DSC:n story alkoi Haagissa toisen maailman sodan aikana, kun joukko opiskelijoita ja jazzin ystäviä perusti jazzyhtyeen. He harjoittelivat niin usein kun mahdollista. Se ei ollut aina helppoa, koska saksalaismiehityksen aikana jazz oli kiellettyä musiikkia. Kun Hollanti vapautui, yhtye antoi ensikonserttinsa 5.5.1945 nimellä “The Quartet of the Dutch Swing College”.
Bändin ensimmäinen johtaja oli pianisti ja valokuvaaja Frans Vink. Muut soittajat olivat Peter Schilperoort, Henny Frohwein ja Tony Nüsser. Alussa he soittivat swingiä, Chicago jazzia ja Ellingtonin musiikkia.

Varsin pian kokoonpano kasvoi kuusimiehiseksi ja Peter Schilperoort otti leaderin paikan vuonna 1946. Nimeksi tuli “The Orchestra of the Dutch Swing College” ja se sai valtaisan suosion. Jo seuraavana vuonna yhtye voitti Brüsselissä pidetyssä kansainvälisessä jazzkilpailussa viisi palkintoa.
Kuultuaan ranskalaisen klarinetisti Claude Luter´in bändiä Schilperoort päätyi vielä uuteen kokoonpanoon; trumpetti, vetopasuuna, kaksi klarinettia ja nelimiehinen rytmiryhmä. Hyvin harjoitelluista, kollektiivisista ja vapaista sooloista tuli Peter Schilperoortin tavaramerkki; “Dutch Swing College Band”.
Euroopassa elettiin 1960 -luvulla vahvaa tradjazz boomia. DSC muuttui vuosikymmenen alussa ammattimaiseksi jazzorkesteriksi. Mukaan tuli monia uusia soittajia ja jazzmaailman valloittaminen alkoi. Bändi teki pitkiä kiertueita ympäri maapalloa ja sai myös kaupallista menestystä. DSC:n kultaiset vuosikymmenet olivat 1960- ja 1970 -luku.

Dutch jazz college
Peter Schilperoortin haaveena oli perustaa Hollantiin jazzopisto ja -lehti. Unelmat eivät toteutuneet aivan suunnitellusti. Dutch Swing College Band on enemmän, siitä tuli instituutio. DSC on toiminut lukuisille jazzmuusikoille collegena ja yliopistona. Instituution “professoreina” ovat toimineet sellaiset maailman tähdet kuin Teddy Wilson, Muggsy Spanier, Bob Wilber, Joe Venuti ja Wild Bill Davison.

DSC:n suuria nimiä ja hienoja soittajia ovat olleet myös itävaltalainen kornetisti Oscar Klein, pasunisti Dick Kaart, rumpali Huub Janssen, brittikornetisti Rod Mason, klarinetisti Jan Morks ja banjotähti Arie Lighart. Onpa Collegen riveissä soittanut myös loistava suomalainen klarinetisti. Antti Sarpila vieraili DSC:n solistina Porissa 1989 ja Imatralla 1990.
Hollantilaiset ovat olleet myös monien suomalaisten jazzyhtyeiden esikuvia. DDT Jazzbandin veteraanin Freddy Anderssonin mukaan DSC:lla oli erittäin suuri vaikutus heidän kehitykselleen varhaisvuosina. – Kuuntelimme melkein puhki LP-levyn Swing College At Home. Se on loistava live-äänitys vuodelta 1955 Hollannin Scheveningenissä.
Alkuvuosien DSC:n soittajista monilla oli tekniikan alan loppututkinto. Peter Schilperoort oli koneinsinööri, klarinetisti Dim Kesber kemisti, trumpetisti Kees van Dorsser fyysikko ja pasunisti Wim Kolstee kemisti.
Peter Schilperoort – vastakohtien leader
Haagissa 4.11.1919 syntynyt Peter Schilperoort aloitti musiikkiopinnot pianolla. Hän sai kuusitoistavuotiaana kitaristin paikan eräässä pienessä jazzyhtyeessä. Bändin klarinetisti opetti hänet soittamaan vain 17,50 floriinia maksaneella klarinetilla, josta tuli myöhemmin Schilperoortin hellästi vaalima maskotti.

