Vireästi toimiva Vantaa Jazzyhdistys ry juhli 13.10 Vernissassa 100 -vuotiasta Suomea julkaisemalla yhdistyksen historiasta kertovan Juhlakirjan sekä Pekka Leimu Swingtetin muistolevyn. Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Leimu kuoli vuonna 2015. Täysi sali juhlayleisöä sai kuulla illan mittaan muistolevyn Take The ”A” Train kappaleet 12 miehen voimin ja lopuksi perinteiset jamit.

Heikki Aarrejärven toimittama 40-sivuinen ”Let´s Swing VANTAAN JAZZYHDISTYS – yli kymmenen vuotta elävää musiikkia jazzin ystäville” on tiivis kertomus 26.4.2006 perustetun Vantaan Jazzyhdistyksen vaiheista. Seuraavassa poimintoja historiikista:
Silkkijamit
Tammikuussa vuonna 2001 joukko jazzin harrastajia kokoontui Tikkurilassa soittamaan pääsylipun maksaneelle yleisölle mielimusiikkiaan, illan lopuksi myös täysin improvisaatiopohjalta. Näistä ns. jameista käynnistyi Vantaalla aktiivinen jazzin ympärille rakentuva toiminta, jonka tuloksena on toteutettu lähes sadan yhtyeen voimin noin 200 vastaavaa tilaisuutta.
Jamien taustalla oli alkujaan kaksi innokasta jazzmiestä, Pekka Leimu ja Timo Nieminen. Jameja oli kokeiltu aiemminkin eräässä paikallisessa ravintolassa, mutta ”steriili ympäristö ja jäykähkö yleisö” eivät olleet vastanneet odotuksia.
Kaverukset tapasivat myöhemmin ja keskustelivat jazzjameihin soveltuvien tilojen löytämisestä. Mukaan etsintään saatiin YLE:n eläkkeellä oleva toimittaja Erkki Pälli ja Teatteri Kehä III:n hallituksen jäsen Marja Repo. Pohdinnan tuloksena teatterinakin toimivassa Silkkisalissa pidettiin 19.1.2001 tilaisuus, joka sai nimekseen ”Silkkijamit”.
Paikalla oli 50-60 henkeä ja housebändinä toimi Pekka Leimu Swingtet: Pekka Leimu (cl), Jorma Lampikoski (p), Matti Ågren (gt), Harry Österberg (b), Seppo ”Tsuppa” Vuolas (dr) ja Reija Lang (voc).
Toisena ”omana yhtyeenä soitti Timon bändi: Timo Nieminen (cl), Olof Renqvist (acc), Kullervo Pyrhönen (gt), Kari Saari (b) ja Jouko Nuutinen (dr). Vierailijoina esiintyivät Kari Fall (voc) ja Raimo Tamminen (tp). Järjestäjät olivat tyytyväisiä niin esityksiin kuin yleisöltä saamaansa palautteeseen.
Kokemukset olivat niin rohkaisevia, että jo helmikuussa pidettiin vastaava tilaisuus. Erkki Pälli kirjoitti Vantaan Sanomissa: ” Siellä äidyttiin loppuillasta monen miehen voimin ihka aitoon vauhdikkaaseen jamsessioniin”.
Vuoden 2001 aikana järjestettiin yhdeksän soittoiltaa, yleisön määrä vaihteli nousujohteisesti 40:n ja 80:n välillä. Ohjelmisto painottui perinteiseen swing-jazziin. Vanhana jazztuntijana Pälli juonsi jamien ohjelmat.
Elojazzit
Silkkijamien toiminnan pyörittämistä varten Teatteri Kehä III:n ystävät -yhdistykseen perustettiin erillinen jazzjaosto. Se mahdollisti mm. apurahojen hakemisen. Kaikki tehtiin talkoohengessä, esiintyjät tulivat jameihin ilmaiseksi tai parhaassa tapauksessa olut-palkalla. Ovimaksuilla katettiin pakolliset menot, mm. salin vuokra ja kuljetuskustannukset.
Elokuussa 2003 järjestettiin Silkkisalissa jazzkonsertti, joka sai luontevasti nimen ”Elojazzit”. Tapahtumalla oli tarkoitus kerätä varoja syksyn jameihin.
Elojazzeja järjestettiin myös kahtena seuraavana vuonna. Pekka Leimu totesi Vantaan Sanomien haastattelussa: ” Soittajia olisi huomattavasti helpompi pestata, jos heille pystyisi maksamaan pientä matkakorvausta”.
Tammikuussa 2006 vietettiin Silkkijamien 5-vuotisjuhlia. Erkki Pälli hehkutti jamien tiedotteessa, että tapahtuman kunniaksi paikalle oli houkuteltu ”ennenkokemattoman nimekäs joukko suomalaisen jazzin huipputaitajia alan elävän legendan Erik Lindströmin johdolla”.
