Old Time Jazz Band perustettiin vuonna 1957 Munkkiniemessä. Ensi syyskuussa se olisi täyttänyt 60 vuotta ja on yksi Suomen pisimpään klassista jazzia soittaneista orkestereista. OTJB:n aktiivinen keikkailu on jäänyt vähemmälle viime vuosina luonnollisista syistä.
Toukokuussa mukana oli vielä kolme perustajajäsentä; Pertti Mustonen, Juhani Piha ja Tapani Renkonen. He kokoontuivat jammailemaan OTJB:n ”eläkeläisorkesterissa” Jassperissa soittaen yhdessä osin duettona, osin triona. Pertti Mustosen siirryttyä yllättäen yläkerran orkesteriin oltiin tilanteessa, ettei ole enää trioa eikä OTJB:tä.
Musiikin sisältö
OTJB vaali koko pitkän uransa ajan pieteetillä 1920-luvun klassisia jazzperinteitä. Orkesterin musiikillisesti tärkeimpiä esikuvia tuolta aikakaudelta olivat muun muassa: Joe “King” Oliver, Louis Armstrong, Johnny Dodds, Sidney Bechet, Kid Ory ja Ferdinand “Jelly Roll” Morton.
Ohjelmisto sisälsi lukuisia harvoin kuultuja kappaleita, jotka tehtiin vuosien mittaan itse transkriptioina vanhoilta äänilevyiltä. Orkesterin vahvuutena pidettiin kollektiivinen improvisointia, mikä on perinteisen jazztyylin keskeisimpiä tunnusmerkkejä.

Kotimaan keikat
Orkesterin tärkein esiintymispaikka Helsingissä oli vuosien ajan jazz-klubi Storyville. Pirjo Bergströmin mukaan liittymisen myötä Old Time Jazz Band otti ohjelmistoonsa mukaan myös gospel-musiikkia.
Yleisö vastaanotti gospelin eri puolella Suomea todella innokkaasti. OTJB ehti esiintyä noin 70:ssä kirkossa eri puolilla Suomea. Gospel-konsertit olivat lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä.
Kautta vuosien OTJB esiintyi useimmissa kotimaisissa jazztapahtumissa: Pori Jazz, Baltic Jazz, Kaamosjazz, Rovaniemi, Imatra, Kotka, Kouvola, Kajaani, Lahti, Lappeenranta, Tampere jne.
Ulkomaanmatkat
Matka New Orleansiin vuonna 1986 oli merkittävin orkesterin kaikista esiintymismatkoista. Kohteena oli “Jazz and Heritage Festival” ja OTJB ainoa eurooppalainen silloin siellä esiintynyt orkesteri. Soitettiin mm. paikallisessa Storyville Jazz Hall’issa, jonne mahtui reilut 2000 henkeä. Tehtiin myös soittokeikka Mississipillä siipirataslaivalla nimeltään ”Natchez”. Matka toistui vielä seuraavanakin vuonna.
Seuraava matka suuntautui Ruotsiin, Kungshamn-Smögeniin, vuonna 1997. Kuljettiin vuokratulla kookkaalla farmarilla ensin laivateitse Turusta Tukholmaan ja sieltä autolla läpi Järvi-Ruotsin. Monta keikkaa soitettiin, mutta erityisesti jäivät mieleen tuoreet isot katkaravut, joita Juhani osti satamasta.
Vuonna 2002 seurasi matka Hollantiin Suomen suurlähetystön kutsusta, Finnairin tukemana. Haag, Amsterdam, Heerlen-Brunssum, Gorinchen ja Eindhoven. Aika rankka reissu! Vuonna 2003 olivat vuorossa keikat Itävallan Wienissä ja Slovakian Bratislavassa, 2004 Italia Milano ja 2005 Jazzristeily Tallinnaan.

Äänitteet
Ensimmäinen LP-levy äänitettiin vuonna 1984, nimeltään OTJB-1919. Siinä orkesterin vokalistina lauloi Reine Rimon ja trumpetistina Harri Aavaharju. Levynimi viittaa eräiden kappaleiden sävellysaikaan vuoteen 1919.