Schilperoort valmistui soittamisen ohella diplomi-insinööriksi. Hän jätti syksyllä 1955 DSC:n ja meni suunnittelijaksi lentokoneyhtiö Fokkerin palvelukseen. Varsin pian hän kuitenkin valitti “etten voi olla ilman jazzia ja heti kun joku vain soittaa minulle niin… “. Niinpä Schilperoort palasi takaisin bändin johtajaksi vuonna 1960 ja johti sitä kuolemaansa 17.11.1990 saakka.
Soittajakaverien mukaan välillä hyvin itsekeskeinen Schilperoort ei ollut helppo ihminen. Hän oli vastakohtien mies, joskus hyvin sydämellinen ja toisaalta taas välinpitämätön, jopa riidanhaluinen. Aatelisarvolla palkitun Schilperoortin harrastuksia olivat valokuvaus ja purjehtiminen.
Schilperoortilla oli nivelsiteiden kanssa ongelmia, jotka vaikeuttivat soittamista ja matkustamista. Välillä hän ei voinut soittaa pitkään aikaan klarinettia. Viimeiset keikat hän soittikin kitaraa, jolla oli aloittanut varsinaisen uransa. Schilperoort ei pitänyt bepopista, hän suosi vain vanhempaa tradjazzia.
Hollannin Jazzarkiston Jop Adrianin mielestä Schilperoortin pääansiot DSC:ssä eivät ole niinkään soittajana. Hänen roolinsa oli ennen muuta Hollannin kansainvälisesti kuuluisimman bändin innovaattorina, ohjaajana ja kannustajana.
Bob Kaper – pelastaja
DSC:n suosio taantui ja yleisö väheni uhkaavasti 1980 -luvulla. Ilman kompromisseja jazzilla ja swingillä alkanut repertoaari hajosi ehkä liikaa kantrin, iskelmän ja popin puolelle. Myös Peter Schilperoortin liian pitkään jatkunut itsevaltainen johtamistapa lienee vaikuttanut yleisökatoon.
Schilperoortin kuoltua musiikilliseksi johtajaksi tuli briljantti klarinetisti Bob Kaper. Hän otti harhapoluille joutuneen instituution huomaansa ja alkoi rakentaa varovaisesti uutta ilmettä. Ja ihme tapahtui, DSC nousi vähitellen uudelleen kuin Fenix -lintu tuhkasta.
Tänä päivänä DSC voi hyvin ja on palannut juurilleen. Sekstetti -kauden jälkeen miehistö täydentyi muutama vuosi sitten toisella klarinetilla ja banjolla. Soundi on jälleen kylläisen luotettavaa aitoa hollantilaista dixielandia.
Zaandamissa syntyneen Bob Kaperin (70) soittajan ura alkoi jo kouluvuosina kotikaupungissa erilaisissa jazzyhtyeissä. Vuonna 1957 hän perusti dixielandia ja swingiä soittavan The Beale Street Seven´in. Peter Schilperoort´in ollessa sairaana 1960 -luvun puolivälissä Kaper alkoi tuurata häntä. Vuonna 1969 Kaper tuli DSC:iin vakituisesti toiseksi klarinetistiksi.
Monissa kilpailuissa palkittu, hillitty herrasmies Bob Kaper on myös erinomainen altisti ja vokalisti. Hän on innokas tenniksen pelaaja, mutta soittaminen ja jazz ovat edelleen hänen “juttunsa”.
DSC on vieraillut Suomessa viisi kertaa viimeksi vuonna 2005 Imatran Big Band Festivaaleilla. Porin Jazzien lisäksi DSC on esiintynyt Helsinki Classic Jazz Festival´lla vuonna 1994. Ravintola Copacabanaan bändi teki “hollantilaisen” pikakeikan koneenvaihdon välillä Kauko-Idän kiertueelle mennessään joulukuussa 2001.

Dutch Swing College Band on edelleen vahvassa iskussa. Bändi juhlii 65 -vuotista taivaltaan turneella, johon kuuluu toistakymmentä konserttia Englannissa, Saksassa ja Hollannissa. DCB:n kokoonpano tänään: George Kaatee (tbn), Bert de Kort (cnt), leader Bob Kaper (cl), Marcel Hendricks (p), Ton van Berkejk (bj), Han Brink (dr), Frits Kaatee (barsax) ja Adrie Braat (b).
Martti Koljonen