Pienikin kaupunki voi sykkiä isoa elämää, on Heinolan markkinointi muistuttanut jo usean vuoden ajan. Slogan tuli lihaksi, kun runsaslukuinen konserttiyleisö vaelsi lauantaina 12.11. Heinolan uuden komean lukion auditorioon kuulemaan Heinola Big Bandia ja vieraaksi saatua Tapiola Big Bandia.
Molemmilla kokoonpanoilla on juurensa syvällä kotimaisen big band -kulttuurin mullassa, ja molempien siemen on alun perin kylvetty paikallisissa oppilaitoksissa. Tapiolan yhteiskoulussa big band -toiminta käynnistyi 1969, ja Heinolassakin kipinä syttyi yhteislyseon puitteissa. Täysi big band oli soittovalmis vuonna 1975.
Tapiolan yhteiskoulun big bandistä tuli pian Tapiola Big Band, joka jo vuonna 1972 esiintyi Pori Jazzissa Kirjurinluodolla. Mukana olivat esimerkiksi Salmisen veljekset Simo ja Teemu.
”Oli hienoa, kun Cannonball Adderleyn kvintetin jäsenet antoivat aplodeja eturivissä”, muistelee DDT Jazzbändistäkin tuttu Pekka Mesimäki 50 vuotta myöhemmin.

Martti Lappalainen oli mies Tapiola Big Bandin ja sittemmin myös Espoo Big Bandin taustalla. Uranuurtava tavoitteellinen työ rytmimusiikin eteen kasvatti nopeasti Suomeen eturivin jazzmuusikkoja. Kun kytkin oli saatu ylös, vauhti vain kiihtyi. Lappalaisen persoona ja maine vetivät puoleensa.
Salmisen veljesten lisäksi Tapiola Big Bandin kasvatteja ovat olleet esimerkiksi Jukka Linkola, Sakari Kukko, Ilkka Hanski, Petri Juutilainen ja Esko Heikkinen. Moni tuli sittemmin tutuksi UMOn riveistä.
Heinolan ja Tapiolan big bandeille on yhteistä sekin, että molemmat jäivät tauolle ensimmäisten vuosien kiihdytyksen jälkeen. Tapiola Big Bandille ”univaihetta” ehti kertyä kolmisenkymmentä vuotta, Heinolassa synnyttiin uudelleen huomattavasti nopeammin. 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun huippuvuosien jälkeen uusi alku täysin sektioin otettiin vuonna 1999. Taustayhteisöksi oli välillä muodostettu Heinola Jazz ry, jonka Swing Gentlemen -yhtye jatkoi perinnettä pienemmällä kokoonpanolla.

Lappalaisen kuolemasta tuli orkesterin ylösnousemus
Kun Martti Lappalainen vuonna 2011 kuoli, hautajaisissa tuli Tapiola Big Bandin vanhojen aktiivien kesken puhetta muistokonsertista yhdessä Espoo Big Bandin kanssa. Konsertin vuonna 2013 onnistuneesti toteuduttua heräsi ajatus Tapiola Big Bandin henkiinherättämisestä. Ensimmäisenä kapellimestarina aloitti Jukka Linkola, ja vuodesta 2015 vetovastuun on ottanut Esko Heikkinen.
”Rima on koko ajan noussut ja tähtäämme eteenpäin, vaikka olemme harrastelijabändi eikä rivimuusikoista kukaan saa liksaa”, kertoo yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Pekka Mesimäki.
Soittajien mielenkiintoa pidetään yllä koko ajan uudistuvalla ohjelmistolla. Orkesterin venymiskyvyn hyvin tunteva Esko Heikkinen vastaa suuresta osasta sovituksia.
”Emme toisaalta halua olla mikään UMO emmekä toisaalta mikään yhden kortin varassa eteenpäin puskeva ’Glenn Miller’ -orkesteri”, Mesimäki luonnehtii.

