Dresden on edelleen maineensa veroinen Euroopan Dixielandin pääkaupunkina. ”Pyhiinvaelluksen” 45. Int. Dixieland Festivaaleille Dresdeniin teki noin 400 000 dixien ystävää. – Festivaalimme on kuin hyvä viini, jota on kypsytetty 45 vuotta jatkuvasti. Juhlavuosi 2015 kirjataan erinomaisena vuosikertana. Festivaalimme on kehittynyt arvostetuksi instituutioksi, hyrisi festivaalien johtaja Joachim Schlese tyytyväisenä.
– Panostamme jatkossakin monipuolisuuteen ja korkeaan laatuun. Olemme luottavaisia tulevaisuuden suhteen. Muutaman taantumavuoden jälkeen yleisömäärä lähti nyt nousuun. Meillä ei ole ollut ongelmia esiintyjien saamisessa. Vuosittain Dresdeniin on tarjoutunut yli 100 orkesteria ja esiintyjää ympäri maailmaa.

Toukokuun 10.- 17. päivinä pidetyillä juhlafestivaaleilla esiintyi yhdeksästä maasta 41 orkesteria yhteensä 270 muusikon ja solistin voimin, mukana Acoustic Dixie Six Suomesta. Maksullisissa konserteissa soi iloinen jazz 267 tuntia ja ilmaistapahtumissa 119 tuntia.
Kaikki maksulliset tapahtumat olivat loppuunmyytyjä. ”Huutosakkina” oli Suomesta parisenkymmentä Jazzrytmien toimituskunnan jäsentä ja dixien ystävää matkatoimiston ryhmämatkalla.
Himmelfart in Dixieland
Helatorstaina festareita juhlittiin parin kilometrin päässä keskustassa olevassa ”Alter Schlachthofissa”. Vanha teurastamo on otettu uusiokäyttöön ja kunnostettu kulttuurin tarpeisiin. Suureen saliin on saatu aikaan kelvollinen akustiikka ja sinne mahtuu reilu tuhat henkeä istumaan.
Konsertissa esiintyi viisi orkesteria. Vauhdikkainta menoa kuulemistani soitti Dutch Dixieland All Stars. Euroopan parhaana pidetyn dixierumpali Huub Janssenin (1937-2008) Amazing Jazzbandin jäsenistä pasunisti Bas van Gestel oli koonnut ”tähtimiehistön”. Sen soundi oli aivan samaa luokkaa kuin esikuvansa Dutch Swing College Bandin. Janssenhan soitti 25 vuotta DSCB:n rumpalina.
Kokoonpanon nuoresta rumpalista Nils Condradista (31) on kasvanut Janssenin manttelin perijä. Kielissä syntynyt Conrad on todella poikkeuksellinen lahjakkuus. Hänen viiden minuutin hieno rumpusoolo sai yleisön hurmokseen aivan kuten hänen oppi-isänsä esitykset aikanaan. Conradin soitannassa on selkeä juoni ja ainutlaatuisen vetävä komppi.
Toinen maininnan arvoinen esiintyjä Alter Schlachthofissa oli puolalainen Dixie Company. Vuonna 1993 Poznanissa perustettu bändi kuuluu Puolan ykköskaartiin ja on erittäin kysytty Euroopan dixieareenoilla. ”Yhtiön” laulusolistina esiintyi uhkea-ääninen Diane Davidson. Varsinkin miehet kuuntelivat ja katselivat yhdysvaltalaista Davidsonia innostuneesti.
Dixieland-Ball
Saksassa dixie on myös erittäin suosittua tanssimusiikkia. Valtaosa yleisöstä on seniori-iässä ja opetteli tanssimaan dixien kultakaudella 1950- ja 60-luvuilla. Dresdenissä on yleensä järjestetty ”Dixieland-Ball” tanssin ja hyvä ruuan ystäville. Tällä kertaa aktipaikaksi oli valittu keskustan uuden karhea hotelli NH Dresden Altmark.
Noin 60 euron sisäänpääsymaksu oli varsin kohtuullinen. Lipun hintaan sisältyi laadukas 26 ruokalajin buffet, josta oli mahdollisuus tankata koko ilta. Pöytiä täydennettiin kiitettävän tehokkaasti eikä kenenkään tarvinnut kärsiä ruuan tai nesteen puutteesta. Juomat maksettiin kyllä erikseen, mutta niissäkään ei ollut festivaalilisää; esimerkiksi olut 3 eur, koko pullo viiniä 20 eur ja litran kivennäisvesi 5 eur.
Tanssimusiikista vastasi Dixie Company & Diane Davidson ja itävaltalainen Vienna Hot Dixxies. Vaikka Hot Dixiessä oli vain neljä jäsentä, musiikki kuulosti kyllä ehdalta dixieltä. Bändit soittivat kolmen vartin settejä. Roudaustauoilla yleisöä hauskutti Die Jazzpolizei, joten hotti soi kaiken aikaa. Hotellin aulassa yleisö otettiin vastaan brassin tahdein, joita esitti komeasti Brass Band Rakovnik.
Festivaalien pääjuhla, torstain Jazzgala der Jubilare jäi Dixieturistilta tällä kertaa väliin. Liput olivat myyty loppuun jo viime vuoden puolella eikä mediaväkeäkään laskettu sisään pelkällä pressikortilla. Kuriositeettina mainittakoon, että paikallinen lehti Sächsische Zeitung oli huomioinut suomalaisten jazzfanien vierailun. Lehdessä oli 13.5. saksankielinen juttu, jonka otsikkona oli suomeksi Jazzrytmien 21.12.2014 kirjoitus ”Dresdenissä kuullaan suomalaista dixietä”.
Acoustic Dixie Six urakoi Dresdenissä
Acoustic Dixie Six oli Dresdenissä jo kolmatta kertaa. – Teimme nyt neljän päivän aikana Nina Lindroosin kanssa todellisen miehen ja naisen työn. Meille oli bookattu peräti kahdeksan keikkaa, joissa soitimme 11:ssä setissä yhteensä 102 biisiä, summasi bändin puuhamies Niklas Andersson festivaalin satoa.
– Festivaalin tärkein ja isoin keikkamme oli Jazz im Boxring, missä onnistuimme saamaan seisovat aplodit koko Saksan Hygieniamuseon hallin täyttäneeltä yleisöltä peräti kahdesti.
Suomesta matkalla mukana olleet dixiefanit arvostivat erityisesti sunnuntai-illan tunnelmallista siipirataslaivakonserttia.
Vanhalla Stadt Wehlen-höyrylaivalla tehdyllä risteilyllä Acousic Dixie Six vuorotteli tanskalaisen Six Foot Stompersin kanssa.
Molemmat bändit vaalivat pieteetillä perinteitä ja soittivat aitoa dixielandia; tanskalaiset virtuoosimaisella osaamisellaan ja Acoustic Dixie Six hyvällä yhteissoitolla Ninan loistavan lavakarisman ryydittämänä.
– Teimme mielestämme nappisuorituksen, koska kutsu Dresdeniin tuli jo ensi vuodeksi, Andersson arvioi festivaalin lopputulosta.
Acoustic Dixie Six Dresdenissä: Bengt-Ove Fagerhed (tb), Marcus Weckström (tba), Niklas Andersson (tpt), Olli Salmi (cl), Petri Tötterman (bjo) ja Samu Laiho (d) sekä Nina Lindroos (voc).
Dixieturisti