Pianisti Aki Rissasen, belgialaissaksofonisti Robin Verheyenin sekä rumpali Markku Ounaskarin muodostama trio aloitti Suomen kiertueensa maanantaina Keravalta. Kyseessä on järjestyksessä jo 26. ranskalais-suomalainen Vapaat äänet -kiertue. Torstaina suomalais-belgialainen trio yhdistää voimansa ranskalaisen Impérial Quartet’in kanssa. Yhtyeet tekevät kiertueella viisi yhteisesiintymistä eri puolilla Suomea ja esiintyvät myös itsenäisesti, Impérial Quartet viiden ja Aleatoric kolmen konsertin verran. Kiertueen starttivaiheessa oli tilaisuus vaihtaa hieman ajatuksia ultrakiireisten muusikoiden ja myös organisaatioiden edustajien kanssa, tässä otteita.
Nyt käynnistyvä Vapaat äänet -kiertue on järjestyksessä jo 26. ranskalais-suomalainen yhdistelmä – millä mielellä lähdette uuteen projektiin, promoottori Charles Gil?
– Erittäin hyvällä mielellä! Tämä on aina juhlava hanke. Molemmissa bändeissä on erittäin taitavia muusikoita, mukavia ihmisiä, jotka tarjoavat massasta erottavia projekteja, Charles Gil hehkuttaa.

Kaksi äärimmäisen kiinnostavaa yhtyettä on nyt mukana kiertueella – Aleatoric-trio ja ranskalainen Impérial Quartet. Charles Gil valottaa hieman taustoja uteliaisuutta herättävälle kiertuehankkeelle.
– Kuulin Aleatoricin JaZZantin keikalla Helsingissä tammikuussa 2013. Siitä lähtien olen pitänyt bändin mielessä. Joka vuosi kutsun kiertueelle bändin, joka on ollut ”Jazz Migration” –kiertueella Ranskassa. Impérial Quartet valittiin tähän hankkeeseen 2012. Bändin musiikki kolahti, ja aika nopeasti keksin yhdistää sen Aleatoricin kanssa, Charles muistelee.
Charles luonnehtii Aleatoric-trioa tottuneesti ja nopeasti, asiantuntijan tarkkuudella.
– Pidän bändin ilmavasta ja mielikuvituksellisesta ilmaisusta. Akin ja Robinin pitkä yhteistyö saa uusia ulottuvuuksia, kun Markku tulee mukaan. Konsepti on oikein toimiva, Charles karakterisoi.
Aki Rissanen kertoo soittaneensa Robin Verheyenin kanssa jo kymmenen vuoden ajan.
– Tapasimme Pariisissa 2005, ja sen jälkeen olemme soittaneet vähintään kerran vuodessa yhdessä. Musiikillinen kommunikaatiomme oli heti alussa helppoa ja olimme molemmat kiinnostuneita yhdistämään 1900-luvun klassisen musiikin vaikutteita – impressionismi, Olivier Messiaenin (1908 – 1992) musiikki, sarjallisuus jne. – jazzilmaisuun. Tätä teemme edelleen mahdollisimman orgaanisesti, Aki pohdiskelee.