Yli neljännesvuosisadan UMOn ykköstrumpettia soittanut ja ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Esko Heikkinen selvästi nauttii nykyisestä roolistaan. Trumpetti syttyy edelleen herkästi ylärekisterissä eikä taituri halua pitää kynttiläänsä vakan alla. Trumpetti soi kovaa ja korkealta Maynard Fergusonin Give It Onessa ja Rocky-elokuvasta tutussa Gonna Fly Now -tykittelyssä. Vastapainoksi trumpetti lauloi kauniisti My Wayn tai Beautiful Maria of My Soulin kaltaisissa herkistelyissä.
Sivustatukeakin oli tarjolla. Trumpettisektion leaderina kuultiin takavuosien TV:stäkin tuttua Raimo Korhosta, joka Lappalaisen lailla oli aikoinaan yksi maamme ensimmäisistä rytmimusiikkiin erikoistuneista musiikkipedagogeista. Korhosen kanssa oman trumpetistinuransa ovat aikoinaan laittaneet vauhtiin muun muassa nuoremman polven trumpetistiemme eturiviin lukeutuvat Jukka Eskola ja Tero Lindberg.
Korhonen vie 76-vuotiaana kauniilla tavalla eteenpäin kotimaista big band -perinnettä. Sektiosoittohan ei ikään katso, mistä hyvänä osoituksena oli Korhosen ja Heinola Big Bandin nuorimman soittajan peräti 65 vuoden ikäero. Congarummuissa rytmisektion tukena ollut 11-vuotias Otto Ihajoki on orkesterin taiteellisen johtajan Markus Ihajoen poika.

Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että Tapiola Big Bandin saksofonisektiossa kakkosalttoa soittaa Jyrki Nummi, kotimaisen kirjallisuuden emeritusprofessori Helsingin yliopistosta. Nuoruuden unelma muusikon urasta on viime vuosina alkanut käydä eräässä mielessä toteen. Saksofoni soi rakkaudesta musiikkia ja erityisesti jazzia kohtaan.
Riski joka kannatti ottaa
Mikä saa kaksi eri puolilta Suomea olevaa big bandiä yhteen? Vastaus löytyy Heinola Big Bandin rumpalista Johannes Rinkisestä, Heinolan lukion rehtorista, ja Tapiola Big Bandin Pekka Mesimäestä, jotka vuoden 2020 syksystä lähtien ovat yhteisvoimin muokanneet maaperää konsertille otolliseksi.
Yhteinen linkki on myös Tapiola Big Bandissa tenorisaksofonia ja huilua soittava Jarmo Rouvinen. Rouvinen on aloittanut oman big band -uransa Heinolassa.
Yhteistä oli myös molempien orkesterien kanssa solistina varmaotteisesti laulanut ja tunnelmaa välispiikeillään nostattanut Mikael Konttinen. Loppuhuipennukseksi molempia big bandeja kultiin yhdessä.

”Milloin olette päässeet kuulemaan big bandia stereona”, Heikkinen hauskuutti yleisöä big bandien asettuessa rinnakkain.
Heinolan kaupungin kulttuuritoimisto oli lopulta konsertin mahdollistaja riskin ottaneen tuottajan ominaisuudessa eikä taatusti tällä hetkellä kadu ottamaansa riskiä. Noin 230 kokemaansa tyytyväisen kuulijan ansiosta hymy oli kaupungin edustajilla herkässä. Auditorio osoitti myös toimivuutensa, vaikka uutuudenkarheassa äänentoistossa oli vielä konsertin edellä ollut pientä tarvetta hienosäädölle. Kaupunki on saanut hienon konserttisalin, jolle soisi säännöllisempääkin käyttöä.
Heinola Big band toimii nykyisin paikallisen musiikkiopiston alaisuudessa, Tapiola Big Band puolestaan kenties hieman yllättäen osana Helsingin eikä suinkaan Espoon työväenopiston kurssitarjontaa. Tapiolaan juontuvista juurista halutaan kuitenkin soveltuvin osin pitää kiinni.
Molemmilla suunnilla tehdään hyvää työtä. Heinolassakin pärjätään lähes omin voimin, sillä täydennystä naapurikunta Hartolasta tarvitaan vain parin soittajan verran.

Heinola Big Band
Strike up the band
Groove Merchant
How high the moon – solistina Siina Suutarinen
Chega de saudade – solistina Siina Suutarinen
Come fly with me – solistina Mikael Konttinen
I’ve got you under my skin – solistina Mikael Konttinen
Tapiola Big Band
Give it one
Toinen aalto (Esko Heikkinen)
I mean you
Malaguena
Fly me to the moon – solistina Mikael Konttinen
Bella Maria de mi amor – solistina Mikael Konttinen
Feeling good – solistina Mikael Konttinen
Yhteisnumerot
Gonna Fly Now
My way – solistina Mikael Konttinen
New York, New York (encore) – solisteina Mikael Konttinen ja Siina Suutarinen