Jazzyhdistys ja siirtyminen Vernissaan
Melko pian huomattiin, että jamien järjestäminen Teatteri Kehä II:n tiloissa ei ollut aivan ongelmatonta. Jamien ajankohtaa jouduttiin sovittelemaan päävuokralaisen tarpeiden mukaan.
Jamien väliin saattoi jäädä pitkiäkin aikoja, myös salivuokraan oli tulossa tuntuva vuokrankorotus.
Seuranneiden keskustelujen tuloksena Marja Repo sai neuvoteltua kaupungin nuorisotoimelta jameille käyttövuoron Vernissasta. Kulttuurikeskus on liikenteellisesti hyvällä paikalla ja siellä oli myös tilava sali, hyvät sosiaalitilat ja äänentoistolaitteet sekä ravintola. Viimeiset Silkkijamit pidettiin 12.5.2006, maksaneita kuulijoita yhteensä 115.
Jazzjamien järjestämistä jatkamaan perustettiin 26.4.2006 Vantaan Jazzyhdistys ry. Perustajäsenet (artikkelikuvassa) olivat Risto Haatanen, Timo Kangasmaa, Sirkka Kuronen, Pekka Leimu, Timo Nieminen, Erkki Pälli, Marja Repo ja Rauno Särkijärvi. Puheenjohtajaksi valittiin Pekka Leimu. Periaatteena oli edelleen, että jäsenet tekevät työtä talkoovoimin.
Yhdistykseen päätettiin kuuluvan myös muuta kulttuuritoimintaa. Samalla alkoi yhteistyö samoissa tiloissa toimivan Vantaan elävän musiikin yhdistyksen (Velmu) kanssa mm. jami-iltojen teknisissä järjestelyissä ja eteispalveluissa.
Tikkujamit
Vuonna 2006 ei Elojazzeja järjestetty, mutta 28.9.2006 pidettiin jälleen jamit. Paikan vaihdoksen takia jouduttiin keksimään uusi nimi ja Erkki Pällin ehdottama ”Tikkujamit” sai yksimielisen hyväksynnän. Tilaisuudessa esiintyivät Barbeque Jazz Band, Tritones, Senior Society ja Pekka Leimu Swingtet.
Tikkujamit lähtivät hyvin käyntiin. Vernissassa on tarkoitukseen hyvin sopivat tilat ja noin 150 istumapaikkaa silloin, kun salissa on pöydät. Vuoden päättyessä yhdistyksellä oli jo yli 90 jäsentä.
Aluksi Vernissan jameissa esiintyi neljä bändiä ja lopuksi vapaita kokoonpanoja. Vuoden 2012 alusta ilta tiivistettiin kolmeen bändiin ja myös jamiaikaa siten, että ilta päättyisi jo klo 22.30. Alkuaikoina ongelmana oli löytää illan päätteeksi jammailijoita.
Timo Nieminen kokosi tätä helpottamaan valmiit jamimapit, jotka sisältävät noin 200 kappaletta. Improvisoituun soittamiseen perustunut jamiosuus on perinteisesti muodostunut Tikkujamien vauhdikkaaksi loppuhuipennukseksi.
Tikkujamit ja Elojazzit ovat niin yleisönsä kuin esiintyjiensäkin puolesta olleet varttuneemman väen tapahtumia. Alusta lähtien on haluttu saada lavalle myös nuorempia muusikoita. Vaskivuoren Lukion Big Bandin vierailut ovat olleet erittäin suosittuja. Nuoria esiintyjiä on saatu myös Vantaan musiikkiopiston oppilaista.
Jami-iltoihin on liittynyt toisinaan vakiokävijöiden merkkipäivien juhlistamista. Jorma ”Ö” Österberg yllätti vaimonsa tämän täyttäessä 50-vuotta. Kakkukahvit juotiin ja Reija Lang esitti päivänsankarin toivekappaleita. Vuosien varrella Silkki -ja Tikkujameissa on juhlittu useita merkkipäiviä. Tavallisimmin jameihin saapuu lähemmäs 100 henkilöä.
Elojazzit henkiin – talous tasapainoon

Elojazzit järjestettiin parin vuoden tauon jälkeen elokuussa 2008 Vernissassa, puuhamiehinä Erkki Hurri ja Pekka Leimu. Uutuutena tarjottiin mahdollisuus tanssimiseen. Ohjelmaan kuului myös parhaan tanssiparin valitseminen, tuomarina idean isä Hurri, itsekin melkoinen parkettien partaveitsi. Tanssimahdollisuus tuli myös osaksi Tikkujameja.
Elojazzien uudesta tulemisesta tiedotettiin ilmeisen tuloksellisesti, koska ”Elojazzit onnistuivat yli odotusten. Vernissan Sali ja ulkotilat olivat 22.8 täynnä innostunutta jazzkansaa”, muisteli Erkki Hurri myöhemmin.
