Euroopan suurinta perinteisen jazzin festivaalia vietettiin 11. -18.5. Dresdenissä. Yli 300 000 dixiefania sai nauttia mielimusiikkiaan 159 tuntia. Vuonna 1971 perustettua festivaalia on kehitetty luovasti ja ne ovat olleet hyvin ajan hermolla. Tapahtuman lähes kaikki maksulliset konsertit olivat loppuunmyytyjä.
Festivaaleilla löytyi jokaiselle jotakin; oli luksushotellin jazzgaalaa, jokiristeilyjä siipirataslaivalla, jazzia raitiotievaunussa, pubi- ja klubijazzia, rahvaalle ilmaiskonsertteja, perheille suunnattuja tapahtumia ja perinteisiä konsertteja sisätiloissa sekä ulkona. Tämän vuoden uutuutena oli suuri puhallinorkesteriparaati. Mukana festivaaleilla oli kymmenestä maasta 37 orkesteria yhteensä 197 muusikkoa ja solistia.
Dresdenin legendaarista Kulttuuripalatsia remontoidaan ja pääkonsertit pidettiin tällä kertaa parin kilometrin päässä keskustasta olevassa ”Alter Schlachthofissa”. Vanha teurastamo on otettu uusiokäyttöön ja kunnostettu kulttuurin tarpeisiin. Suureen saliin mahtuu reilu 1000 henkeä istumaan.
Pääkonserttien kuuluttajana toimi Saksan dixie-ikoni Karlheinz Drechsel (s. 1930). Hän on ollut alusta lähtien festivaalien pääjuontaja sekä ohjelmatiimin vetäjä. Yleisö antoi aina voimakkaasti suosiota, kun Drechsel astui areenalle kuuluttamaan. Drechsel on taustaltaan musiikkitoimittaja ja jazzmuusikko.
Sää suosi lauantain ilmaiskonsertteja. ”Jazzmeile” täytti noin kilometrin mittaisen Prager Strassen, ettei siellä juuri kulkemaan mahtunut. Kahdeksalla esiintymislavalla soitti parisenkymmentä kokoonpanoa, tarjoten kansalle sitä mitä rahvas rakastaa: olutta, bratfurstia, brezeliä ja konstailematonta dixietä.
Dresdenissä on pidetty mediaväestä aina hyvää huolta. Pressipäällikkö Jürgen Richter ja festivaalien johtaja Joachim Schlese esittelevät lauantain pressi-infossa ensi vuoden juhlafestareita. 45. Int. Dixieland Festival Dresden pidetään 10. – 17.5.2015. Luvassa on mm. suuri juhlagaala Semperoperassa.
Vanha kulttuurikaupunki tuhoutui toisen maailmansodan loppuvaiheissa lähes täysin. Kun vierailin siellä ensi kertaa kolmekymmentä vuotta sitten, niin sodan tuhot olivat vielä näkyvissä. Tänä päivänä Helsingin kokoinen Dresden on todella kaunis ja vihreä kaupunki. Siellä on jazzin lisäksi paljon muutakin koettavaa ja nähtävää kuin dixieland.

Rääppiäiset Berliinissä
Dresdenin festivaalien jälkeisenä maanantaina Berliinin Nöldnerplatzilla sijaitsevassa Max-Taut-Aulassa on perinteisesti pidetty ”Dresden-Nachlese”.
Samassa rakennuksessa järjestetään taidenäyttelyitä, teatteria ja musiikkitapahtumia. Nöldnerplatz on vajaan puolen tunnin metro/junamatkan päässä Berliinin keskustasta.
Paikallinen jazzin ystävä ja tanssin harrastaja Bernd Klöhn kertoi, että ”Nachleseä” on vietetty jo yli 30 kertaa. Ne ovat olleet aina hyvin suosittuja ja loppuun myytyjä.
Klöhnin pariskunta kiertää aktiivisesti sellaisilla perinteisen jazzin festareilla, joilla on mahdollisuus tanssia. Olen tavannut heitä aiemmin mm. Göteborgin Jazz Festivaaleilla.
Nytkin 200 hengen intiimi sali oli tupaten täynnä. Olin tehnyt pöytävarauksen hyvissä ajoin e-maililla ja paikka järjestyi vaivatta. Sisäänpääsymaksua perittiin 17 euroa, suppea ruoka/juomalista oli todella huokea.

Illan esiintyjinä oli kaksi Dresdenissä vierailutta bändiä; Majken og Fjeldtetten (DK) ja Felix Slovaćek Swing Band (CZ). Viimeksi mainitun laulusolisti Martina Bartova lauloi todella upeasti.
Bändit soittivat varsin kelvollista perinnejazzia ja väki tanssi innokkaasti. Myös ”rääppiäisten” juontajana toimi Dresdenin ”pääguru” Karlheinz Drechsel.
Keep Swingin´
Dixieturisti