DDT Jazzband näytti jälleen kerran lauantaina 20.9 Storyvillessä svenginsä elinvoimaisuuden. Vahva swing-painotteinen komppi, trumpetin ja pasuunan perinteinen dixieland-tyyli kahden puupuhaltimen koristamana tuottavat erityisen soundin, jota monet pitävät ainoana ”oikeana” jazzina. Lokakuussa 56 vuotta täyttävä Suomen vanhin jazzorkesteri on edelleen täydessä iskussa.
– Ensin oli haparoivaa harjoittelua, joka alkoi kehittyä Korkeavuorenkadulta vuokratussa kellarikämpässä. Harjoittelu oli enimmäkseen jammailua ja sovitukset mutu-pohjalta. Nuoteista tai kirjoitetuista arreista ei tietoakaan ja aineisto etsittiin saatavilta olevilta levyiltä. Keikat olivat alkuvuosina hakusessa ja ne harvatkin usein joko ilmaisia tai viinapalkalla. Hiton hauskaa kuitenkin oli niin keikoilla kuin harjoituksissa. (Fred Andersson DDT:ssä vuodesta 1958).
– Viisikymmentä -luvun lopulla elettiin Euroopassa tradjazz-buumia. Kysyntä alkoi kasvaa ja orkesterilla oli jo vuosikymmenen taitteessa keikkoja ympäri vuoden. Vuonna 1959 päästiin jopa telkkariin soittamaan Jaakko Jahnukaisen ohjelmaan. Jahnu keksi myös bändille nimen Downtown Dixie Tigers. (Nalle Nyman DDT:ssä vuodesta 1959).

DDT:n ensimmäiset merkittävimmät keikat olivat kuitenkin Pori Jazzeilla niiden alkuvuosina 1960-luvun loppupuolella. Silloin tutustuttiin jo ihan ”oikeisiin” jazzmuusikoihin, niihin joita oli kuunneltu pelonsekaisella kunnioituksella levyiltä.
– Kävi kuitenkin niin, että he eivät olleet millään jalustalla komeilevia monumentteja vaan ihan rempseitä soittajia siinä missä amatööritkin. Soittotaito, maine ja menneisyys olivat vain hieman toista luokkaa. Ben Webster, Bob Wilber, Dexter Gordon muutamia mainitakseni. (Pentti Mutikainen, DDT:ssä vuodesta 1965).
– Alussa keikkailtiin vain pääkaupunkiseudulla, sitten vähitellen myös muualla kotimaassa. Tätä nykyä Suomen merkittävimmät taajamat on koluttu, Hangosta Saariselälle. Ensimmäinen ulkomaan matka suuntautui Montreuxin jazzkilpailuihin vuonna 1970 ja siellä DDT voitti oman sarjansa. Sen jälkeen on kierretty Pohjoismaat, Keski-Eurooppa, Yhdysvallat, Venäjä ja käyty aina Japanissa saakka. (Christer Sandell DDT:ssä vuodesta 1967).
Reissuilta riittäisi legendaa seikkailuista, tapahtumista ja kommelluksista vaikka DDT:n historiikin kakkos-osan verran. Kun Gusse Rössi taittoi jalkansa Dresdenissä… kun Bubi Grandell osti kinkkuvoileipiä bändille koko Porin keikkarahallaan, eikä kukaan halunnut ainuttakaan… kun Rikke ajoi liikennemerkin kumoon Finlandia-talon parkkipaikalla… kun Paul Suominen heitti banjonsa mereen… kun DDT kutsuttiin gaalatilaisuuteen, eikä päässyt soittamaan, kuittasi vain palkkionsa.
– Hilpeitä muistoja loputtomiin, harjoituksista, yhteisistä riennoista ja makeista vappukeikoista. (Pekka Mesimäki DDT:ssä vuodesta 1979, Raimo Näätänen 1981, Thomas Rönnholm 2007 ja Niklas Andersson 2012).
DTT Jazzband jatkaa vireänä soitantaansa suomalaisen jazzin tiellä. Seuraavat keikat: pe 3.10 klo 20.30 Storyville, pe 10.10. klo 18.00 Karis Västra Nylands Folkskolan, to 6.11. klo 18.30 Haukilahden Paljonki ”Sea Pearl Jazz”, pe 21.11. klo 20.30 Storyville ja la 13.12 klo 20.30 Storyville.

DDT Jazzband esiintyi Storyvillessä 20.9 kokoonpanossa: Fred Andersson (cl), Nalle Nyman (cl, ss), Raimo Näätänen (tb), Nilklas Andersson (tpt,voc), Pekka Mesimäki (bjo), Pentti Mutikainen (b) ja Heikki Sandren (d).
http://ddtjazzband.weebly.com/
Lainaukset: DDT News 22.10.1993 ja DDT Jazzband – Instituutio ja legenda 2008.