusia äänimuotoja hakien samanaikaisesti koskettimia tapaillen.
Viisikielistä sähköbassoa soittanut Dominykas Žernys ja rumpali Kristupas Kmitas olivat erinomaisesti jyvällä laulajien kanssa oikea-aikaisesti omilla soitoillaan.
Omasta mielestäni Kristupas oli taiteelliselta näkökannalta katsottuna paras rumpaleista. Hän ei tehnyt mitään ylimääräistä, vaan johdatteli tyttöjen laulua eleettömän rauhallisesti ja hienovaraisen joustavasti kimmoisalla elastisuudella.
Toinen yhtyeen perustajista Klaipėdasta kotoisin oleva ja pitkälle musiikinopinnoissa kouluttautunut Greta Šimkutė oli karismaattinen ja iloinen esiintyjä, joka haluaa ylläpitää jazzperinteitä. Ensimmäiset askeleensa jazzmusiikin parissa hän otti Jeronimasin Kaasinskolan musiikkikoulun jazz-osastolla. Hänen sydämensä oli perinteisen jazzin ja Bossa novan valloittamana. Laulaja ei rajoita itseään kuitenkaan tyylilliseen yhteen karsinaan, vaan on kokeillut kannuksiaan myös uudella vaihtoehtoisella rock-ryhmällä MORII yhdistämällä eri musiikkityylejä rockista, progressiivisesta metallista jazziksi.
Ryhmän toinen johtaja Viktorija Raibužytė aloitti musiikkitutkimuksen M.K. Oginskis -yliopistossa Plungėssä. Vuonna 2014 hän valmistui LAMT:n klassisen lauluohjelman vapaana kuuntelijana ja tänä vuonna yliopistotason populäärimusiikin opintoaineissa. Hän on lisäksi opiskellut oppilasvaihdossa Lontoossa.
Anastasija Šanina aloitti pianon soittamisen Algirdas-musiikkikoulussa Vilnassa ja jatkoi opintojaan ammattikorkeakoulun taiteen ja taideteollisen tiedekunnan rytmisen musiikin osastolla. Tällä hetkellä hän tekee yhteistyötä laulajan Elžbieta Oleškevičin kanssa.
Kokeellisen musiikin asianajaja, basisti ja säveltäjä Dominykas Žernys valmistui syksyllä ammattikorkeakoulusta ja kehittää parhaillaan koulutusta LAMT:ssä. Aiemmin hän on ollut VJYP: n finalistina jäsenenä Nostrum ja Brave Noises -yhtyeissä.
Kristupas Kmitas opiskeli Balys Dvarionas -musiikkiopistossa, jossa hän osallistui jazzin soittamiseen koulun Big Bandissa. Vuonna 2015 hän valmistui ammattikorkeakoulun rytmisen musiikin osastosta. Tällä hetkellä hän valmistelee Master -työtään improvisaatiosta LAMT:ssä.
Lopputulema
Yhden kappaleen aikana oli vaikea luoda todellista mielikuvaa yhtyeiden taidoista ja saada selkeää kokonaisuutta hahmotettua. Niitä olisi pitänyt kuunnella pitempään, jolloin ehkä olisi saanut yhtyeiden luovuudesta paremman otteen. Nyt se jäi hieman pintapuoliseksi eikä herättänyt suuria tunteita. Jälkikäteen heidän musiikkiaan vähän enemmän kuultuna alkoi soitto tuntua paremmalta, mitä hetken paikan päällä kuunneltuna saattoi aistia.
Äänitteissä saatetaan kuitenkin olla erilaisilla kokoonpanoilla liikkeellä, joten vertailua on vaikea tehdä ja analysoida nopeasti. Ongelmana oli myös se, ettei tuntenut soittajia ollenkaan, erilaisia nimiä vain vilisi kaiken aikaa ja lisäksi osa soittajista oli mukana kahdessa tai kolmessakin orkesterissa, mikä sotki omalta kohdalta arvioimisen tekemistä. Kun ei tuntenut soittajia eikä koonpanoja ei pystynyt myöskään sulattamaan ja tekemään arvioita yhtyeiden tekemisistä.
Džiazlaifin loppusoitot
Kilpailuesitysten jälkeen osin samoista soittajista koostunut 6-henkinen viime vuoden voittaja Džiazlaif soitti noin puolituntisen setin hyvää vapaailmeistä freepohjaista notkeaa jazzia. Yhtye sai lisäksi viime vuonna erikoispalkinnon parhaasta alkuperäisestä sävellyksestä. Džiazlaif on Liettuan musiikkiakatemian opiskelijoiden muodostama sekstetti. Bändi tunnetaan Vilnan elävän jazz-yhteisön hulluina huligaaneina.
Bändi syntyi, kun yksi bändin jäsenistä kysyi toiselta: “Ehkä meidän pitäisi soittaa yhdessä?” Ja toinen vastasi: “kyllä”. Sitten he yhdistyivät protonien kanssa elektronien ja tänään he jatkavat musiikillista toimintaa yhdessä paikallisissa paikoissa ja festivaaleilla ja ulkomailla.
Džiazlaifin musiikkia ei voi määritellä suoraviivaisesti, vaan siinä sulautuvat reippaat rockvaikutteet sopuisasti jazzin olemukseen runsaana improvisaatioisena toimintana. Bändillä on värikäs ja monipuolinen ohjelmisto. Kaikki jäsenet ottavat osaa sävellystyöhön heijastaen näin erilaisia musiikin näkemyksiä ja henkilökohtaisia taustoja.
Tämän vuoden alussa yhtye julkaisi yhtyeen nimeä kantavan debyyttialbumin, minkä kappaleita kuulimme esityksen aikana. Matkalla oli kuoppaisia teitä särmikkäineen reunoineen, meno oli pomppuisaa ja siinä iskarit olivat kovilla, välillä olisi ehkä tarvinnut hieman äänenvaimentajiakin. Kuoppaan putoamisen jälkeen oli jossakin vaiheessa hieman syytä tarkastella menemistä ja rauhoittua. Rennon rehevä kolmen saksofonin rouheassa putkessa kulkenut soitto oli vaihtelevaa, välillä tuhdin energistä, osin avant-gardemaista hillittyä taiteellista raivoa, mutta myös melodisen kauniisti kantavaa musisointia.
31. Vilnius Jazz 14.10.2018
15.00 Russian Drama Theatre
Vilnus Jazz Young Power 2018:
Parxess 600: Mantvydas Pranulis – sintezatoriai, trimitas, Dominykas Norkūnas – gitara, Ignas Kasikauskas – būgnai.
D.Jūrevičius Group: Deimantas Balys Jūrevičius – gitara, Donatas Petreikis – saksofonai, Domas Žeromskas – fortepijonas, Nojus Drąsutis – el.bosas, Domantas Razmus – būgnai.
Dushna: Kazimieras Jušinskas – saksofonai, Dominykas Norkūnas – gitara, Simonas Kaupinis – tūba, Aurelijus Užameckis – kontrabosas, Domantas Razmus – būgnai.
Vilnus Jazz Young Power Guest:
Dvi iš Jos: Greta Šimkutė – vokalas, Viktorija Raibužytė – vokalas, Anastasija Šanina – fortepijonas, Dominykas Žernys – bosinė gitara, Kristupas Kmitas – mušamieji.
Džiazlaif: Kazimieras Jušinskas – as, ss, Arminas Bižys – as, Danielius Pancerovas – bs, Paulius Vaškas – g, Aurelijus Užameckis – db, Ignas Kasikauskas – dr.