Rigas Ritmin torstai-illan 4.7.2013 anti jatkui Rigas Congress Centerissa Robert Clasper Experimentin jälkeen amerikkalais-uganda/ruandalaislaulajatar Somin ja hänen trionsa myötä. Tapahtuman johtaja Maris Briezkalns spiikkasi Somin lavalle ääntäen hänen nimensä muotoon: Suomi!
Somin esiintymisasu oli oli yhtälaisen rento kuin hänen tapansa esiintyä. Tietynlainen luonnonlapsen vilpitön olemus ja orastava maailmannaisen tyyli sekoittuivat miellyttävän vapauttavaksi kokonaisuudeksi.
Sama päti myös Somin lauluun. Uutena afrikkalaisena jazzina mainostettu tyylisuunta piti paikkansa, vaikkakin afrikkalaisuus jäi ehkä hieman odotettua enemmän taka-alalle. Mutta hyvä näinkin…
Somin äänirepertuaari oli suhteellisen kattava ja hänen laulamisensa oli tasaisen varmaa. Hän ei pyrkinyt kokeilemaan äärirajojaan vaan teki kokonaisuudesta osaavan hallitun. Tuo osaavuus korostui parhaiten afrikkalaistyyppisisssa osa-alueissa. Hänestä on vuosien varrella kehittynyt jo varteenotettava laulajatar.
Oman lisänsä hänen esitykseen toi afrikkalaistyyppinen, rytminen tanssahtelu. Hän heitti kenkänsä pois jaloistaan, joten tanssi sai lisää aitoa poljentoa.
Ja yleisö tempautui täysillä mukaan ja hurmaantui Somin esitykseen huutojen ja aplodien myötä.
Somin ranskalaisvetoinen taustatrio pianisti Emmanuel Duprey, basisti David Laurent ja rumpali Julien Charley osoittautui asiansa osaavaksi taustabändiksi, joka ei pyrkinyt tuomaan itseään esille liiaksi.
Pianisti Duprey loi omilla välisoitoillaan lisää tatsia kokonaisuuteen. Basisti Laurent “eli” ehkä eniten mukana Somin musiikkimaailmassa. Basisti Charleyn ote oli hieman jäykähkö, kuten miehen juro ulkonäkökin… tosin eihän ulkonäöllä ole sinänsä mtään tekemistä itse musiikin kanssa.
Kokonaisuudessa viattoman kepeä ja afrikkalaiseen muottiin sopivan yksinkertainen juttu, joka puolusti hyvin paikkaansa Rigas Ritmin ohjelmistossa.
Misisipi
Congress Centerin jälkeen ilta jatkui kaikkina iltoina Daugava -joella seilaavalla jokilaiva Misisipilla. Tuon kaksikerroksisen siipirataslaivan yläkansi oli kattamaton ja alasisäkannella tapahtui varsinainen soitto. Yläkannelle musiikki tuli kaiuttimien kautta, joten leppoisa kesäyö antoi mahdollisuuden istua siellä ja ihailla Rigan valomerta.
Illan aloitti Misisipilla slovakialainen “perheorkesteri”, joka ehdoton tähti oli kitaristi Andreas Varady, 15 -vuotta. Tämä Django Reinhardt -tyyppinen kitaristi on ehtinyt jo paljon, sillä hän on mm. nuorin kitaristi, joka on koskaan soittanut legendaarisella Ronnie Scott’s Jazz Clubilla Lontoossa. Ja hyvin Andreaksen soitto irtosi Misisipillakin tällä ikäisekseen uskomattomalta maailmanmieheltä.
Komppiosastossa soitti Andreaksen isä Bandi bassoa ja pikkuveli, 11 -vuotias Adrian rumpuja! Hiljaisen ehkä hieman juronkin isän rooli oli silmiinpistävän hankala, sillä nuorisoketju veti kaiken huomion, niin soittajina kuin lavan ulkopuolellakin. Aikamoisia velikultia.
Illan toinen kokoonpano oli Riga Jazz Quartet, pianisti Viktor Ritovs, saksofonisti Toms Rudzinskis, perkussionisti Artis Orubus ja basisti Edvin Ozolo vierailevine laulusolisteineen.
Pianisti Ritovs osoitti erinomaista osaamistaan, jota on kuultu myös Suomessa useampaan kertaan. Perkussionisti Orubus on tarvittaessa todellinen velho ja kioskin pitäjä, mutta toimi myös “rumpalinroolissaankin” hienosti. Saksofonisti Rudzinskis ja basisti Ozols täydensivät hallitus tätä nelikkoa.
Bändin vierailevien laulusolistien osuuden aloitti Grazissa Itävallassa opiskeleva Elina Viluma, jonka puhdas ja soiva ääni antoi sydämensykkeen esittämiinsä kappaleisiin.
Laura Budrteckytè tämän kevään Riga Jazz Stagen ja viimevuotisen Klaipedan Jazz Voicesin voittaja, esitteli hienoa osaamistaan, joka lähenteli moninosin jopa ääniakrobatiaa.
Misisipin illan kruunasi koroatialainen baritonilaulaja Daniel Cacija, jonka miehisen syvä jazzosaaminen jätti laivalla olleille erittäin hyvän maun suuhun päivän tarjonnasta.
Rigas Ritmi tarjoili Congress Centerin lisäksi musiikkia myös Leisure park Eglessä, telttaravintolakompleksissa vanhassa kaupungissa, jossa musisoivat Frank / Pashkevich Experience. Myös taiteilijakortteli Kalnciema kvartals tarjosi musiikki-illan K. Trion ja vierailijoittensa Ori Dakarin ja Eveliina Protektoren myötä.
Runsassävyinen ja hyvä musiikkipäivä, jossa jazz jylläsi eri muodoissaan.