Ei vain redusoitu kvartetti
Pienestä koostaan huolimatta Aleatoric-trioa on pitäminen vahvana resurssina. Yhtye ei halua vaikuttaa tilapäispäätökseltä tai pakon edessä tehdyltä valinnalta.
– Pyrimme siihen, ettei toisen musiikkilajin vaikutteet syö liikaa toisen arvoja. Markun kanssa olemme paljon miettineet, kuinka lähestyä soittamista, kun bassoa ei ole mukana. Emme halua kuulostaa ”kvartetilta miinus basisti”, Aki sanoo.
Aleatorinen musiikki on musiikkia, jonka säveltäjä on antanut esittäjälle enemmän tilaa improvisointiin ja omiin valintoihin kuin perinteisessä klassisessa musiikissa. Tyylisuunnan ensimmäisiä edustajia on yhdysvaltalainen John Cage. Sattumamusiikin edelläkävijä lisäsi rohkeasti sattuma-aineksia ja myös ei-musiikillisia elementtejä. Aleatoric-trio ei Akin mukaan suoranaisesti edusta tällaista suuntaa.
– Yhtyeen konseptina tämä sana viittaa lähinnä 1900-luvun keskivaiheiden klassisen musiikin vaikutteisiin, mutta myös omaan lähestymistapaani lavalla – pidän siitä, että joku meistä soittaa vaikkapa soolon eri paikassa kuin oli aikaisemmin sovittu ja näin saa aikaan uuden tulkinnan. Myös joissakin kappaleissamme on muutama osuus, jotka voivat tulla esitetyksi sattumanvaraisessa järjestyksessä, Aki kuvailee.
Satunnaisosien valinta on Akin mukaan täysin spontaania ja kaikilla muusikoilla on yhtä suuri mahdollisuus vaikuttaa tapahtumiin. Aleatorisuus liittyy siis trion muusikoiden mielissä suoraan jazzilmaisuun ja improvisointiin. Jokainen muusikko pyörittää ikään kuin kuvitteellista noppaa päässään ja päättää mitä tilanteesta riippuen tulee soittamaan.
– Sanoisin, että Aleatoric-triossa Aki ja Robin myöntävät itselleen poikkeuksellisen runsaasti vapautta tulkita omia sävellyksiään, yhdessä Markun rytmituella, Charles tiivistää.

Mauno Kahranaho Kerava Jazzista oli erittäin tyytyväinen trion sessioon.
– Maanantai-illaksi yhtye veti väkeä varsin hyvin. Uuttakin musiikkia oli ohjelmistossa, aivan tuoreita kappaleita. Ja suomalaisittain kiva, että Kallavesj oli yhä mukana. Yleisö otti bändin hyvin vastaan – hyvin upposi, Mauno kertoo tyytyväisenä.
Bassoton trio ei Mauno Kahranahon mielestä muodosta mitään ongelmaa rytmisesti, eikä muutenkaan.
– Basso olisi ollut ehkä liikaakin – triohan esittää hyvin sentimentaalista musiikkia, jossa bassolle ehkä ei olisi kovin paljon töitä. Lisäksi Markku Ounaskari mallinsi matalia ääniä ja soitti tarpeeksi hiljaa, joten kokonaisuus oli soiva ja balanssissa, kokenut jazzmies luonnehtii.
Robin Verheyen sopeutuu suomalaisten konseptiin vaivatta, mikä on helppo aistia outputista.
– Verheyen piti soolot kiinnostavina ja toi omaa näkemystään rohkeasti esiin. Minusta New Yorkin soittokokemus kuului siitä hyvin läpi. Sopraano oli hallitsevampi soitin ja sopi yhtyeen sointikuvaan mainiosti, Kahranaho sanoo.
Kevään Kerava Jazz -festarilla modernismi tulee näillä näkymin saavan sijaa, mutta asiat ovat vielä aivan loppusilauksia vaille, joten asiaan on palattava lähiaikoina, Kahranaho sanoo arvoituksellisesti. Viimevuotisen Chicago-revityksen kaltaista USA-rynnistystä tuskin silti tulee.

Imperial-kvartetti
Damien Sabatierin ja Gérald Chevillonin johtaman Impérial Quartet’in jäsenet ovat ilmeisesti jossain määrin uusia tuttavuuksia suomalaiselle jazzyleisölle, ainakin oman konseptinsa merkeissä. Charles esiintuo heidän kontribuutiotaan eurooppalaisessa jazz-skenessä.
– Impérial Quartet ei tosiaankaan ole vielä paljon soittanut Ranskan ulkopuolella. Minusta bändi ansaitsee näkyvyyttä, jota se nyt saa mm. tämän kiertueen ansiosta. Bändinä he ovat vielä tulokkaita eurooppalaisessa jazz-skenessä. Mutta jokainen heistä on kerännyt kokemusta erilaisilla projektilla siinä, Charles argumentoi.
Gérald Chevillon on Charlesin mukaan jo käynyt Suomessa kahdenkin yhtyeen kanssa: Laurent Deborts Trio ja Tous Dehors. Damien Sabatier oli täällä aikaisemmin Music Brass’in kanssa. Joachim Florent on soittanut mm. Jean Louis’in, Metalophonen ja White Light’in riveissä, ja keikkaillut niissä merkeissä Suomessa. Antonin Leymarie loi uraa aluksi Le Corporteur -sirkusseurueessa, ja hän on ollut pitkään mm. Surnatural Orchestran rumpali.
Imperial-kvartetin jäsenten osaamissubstraatti luo siten vakuuttavan resurssipohjan myös pienyhtyeelle. Saksofonistikaksikon luotsaama Impérial Quartet lukeutuu Ranskan eloisan free jazz-skenen piristävimpiin tulokkaisiin.