Erkki Pällin jälkeen vuoden 2008 lopulta lähtien Elojazzeissa ja Tikkujameissa on juontajana toiminut Rauno Särkijärvi. Vuonna 2012 toisena pääspiikkerinä aloitti Vesa-Jussi Rinkinen, vuorotellen Särkijärven kanssa tilaisuuksien juontajina.
Elojazzit ovat olleet yhdistyksen tärkein ja näyttävin jazztapahtuma. Bändeille ne ovat tuottoisampia kuin tavalliset jamit. Vuonna 2013 päästiin harvinaisen hyvään tulokseen, kun lipun lunasti jopa 217 jazzin ystävää.
Alkuvaiheessa Vantaan Jazzyhdistyksen talous oli tiukoilla. Vernissan vuokran, teostomaksujen ja muiden kulujen jälkeen ei kassan pohjalle jäänyt kovin paljon. Toimintaahan oli järjestetty käytännöllisesti katsoen ilman ulkopuolista rahoitusta.
Erkki Pällin ja Timo Niemisen ahkeroinnin tuloksena mukaan saatiin muutamia yhteistyötahoja mm. Tikkurila Oy sekä Vantaan Sanomat.
Vuosi 2007 oli Vantaan Jazzyhdistyksen ensimmäinen täysi toimintavuosi ja tulos voitollinen. Tätä auttoi myös Vantaan kaupungilta saatu kohdeavustus. Yhdistyksen jäsenmäärä oli tuolloin noussut 171:een.
Yhdistys harjoitti myös pienimuotoista varainhankintaa painattamalla erilaisia jameja mainostavia tuotteita kuten yhdistyksen logolla varustettuja T-paitoja sekä kasseja. Viime vuoisina Vantaan jazzyhdistyksen talous on saatu vakaalle pohjalle.
Vantaan Jazzyhdistyksen menestyksen kannalta tärkeä tehtävä on tiedottaminen. Jameista ja konserteista on ilmoitettu pääkaupunkiseudun sanomalehtien ilmaisilla tapahtumapalstoilla sekä painetuilla julisteilla sopivissa paikoissa.
Tärkeitä yhteistyökumppanit ovat olleet myös Vantaan Sanomat ja Jazzrytmit verkkolehti, joihin mm. Erkki Pälli on kirjoittanut lukuisia artikkeleita yhdistyksen toiminnasta. Pekka Leimu perusti yhdistykselle omat kotisivut 2007. Jäsentiedotteista on vastannut yhdistyksen sihteeri Sirkka Kuronen.
Uudessa tilanteessa
Huhtikuun alussa 2015 menehtyi Vantaan Jazzyhdistyksen perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja Pekka Leimu pitkäaikaisen sairauden jälkeen. Leimu oli keskeinen henkilö yhdistyksessä ja hänen yhtyeensä Pekka Leimu Swingtet kuului jamien vakioesiintyjiin. Hänet oli kutsuttu marraskuussa 2014 yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi.
Leimun jälkeen yhdistyksen puheenjohtajan tehtäviä on hoitanut Marja Repo. Erkki Hurri otti vastuulleen bändimanageroinnin. Hurrilla on hyvät valmiudet tehtävään jazzin saralla hankitun laajan verkostonsa ja kokemuksensa ansiosta. Hänellä on myös hallinnassaan erinomainen Barbeque Jazz Band.
Jatkuvuuden ja osaamisen varmistamiseksi Vesa-Jussi Rinkinen on nimetty Erkki Hurrin oppipojaksi ja tutustumaan bändimanageroinnin saloihin. Puheenjohtaja Marja Revon mukaan Vantaan Jazzyhdistyksen tavoitteena on saada entistä enemmän vuorovaikutteisuutta yleisön kanssa. Yhdistys haluaa tarjota hyvää mieltä ”Happy Jazz -meiningillä”.
Erkki Hurri kiteyttää Elojazzeista: ”Se on vantaalaisille mahtava juttu tuollainen; pienellä rahalla koko ilta ja neljä bändiä!”
VANTAAN JAZZYHDISTYS – yli kymmen vuotta elävää musiikkia jazzin ystäville.
Toimittaja: Heikki Aarrevaara, Tarinat: Rauno Särkijärvi, Kuvat: Pekka Leimu ja Rauno Särkijärvi
Tilaukset: Marja Repo; marja.repo@kolumbus.fi, hinta 30 eur (historiikki ja levy) + postikulut
Historiikin takakannessa on bonuksena CD-levy Pekka Leimu Swingtet ´Take The ”A” Train´.

Tikkujamien 13.10.2017 muusikot: Risto Oinaala tr, Seppo Olkkonen sax/cl, Erkki Hurri dr, Kari Korpinen b, Matti Haatanen vib, Harri Väisänen voc, Olavi Vihervä b, Antti Utriainen p, Pekka Nummela dr, Timo Nieminen cl, Jarmo Nissinen g, ja Yrjö ”Yte” Hauskala sax.