Päätoimittajamme Osku kommentoi pääkirjoituksessaan Oh, My Lord… mm. jazzpäättäjien “leikkauslistojen” perusteita. Kaamosjazz oli toivonut saavansa 20-vuotisjuhliensa kunniaksi paikkakunnalle jazzpäivät. Niitä ei saatu koska “ohjelmisto on tasotonta eikä tunturiin mahdu, kun se buukattu niin täyteen…” Säästökohteista löytyi myös lehtemme. Ilmoituksiamme nipistettiin reilulla 30:lla prosentilla.
Kauko Launonen ja kumppanit eivät tästä lannistuneet. Kaamosjazz, yksi Suomen arvostetuimmista jazztapahtumista, jatkuu edelleen 19.-22.11.2009 ja juhlii ensi vuonna 30 -vuotista taivaltaan. Eipä Jazzrytmien väkikään ole herpaantunut, pyyteetöntä uhrimieltä ja talkoohenkeä löytyy. Vuosi sitten aloittaneen verkkolehtemme sivuilla on vierailtu jo yli 250 000 kertaa.
Hyvän musiikin lähteellä
Vuoden 2000 nuoreksi taiteilijaksi valittu Teppo Mäkynen heittää pokkana Mikael Juntusen muistiin merkitsemässä haastattelussa epäsovinnaisia ajatuksia: “- Mäkynen puhuu toki jazzista, mutta samaan hengen vetoon myös modernista tanssimusiikista, koneista ja näiden yhdistämisestä rumpujen soittoon tai yleensä musiikkiin. Eikä häntä vaivaa myöntää olevansa kiinnostunut massoja viihdyttävästä dance-musastakaan. Tosin…”
“Teppo kiteyttää ajatuksensa sanoihin: – Miten saisin tehtyä hyvän kuuloista musiikkia. Aika usein sitä herää huomaamaan, että miten paljon hienoa musaa maailmassa on. Ja sitä on tehty vieläpä paljon. Tykkään perinteisestä jazzmusasta, ja tulen aina tykkäämään. 50- ja 60 -luvun jazz on lähellä sydäntä. Siksi haluan koettaa tämän päivän juttujen ja vanhojen yhdistämistä.”
Uutispoimintoja
Edward Wesala on poissa. Viesti rumpali, orkesterinjohtaja ja säveltäjä Martti “Edward” Vesalan kuolemasta tavoitti jazzkansan Itsenäisyyspäivänä. Hän oli syntynyt 15.1.1945 ja näinollen kuollessaan 54 -vuotias.
Sven Nygårdille Louis Armstrong-palkinto. Tenorisaksofonisti Sven Nygård sai tämän vuotisen Louis Armstrong -palkinnon kahdeksansien Classic Jazz Festivaalien yhteydessä Helsingissä”.
Pentti Mutikainen puolestaan sai vuoden 1999 Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon. Oululainen Jazz 20 ry palkitsi vuosittaisella Jammu-palkinnollaan taitelija Arvo Suomalaisen. Suomen Saksofoniseuran Josef Kaartinen -palkinto meni Joonatan Rautiolle.
Pop & Jazz Konservatoriossa vaihtuu tahtipuikon heiluttaja. Suomalaisen pop- ja jazzmusiikin koulutuksen uranuurtaja , Oulunkylän pop/jazz musiikkiopiston perustaja ja nykyisen PJK:n rehtori Klaus Järvinen jää eläkkeelle vuoden lopussa. Klasun seuraaja Janne Murto aloittaa rehtorina kevätlukukauden alussa.
Lappalaisen Martti eli Mape on johtanut jo 30 -vuotta EBB:tä eli Espoo Big Bandia, maamme huippusellaista. Marraskuun 17. päivä hän piti juhlakonserttinsa Tapiolan kulttuurikeskuksen Jazz Café Louhessa.
Suomen Jazzliiton silloinen toiminnanjohtaja Timo Vähäsilta kritisoi kirjoituksessaan Apurahaskandaali (t?) taiteilija-apurahojen jakoa: “Jazzmusiikki – ts. sen edustajat – saavat ensi vuonna kokonaista 2,5 apurahavuotta musiikin 54 jaossa olleesta vuodesta. Määrä on tuntuvasti pienempi kuin koskaan tällä vuosikymmenellä.” Eipä taida tilanne olla näinä lama-aikoina sen parempi.
Jazzrytmit Record World
Lehden kriitikot olivat ahkerina ja tuottivat peräti neljä sivua tekstiä toimitukseen lähetetyistä levyistä. Arvioita esittivät: Seppo Huittinen, Mikael Juntunen, Jukka Piiroinen, Osku Rajala, Heikki Tegelman ja Hannu Turunen.
“Lyhyet” -osastolla esiteltiin 19 äänitettä. Pikatuomion saivat muun muassa: Dave Holland; Prime Directive, Keith Jarrett; The Melody At Night, With You, Papa Bue´s Viking Jazz Band; Best Of 1989-99 ja Ray Brown Trio with Guest Singers; Christmas Song with teh Ray Brown Trio.
Laajemmassa ruodinnassa olivat esimerkiksi: Old Time Jazz Band & Pirjo Bergström; Old Time Gospel, Fabrice Eurley; Boogie Woogie Orchestral, Bitter Sweet; T for 3, Jouni Järvelä Group; Lento, Helsinki City Feetwarmers; Back to the good old days. Mikael Juntusen ja Hannu Turusen “Tupla-arvostelun” sai Lenni-Kalle Taipale Trio & Marika Krook; Hiutaleita.
Vakiokolumnistit
Jazztohtori Seppo Lemponen; Lempo(nen) Soikoon: Kertoi asiantuntevalla tyylillään Hoagy Carmichaelista, Tähtisumun säveltäjästä, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 22.11.1999 sata vuotta.
Jazzneuvos Hans Westerberg; It Don´t Mean A Thing….Hasse listasi hienossa kirjoituksessan muun muassa ne 10 levyä, jotka hän veisi polyneesialaistytön lisäksi autiolle saarelle. Kolumnin viimeisessä osiossa hän heitti ystävilleen kylmää vettä niskaan: “Joten nyt poistuu IDMAT-palsta (todennäköisesti) vuosituhannen vaihtuessa”. Onneksi Osku tarttui “todennäköisest” -sanaan ja sai puhuttua jazzin grand old man´n ympäri. Niinpä saimme lukea Hassen upeita kolumneja myös tällä vuosituhannella.
Jazzin rintamamies Jussi Korhonen; Palasia kulkijan päiväkirjasta 7/99: Jussi raportoi sujuvalla kynällään veljensä, kuvaaja Matin tarkoilla otoksilla höystäen matkoistaan. Hän päätti kolumninsa Kööpenhaminan ympäristökokouksen hengessä: Hyvää Joulua ja lehtiä lukutaitoisille! Lehdet lehtiä. Oikein piti ystäväni kasvitieteilijä Seppo Vuokon kirjoittaa näille hurjille, että syksyn lehdet voi jättää maahan lisäravinteiksi. Meillä niin on tehty jo kauan. Hyvää Joulua!