New Orleansin matkalla, vuonna 1986, OTJB teki myös LP-levyn, jonka joissakin kappaleissa esiintyvät paikalliset huippumuusikot kuten tuttu Suomen kävijä Gregg Stafford (tr), Michael White (cl) ja Stanley Stephens (dr).
Vuonna 1997 julkaistiin orkesterin 40-vuotisjuhlakonsertin kunniaksi CD-levy Old Time Jazz. Sen vokalistina esiintyi Pirjo Bergström. Hänellä oli laulajana tuore suhde jazziin, sillä OTJB:n pojat “löysivät” Pirjon monivuotiseksi solistikseen teatterin palkeilta, jazz-näytelmästä, joka kertoi Billie Holidayn elämästä.
Gospel-konserttien innoittamana orkesteri teki toisen CD-levynsä ”live” -taltiointina vuonna 1999 Pukkilan vanhassa puukirkossa. Konserttiyleisön läsnäolo antoi äänitteelle oman lisänsä. Old Time Gospel-levy julkistettiin Classic Jazz Festivaalien yhteydessä Temppeliaukion kirkossa samana vuonna.
Viimeisin CD-levy A Bit of Jazz syntyi vuonna 2002. Sen kaikki kappaleet ovat Pertti Mustosen sävellyksiä. Hän on myös sanoittanut vokaalikappaleita – Pirjo on muutamia myös täydentänyt. Miksaus ja äänitekniikka olivat Robi de Godzinskyn. Siinä hieno näyte kotimaisesta osaamisesta perinteiseen jazztyyliin.
Huomionosoitukset
OTJB:n vieraillessa New Orleansissa paikallinen pormestari Dutch Morial luovutti 28.4.1986, kunniakirjan ”International Honorary Citizen”.
Savoy-teatterissa vuonna 1997 pidetyssä 40-vuotisjuhlassa Suomen Jazzliitto r.y.:n myöntämän Andania-palkinnon OTJB:lle luovutti yhdistyksen puheenjohtaja Klaus Järvinen perinteellisen jazzin hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä.
Old Time Jazz Band vaiheet
Munkkiniemessä asuvat Juhani Piha ja Pertti Mustonen olivat jo poika- ja kouluvuosina kaveruksia. Pertin kotona oli vanhoja jazz-savikiekkoja, joita he kuuntelivat. Juhanikin päätti kerätä itselleen oman levystön. Divareista ja levykaupoista löytyi parisenkymmentä savikiekkoa, mm. King Oliveria, Armstrongia ja Mortonia.

Jouko Keskimäki, tb; Sakari Attila, tuba;
Tapani Renkonen, cl; Juhani Piha, bjo
Raimo Korkalainen, bjo; Ilpo Rahtu, p.
Juhani kuunteli ihastuneena banjonsoittoa. Pertti oli jo soittanut trumpettiaan koulutapahtumissa ja kertoi, että bändikin oli suunnitteilla. “Hanki itsellesi banjo niin pääset mukaan”. Sittemmin Juhanin levystö on moninkertaistunut ja sieltä on saatu paljon materiaalia transkriptioita varten.
Tapani Renkonen harrasti klarinetinsoittoa. Rakkaus traditionaaliseen jazziin syttyi hänelle englantilaisen Humprey Lyttletonin LP-levyä kuunnellessa itse rakentamillaan HiFi-laitteilla.
Samassa talossa Munkkiniemen Puistotie 1:ssä seinän takana Pertti Mustonen soitti trumpettia ja 5. kerroksessa asuva Seppo Keskimäki pasuunaa. Koska vanha jazz kehittyi ”trumpetinsoiton ympärille”, oli Pertillä asiassa keskeinen rooli.
Juhani Piha palasi Ruotsista kesän -57 työmatkalta banjo mukanaan. Ryhdyttiin yhdessä harjoittelemaan säännöllisesti. Saatiin aikaan kokoonpanon, joka tarvittiin perinteisen jazzin orkesteriin. Trumpetti, klarinetti, pasuuna, piano ja banjo. Pianoa soitti Ilpo Rahtu.
