Laitilan Jazzkukko kiekaisi etuajassa innostuneiden musiikkileiriläisten saapuessa Kappelimäen koululle kuluvan viikon tiistai-aamuna. Kaksipäiväinen leiri järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Opetussessiot huipentuvat torstaina 26.7. Laitilan torilla järjestettävään iltakonserttiin, jossa kuullaan leiripäivien aikaansaannoksia. Ohjaajien kaarti koostui alan vankoista ammattilaisista, joiden asiantuntevissa käsissä jokainen opiskelija sai yksilöllisesti tarvitsemaansa ohjausta ja rohkaisua. Opetuskielenä oli osittain englanti, jolla tulimme mukavasti toimeen.

Itsekin paikallaolleena leiriläisenä arvostan sitä, että jazz-diggareille annetaan mahdollisuus saada opetusta ja tuntumaa jazzin saloihin. Moni meistä kulkee konserteissa ja rakastaa jazzin kuuntelua, mutta useat meistä myös harrastavat jonkin instrumentin soittoa tai laulamista. Leirillä on hienoa päästä arvostamiensa artistien kanssa omakohtaiseen vuorovaikutukseen ja saada vinkkejä musiikillisen ilmaisunsa kehittämiseen, vaikkei ammattilaisurasta jazzmusiikin parissa haaveilisikaan. Arvelen, että uskollisimmat jazz-diggaajat löytyvät niiden parista, joilla on jazziin jotain muutakin kosketuspintaa kuin kuuntelu.
Leirin ohjelma oli monipuolinen sisältäen mm. kuuntelu- ja improvisaatioharjoituksia, jotka auttoivat porukkaa hitsautumaan yhteen. Yhteiskonserttia varten leiriläiset saivat harjoitella opettajansa johdolla omissa ryhmissään uuden koulun hienoissa tiloissa. Treenisessioiden jälkeen kokoonnuttiin samaan luokkaan koko bändin kanssa ja sovittiin yhteisesti, miten soolot ja instrumentaaliosiot vedetään ja vuorotetaan.
Leirin johtajana toimi Jazzkukko Festivaalin taiteellinen johtaja Kari Antila(kitara, teoria, yhteissoitto), sekä muina opettajina kansainvälisen tason muusikot LarsEkman(SWE) sähköbassokitara ja kontrabasso, Tuomo Uusitalo(FIN) piano, Mathias Ruppnig(GER) rummut,Toms Rudzinskis(LAT) saksofoni ja puhaltimet sekä Josefiina Vannesluoma(FIN) laulu.

Nälkä ei leiriläisiä päässyt missään vaiheessa yllättämään, sillä ruokailu tapahtui Laitilan keskustan Poukanvillessä, ja leiriemäntänä häärännyt Mimmi Junkolahuolehti leiriläisten maukkaista kahvieväistä.
Kari Antila totesi monen muun tavoin, että leirillä oli mukava tunnelma.
– Tänä vuonna mukana on jonkin verran samoja ihmisiä kuin aiempinakin vuosina. Se kertoo nähdäkseni siitä, että teemme jotakin oikein. On hienoa, että kuluneiden kahden päivän aikana on saatu aikaan näin hämmästyttävän valmista kuultavaa.
– Odotan innolla viikonlopun festivaalia ja toivon, että pikku hiljaa saamme tapahtumaa kasvatettua ja laajennettua. Ensi vuosi on festivaalien juhlavuosi ja Uudenkaupungin Crusell-viikkojen kanssa koetamme saada enemmän yhteistyötä aikaiseksi, vaikkapa vierailukonserttien merkeissä.
– Tänä vuonna olemme kehittäneet lauantaipäivän festivaalijärjestelyjä lanseeraamalla VIP-menun konsertin yhteyteen. Listalla on paikallisista raaka-aineista koostettu laadukas menu sekä hyvä viinivalikoima. Kaikkein tärkeintä meille on kuitenkin musiikki, jonka laadusta ei tingitä, painottaa Antila.
Leiriläisten mietteitä
– Taas menty askel eteenpäin, olen saanut rohkeutta osallistua.
– Todella hyvä kurssi!
– Täällä oli rento ja inspiroiva ympäristö, vaikka luokkahuoneissa olimmekin.
– Meillä oli huippuopettajat, rohkaisivat heittäytymään!

Opettajien mietteitä
Josefiina:
– Todella intensiivinen kurssi, jossa persoonallisuudet ovat päässeet hyvin esille. Vaikka on ollut tekemisen meininki, on samalla ollut rauhallinen olo ja mikä tärkeintä, kivaa.
Mathias:
– Kappalevalinnat ovat olleet osuvia. Kaikilla on ollut mukavaa ja leiriympäristö varusteluineen mainio. Täällä on kiva sekoitus erilaisia ihmisiä ja opettajanakin opin täällä uutta, esim. joudun enemmän analysoimaan omaa soittamistani sitä muille opettaessani.
Tuomo:
– Hyvät fiilikset, oli mukavaa olla täällä taas! Tämä on paras tapa viettää kesää. Saimme paljon aikaan. Tänne oli helppo tulla, sillä opettajat olivat minulle tuttuja jo aiemmista kuvioista. Täällä on ollut todella motivoitunutta ja keskittymään kykenevää porukkaa.