Millaisia konsertteja on siis luvassa – “total free improvisation”, kirjoitettua musiikkia, vai molempia..?
– Ennen kaikkea bändi edustaa aitoa kollektiivista musiikin luomista. Bändin soitossa on paljon joustavuutta ja vapautta. Ollaan kaukkana total free improvisation -asetelmasta. Heillä on hyvin halussa rytmiikka ja kaarien rankentaminen, Charles Gil kuvailee.
Yhtyeen jäsenet pitävät tärkeänä, että bändissä on koko saksofoniperhe; siis bassosaksofonista lähtien sopraanoon, kaikki äänitasot. Jokaisella on kokonaisuudessa oma roolinsa, joka vaihtelee kiertäen bändin sisällä.
– Bändi esittää omia sävellyksiään, kollektiivisin sovituksin. Erilaisten instrumenttikombinaatioiden etsintä ja tutkiminen on jatkuvaa – siis erilaisia orkestrointimahdollisuuksia, jotta voidaan luoda orgaaninen soundi. Olemme kiinnostuneita akustisista soinneista, Damien Sabatier selvittää.
Kaikki tämä tuottaa yhdessä erityisen sekoituksen, todellista yhtyesynergiaa. Ei siis ihme, että kokenut promoottori Charles Gil pitää Imperial Quartet’ia Ranskan jazz-skenen kiinnostavimpana tulokkaana, jolla on useita ekstensioita.
– Compagnie Impérial on neljä vuotta vanha kollektiivi. Ryhmällä on tällä hetkellä 3 eri projektia: Impérial Quartet, Impérial Orphéon ja Impérial Pulsar, Charles Gil kuvailee.
Yksi kevään kiinnostavimpia kiertueita on siis käynnistymässä. Olkaapa tarkkoja – tätä tilaisuutta ei kannata jättää väliin! Aleatoric-trion albumi Aleatoric ja Impérial Quartetin Slim Fat antavat erinomaisen läpileikkauksen bändien muuntautumiskyvystä ja ekstemporointipotentiaalista. Sama onnistuu livenäkin, joihin tunnelmiin palaamme vielä.
Aleatoric, ma 9.3. klo 19 Kerava
Vapaat äänet -kiertuen aloituskonsertti
Aki Rissanen, piano; Robin Verheyen, saksofonit; Markku Ounaskari, rummut
Järj. Kerava Jazz
Vapaat äänet -kiertuen aikataulu kokonaisuudessaan:
Aleatoric
ma 9.3. Kerava, Vapaaehtoisen Hyvinvointityön keskus klo 19
ti 10.3. Loimaa, Taidetalo klo 19
Aleatoric & Impérial Quartet
to 12.3. Helsinki, Kanneltalo klo 19
pe 13.3. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19
la 14.3. Salo, taidemuseo Veturitalli klo 19
su 15.3. Loviisa, Keskus Centralen klo 18
ti 17.3. Joensuu, konservatorio klo 19
Impérial Quartet
ke 18.3. Ylivieska, Akustiikka klo 19
to 19.3. Raahe, Raaheen teatteri klo 19
pe 20.3. Kuopio, OP-Jazzklubi klo 21
la 21.3. Kerava, Keravan kirjasto klo 15 / vierailijana perkussionisti Ousseynou Mbaye
su 22.3. Jämsä, Prokura klo 16
http://vapaataanet.fi
http://facebook.com/vapaataanet
Kiertueen tuotanto: Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet
Impérial Quartet -kiertueen tuotanto Compagnie Impérial
Yhteistyökumppanit: AJC (association Jazzé-Croisé) ja Kumu-rummut
Kiertueen tukijat: Ranskan Instituutti Suomess, Belgian suurlähetystö Suomessa, Musiikin edistämissäätiö, Spedidam, Réseau en Scène