Ensiesiintyminen tapahtui Tesvision ohjelmassa ”Laiva on lastattu”. Orkesterin jäsenillä oli siinä oikein roolit: kyllästyneitä miljonäärejä laivan kansituoleissa, soittimet piilossa vilttien alla. Joku soittajista sanoi sitten “Ei tästä hommasta tule mitään, täytyy saada hieman vipinää”, otettiin torvet esiin ja soitettiin kappale High Society.
Nuorten orkesteri koki suuren takaiskun, kun pasunisti Seppo Keskimäki kuoli tapaturmaisesti vuonna 1962. Pasunistin löytäminen oli todella vaikeaa. Tapanin luokkatoveri Sakari Attila hankki pasuunan, mutta ei oikein innostunut siitä soittimena vaan vaihtoi sen myöhemmin tuubaan.
Sitten löytyi Pertin opiskelutoveri, Seet Jaakola, joka vuorostaan aloitti pasuunansoiton. Saatiin taas orkesteri täyteen laajuuteen, mutta aikaa kului uusien soittajien sisäänajossa.
Tuli henkinen laskukausi. Soittokellarissa Fleminginkadulla soitettiin ”maan alla” kauan aikaa. Osa jäsenistä kyllästyi nuhjaamiseen, muun muassa Pertti Mustonen jätti orkesterin joksikin aikaa.
Pertin paikalle löytyi Harri Aavaharju. Harri oli kävellyt soittokellarin ohi ja kuullut soitantaa. Hän otti yhteyttä ja koesoiton jälkeen valittiin huippupaikalle.
Rumpalin löytäminen oli myös tuottanut tuskaa kautta vuosien. Useita kokeiltiin. Alpo Collanus halusi itselleen uuden aluevaltauksen perinteisen jazzin parissa ihastuen siihen nyt täysin.
Tarmokkaana nuorena miehenä Harri Aavaharju lanseerasi näin syntyneen orkesterin markkinoille. Tuolloin pojilla oli onni saada joukkoon myös laulajatar Reine Rimon.
Hän oli kiinnostunut perinteisestä jazz-laulusta ja Bessie Smithin bluesien kautta kehittyi OTJB:n julkisuuskausi. Reine antoi todella paljon uutta sisältöä ja laajuutta ohjelmistoon.
Näinä aikoina harjoituksiin ilmestyi toinenkin pasunisti. Hän osoittautui edesmenneen pasunistimme, Seppo Keskimäen, nuoremmaksi veljeksi. Jouko Keskimäki oli aikanaan kuunnellut ihaillen vanhempia kavereitaan ja halusi liittyä joukkoon.
Samoin joukkoon liittyi toinen banjisti, Raimo Korkalainen. Malli kahden banjon käyttöön oli saatu OTJB:n ohjelmistoon paljon vaikutteita antaneesta San Fransiscolaiselta orkesterilta; Lu Watters and His Yerba Buena Jazz Band. Kului useita vuosia onnellisissa merkeissä, joista tärkein oli tuo New Orleansin ”valloitus”.
Sen jälkeen orkesteri koki suuria muutoksia ja jäseniä vaihtui. Reine, Alpo ja Ilpo lähtivät omille teilleen muodostaen kokoonpanon Reine’s Hot Papas.
Syntyi tarve uudelle rumpalille ja pianistille. Seet Jaakola innostui rumpalin vakanssista antaen paremmin tilaa Joukolle pasuunassa. Pianonsoittoon saatiin vanha tuttava Pekka Perjo.

Kun Sakari Attila lopetti tuubansoiton, löydettiin Jussi Valto vuonna 1993. Hän soitti Karelia Puhallinorkesterissa ja oli siellä saavuttanut suurta menestystä monien sovitustensakin kautta. Onneksi hänellä oli aikaa ja kiinnostusta myös OTJB:n tarpeisiin. Hänestä saatiin vahva rytmisoittaja useiksi vuosiksi.
Kun Juhani Piha kyllästyi keikkailuun, muodostettiin eläkeläisorkesteri nimeltä Jassper. Tapani halusi kuitenkin ylläpitää Jussin soittotaitoa ja niinpä päätettiin pitää Jassper-harjoituksia viikoittain. Tämä duetto muodosti itselleen oman erityisohjelmistonsa ja teki niistä useita omaäänitteisiä CD-levyjä.
