Maaliskuun 13. päivä 60 vuotta täyttävä Pekka Mesimäki tunnetaan parhaiten DDT Jazzbandin banjistina ja svengin takuumiehenä. Hänen ensimmäinen orkesterinsa oli Tapiola Big Band (TBB), jonka perustajajäsen ja kitaristi Mesimäki myös on. Vuosien hiljaiselon jälkeen legendaarinen TBB aktivoitui uudelleen 2012 ja on tänään entistä ehommassa iskussa.
Mesimäki pitää Tapiolan Yhteiskoulua jazzin ja musiikin korkeakoulunaan. ”Proffana” toimi musiikinopettaja ja Tapiola Big Bandin perustaja Martti ”Mape” Lappalainen (1941-2011). – Mape osasi organisoida bänditoiminnan ja käsitellä meitä nuoria soittajanalkuja mestarillisesti. Mapen ”yliopistosta” syntyi merkittävä joukko tämän päivän jazzin ammattilaisia ja harrastajia, korostaa Mesimäki kesällä 2011 kuolleen oppi-isänsä merkitystä.

– Vuonna 1970 perustettu Tapiola Big Band (aluksi Tapiolan Yhteiskoulun Big Band) teki useita konserttimatkoja kotimaassa ja ulkomailla. Big band -musiikin uudempi aalto alkoi kohota samoihin aikoihin. UMOhan perustettiin vuonna 1975. Nuorille soittajille esiintymiset Pori-Jazzin päälavalla, Lontoossa, Kööpenhaminassa ja Molden jazzfestivaalilla olivat todella mahtavia kokemuksia.
– Tapiola Big Bandin soittajat olivat aluksi koulun oppilaita ja kokoonpanoa täydennettiin vähitellen ulkopuolisilla muusikoilla. Toiminnan alussa merkittävä panos oli myös Unto Haapa-Aholla, jonka puhallinorkesterissa opittiin torvensoiton perusteet. TBB levitti aktiivisesti tietoisuutta big band -musiikista mm. soittamalla lukuisia koulukonsertteja eri puolilla Suomea
TBB toiminta hiljeni muutama vuosi sen jälkeen, kun Lappalainen perusti Espoo Big Bandin (EBB) vuonna 1980 ja siirtyi sen vetäjäksi. – Olin innostuneena mukana EBB:n alkuperäisessä kokoonpanossa pianistina, mutta kotirintaman velvoitteiden vuoksi, jouduin harmikseni luopumaan tästä unelmapestistä. Tilalleni tuli nuori Lenni-Kalle Taipale, joka on kyllä hoitanut homman ihan mallikkaasti. Soitin tuolloin myös Antti Sarpilan swing bandissä ja DDT Jazzband eli kiireisintä kauttaan 1980-luvulla, joten liika oli liikaa, Mesimäki muistelee.

Uudelleen aloittanut alkuperäinen TBB on samalla kunnianosoitus Martti Lappalaiselle ja hänen suuriarvoiselle työlleen suomalaisen big band -tradition kehittämisessä. – Päätös TBB:n toiminnan aktivoimisesta tehtiin itse asiassa juuri Mapen hautajaisissa.
Maineikas orkesteri koostuu tunnetuista jazzmuusikoista ja aktiiviharrastajista, johtajana Jukka Linkola. Lähes puolet soittajista on ”vanhaa jengiä”, mukana TBB:n riveissä jo 1970-luvulla.
Pekka Mesimäki on Jukka Linkolan ja Jukka Niemen lisäksi yksi TBB:n puuhamiehistä. – Orkesterin tyylillinen linjaus on originaali kotimaisten säveltäjien ja sovittajien musiikki, selvittää Mesimäki TBB:n ohjelmistopolitiikkaa. – Bändin omassa porukassakin on useita tuotteliaita säveltäjiä kuten Jukka Linkola, Sakari Kukko, Juha Tikka, Esko Heikkinen ja Erno Tiittanen.
– Uudemman ohjelmiston ohella TBB:n musiikilliseen kattaukseen kuuluvat myös tunnettujen big bandien kuten Count Basien ja Duke Ellingtonin orkesterien klassikot. Yhteistyötä tehdään myös nimekkäiden laulajien kanssa. Viimeisimmän produktiomme laulusolisti on Suomen “Sinatra” eli Kari Fall. – Harjoittelemme säännöllisesti ja seuraava keikka on toukokuussa Kaivohuoneella.
TAPIOLA BIG BAND KOKOONPANO:
Kapellimestari:
Jukka Linkola
Saksofonit:
Jari Perkiömäki, Jouko Haapa-Aho, Sakari Kukko, Juha Lampi, Teemu Salminen, Jyrki Nummi,
Pasuunat:
Raimo Näätänen, Juha Mursula, Juhani Komulainen, Leo Glad, Matti Iiramo
Trumpetit:
Esko Heikkinen, Raimo Korhonen, Matti Riikonen, Jukka Niemi, Juha Tikka, Erno Tiittanen
Komppi:
Jukka Linkola (p), Pekka Mesimäki (g), Ilkka Hanski (b), Tomi Parkkonen (d).

– Tiiviisti mukana porukassa ja kovan luokan musiikillista ammattiosaamista antamassa on myös koko ajan ollut hyvä ystäväni Simo Salminen (s. 1956), joka vaikean sairauden murtamana poistui joukostamme 3.3.2014. R.I.P Simo.
Oulussa syntymässä käynyt Pekka Mesimäki sai soittokipinän, kun perheeseen hankittiin piano 1964. Tapiola Big Bandin jälkeen hän soitti pianoa Tapani Kansan taustabändissä Diamond Brassissa. Mesimäen ensimmäinen dixiebändi oli Carl-Gustav Krokforsin luotsaama legendaarinen East Bottom Dixiemen.
DDT Jazzbändin svengaavan kompin peruspulssia Mesimäki on iskenyt vuodesta 1979 lähtien, toukokuussa DDT –vuosia tulee täyteen 35 vuotta. Bändihistoriaan kuuluu myös kitaristin pesti Antti Sarpila Swing Bandissa 1982-1998. Mesimäki on soittanut pianoa myös mm. Barbeque Jazz Bandissa sekä duona basisti Ilkka Hanskin kanssa jo parikymmentä vuotta.
Pekka Mesimäki on koulutukseltaan Polin diplomi-insinööri ja vetää päivätyönään luonnonkivirakentamiseen erikoistunutta konsulttitoimistoa. Vaimonsa Marian kanssa Pekalla on myös asusteiden ja viinien maahantuontiyritykset. Osan ajastaan Pekka viettää Portugalissa ja hoitaa kuntoaan nuoruuden bravuurilajillaan uinnilla.
– Kaiken hälinän jälkeen tärkeintä elämässä ovat kuitenkin lapset ja perhe. Lastenlapsiakin on siunaantunut jo kaksi, joten kierto jatkuu. Soittaminen on kyllä mulle se varsinainen oma juttu, jota muut arkiset velvoitteet vain välillä tuppaavat häiritsemään.