Järjestäjien mukaan Dresden on maailman toiseksi suurin jazzfestivaali. Siellä on vuosien varrella vieraillut yli seitsemän miljoonaan dixien ystävää. Kuuma hotti on soinut kaupungin toreilla, turuilla, konserttisaleissa, jokilaivoilla ja ravintoloissa yhteensä runsaat 5 645 tuntia. Festivaaleilla on esiintynyt 800 orkesteria ja 8358 muusikkoa 32 eri maasta.
Suomalaiset dixiebändit aloittivat Dresdenin valloituksensa vuonna 1974. Festivaalien 25 -vuotishistoriikki kertoo; ” Besonders imponierten dem Publikum die Downtown Dixie Tigers (DDT Jazzband) aus Finland“. Vuoden 1976 festivaaleilla soitti Finnish Dixieland All Stars, jonka runkona oli DDT:n miehistö. DDT Jazzband osallistui myös tapahtuman kymmenvuotisjuhliin vuonna 1980.
Nostalginen East Bottom Dixiemen vieraili Dresdenissä vuonna 1981. Toinen tehokas “tuholaismyrkkymme” Polaris Celebration Band hurmasi saksalaisyleisön vuonna 1984 sekä 20 -vuotisjuhlilla vuonna 1990. Sen jälkeen suomalaista svengiä Dresdenin areenoilla ei ole juuri kuultu.
Tämän vuoden toukokuun 12.- 17. päivinä järjestetyillä 39. festivaaleilla esiintyi 30 orkesteria kymmenestä eri maasta. Festivaalien toimitusjohtaja Joachim Schlese arvioi, että yleisöä kävi eri tapahtumissa ilmaiskonsertit mukaan lukien noin puoli miljoonaa henkilöä.
Minulla oli tilaisuus seurata festivaalia kolmena päivänä. Perjantain pääkonsertti “Dixieland International” pidettiin Dresdenin maineikkaassa Kulttuuripalatsissa. Juhlasalin kaikki 2435 paikkaa olivat myyty loppuun. Yleisön suosikiksi kohosi italialainen Milano Hot Jazz Orchestra.
Kulttuuripalatsin näyttämöllä on kaksi esiintymislavaa. Bändit soittivat 35 minuutin settejä. Se on ehkä liian lyhyt aika hyvälle bändille, mutta toisaalta heikompaakin jaksaa kuunnella pitkästymättä puoli tuntia. Vaihdot kävivät juoheasti, koska seuraava bändi odotti jo vuoroaan valmiina viereisellä lavalla. Aikataulut pitivät saksalaiseen tyyliin lähes minuutilleen. Ylimääräisiä ei juuri sallittu.
Pääkonserttien kuuluttajana toimi legendaarinen Karlheinz Drechsel. Hän on ollut alusta lähtien festivaalien pääjuontaja sekä ohjelmatiimin vetäjä. Drechselin lisäksi on ainoastaan yksi henkilö, joka on ollut kaikilla festivaaleilla mukana järjestelyorganisaatiossa. Yleisö antoi aina voimakkaasti suosiota, kun Drechsel astui areenalle kuuluttamaan.
Loistavan sään ansiosta lauantain ilmaiskonsertit “Jazzmeile” täyttivät noin kilometrin mittaisen Prager Strassen, ettei siellä juuri kulkemaan mahtunut. Seitsemällä esiintymislavalla soitti parisenkymmentä kokoonpanoa klo 10.30 – 20.00, tarjoten kansalle sitä mitä rahvas rakastaa: olutta, bratfurstia, brezeliä ja konstailematonta dixietä.
Lauantain ohjelmistoon kuului myös “Jazz-Band-Ball” Kultuuripalatsissa kuuden bändin tahdittamana.
Tilava parketti oli ahkerassa käytössä.Vauhdikkainta menoa esitti Saksan tiettävästi vanhin dixiebändi, hampurilainen Traditional Old Merry Tale Jazzband. TOMTJ on aloittanut jo vuonna 1956.
Sunnuntaina ehdin vielä mukaan suureen ulkoilmakonserttiin “Open-Air-Jazz”, joka soitettiin auringon helottaessa Grosse Gartenissa. Seurasin niin innokkaasti tiukkatahtista konsertointia, että kaljuni ehti melkein kärähtää ennenkuin huomasin ostaa lippiksen. Kaksitoista orkesteria soittivat kolme kappaletta kerrallaan ja sitten vaihto lennosta.
Jälkilöylyt Berliinissä
Dresdenin festivaalien jälkeisenä maanantaina Berliinin Karlshorstin “kulttuuritehtaalla” on perinteisesti pidetty “Dresden-Nachlese”. Samassa rakennuksessa järjestetään taidenäyttelyitä, teatteria ja musiikkitapahtumia. Karlshorst on vajaan puolen tunnin metro/junamatkan päässä Berliinin keskustasta.
Paikallisen jazzyhdistyksen puuhamies Heinz Georg Schubelin mukaan “jälkilöylyjä” on saunottu jo 29 kertaa. Ne ovat olleet aina hyvin suosittuja ja loppuun myytyjä. Nytkin 200 hengen intiimi sali oli tupaten täynnä. Olin tehnyt pöytävarauksen hyvissä ajoin ja paikka järjestyi vaivatta. Sisäänpääsymaksua perittiin 15 euroa, suppea ruoka/juomalista oli todella huokea.
Illan esiintyjinä oli kaksi Dresdenissä vierailutta bändiä; puolalainen Boba Jazz Band ja englantilainen Martin Bennett´s Old River Band. Phil Mason´s New Orleans All-Stars´ssa pasuunaa soittanut Bennett joutui vaihtamaan terveyssyistä pianoon ja perusti samalla oman orkesterin.
Karlshorstin soitanta alkoi seniorille sopivaan aikaan klo 19. Bändit soittivat varsin kelvollista dixietä ja väki tanssi innokkaasti. Myös “jälkilöylyjen” saunottajana toimi Dresdenin “pääguru” Karlheinz Drechsel.
Auf Wiedersehen…beim großen Jubiläums-Festival, dem 40. Internationales Dixieland Festival Dresden vom 7. bis 16. Mai 2010.
Keep Swingin´
Dixieturisti
Martti Koljonen