Uutta banjonsoittajaa ei tarvinnut hakea kaukaa – OTJB löysi Timo Peltoniemen vuonna 1998. Kokoonpano oli taas ehjä ja päästiin muutamia vuosia rauhallisesti eteenpäin.
Laulusolistina oli jo vuosia ollut Pirjo Bergström. Hänellä oli kuitenkin muita huomattavia tehtäviä teatterimaailmassa ja aikaa oli riittänyt enää kuin rajoitetusti jazzille. Senvuoksi jouduttiin etsimään uudelleen laulusolistia. Oltiin saatu jo aiemmin nauttia yhteistyöstä varsinkin Marle Mikkolan kanssa. Marlesta olikin tullut jo lähes pääsolisti.

Pekka Sarmanto (vas.), Tapani Renkonen, Seet Jaakola, Timo Peltoniemi, Marle Mikkola, Pertti Mustonen ja Jouko Keskimäki
Jussi Valto kuoli kuitenkin suureksi suruksi 29.8.2003. Hänen jälkeensä tubaa soitti Jussi Harju, hänkin alalla hyvin tunnustettu ammattimuusikko. Ohjelmiston muututtua osittain ja vaivihkaa keveämmälle alueelle laulusolistien myötä, siirtyminen ”läskibassooon” oli hyvin sopiva valinta.
OTJB:llä oli onni saada UMO:sta eläkkeelle siirtynyt ja maailmalla paljon mainetta niittänyt Pekka Sarmanto mukaan. Hän innostui tästäkin jazzlajista ja tuli mahdollisuuksiensa mukaan nyt orkesterin varsinaiseksi basistiksi.
Sitten, vuonna 2006, Tapani Renkonen siirtyi pysyvästi Jassper-eläkeläisorkesteriin. Varamiesten haeskelu, jota oli ansiokkaasti hoitanut Jouko Keskimäki, oli nyt muutenkin hyvin vilkasta.
Jouko oli hankkinut kaikki vuodet myös keikkoja ja pitänyt täten yllä laajaa kontaktiverkostoa tarvittavista ihmisistä. Varamiehistä ei kannata kirjata listaa – niin suuri joukko heitä tarvittiin kautta vuosien. Yksi erikoismaininta on kuitenkin paikallaan; Antti Sarpila oli aina tarvittaessa halukas täydentämään soittoamme omalla laadukkaalla panoksellaan.
Suruviesti Pirjon kuolemasta 15.5.2011 iski kaikkiin odottamattomana tyrmistyksenä. Oltiin saattamassa häntä hartain mielin Johanneksen kirkossa gospelsävelmien voimin. Sitten kului vain kaksi vuotta ja menetettiin Timo Peltoniemi. Pitkään OTJB:ssä soittanut banjisti menehtyi 8.6.2013. Esiintymiset vähenivät tästä edelleen. Orkesteri ei ollut enää oma itsensä.
Ympyrä sulkeutuu
Nyt tänä vuonna 2017, mukana on enää kaksi aktiivia alkuperäisjäsentä soittamassa yhdessä duettoja. Pertti Mustosen trumpetista kaikki sai alkunsa. Hän ei enää kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi pitää kunnossa ansatsiaan, koska esiintymisiä ei enää ollut. Piano jäi hänen soittimekseen, johon taidot pohjautuivat nuoruusvuosilta saakka.
Viereisessä kuvassa kolme alkuvuoden aktiivista: Tapani Renkonen, Pertti Mustonen ja Juhani Piha.
Kuva on otettu Pertin kotona v. 2017 ja kertoo edelleen siitä suuresta intohimosta, joka syttyi silloin 60 vuotta sitten sata vuotta vanhan jazzin perinteen vaalintaan. Nuotti pianossa on Jelly Roll Mortonin teos The Pearls.
Pertti Mustosen osuus triossa päättyi 31.5.2017, ja hän soittaa enää taivaallisessa orkesterissa.
Old Time Jazz Band on lopettanut – 60 vuoden kierros on sulkeutunut. Jassper-duo elää vielä; Juhani Piha banjoineen ja Tapani Renkonen klarinetteineen!
Teksti: Old Time Jazz Bandin perustajajäsen Tapani Renkonen
Old Time Jazz Bandin kotisivut: www.renkonen.info