Corville Bandin ”esibändi” on 1960-luvulla syntynyt Karamäki Quintet. 1960-luku oli musiikillisen heräämisen vuosikymmen monelle sen ajan teinille, joiden musiikillista tietoisuutta ja sen myötä toimintaa lisäsivät mm. levysoitinten ja kannettavien transistoriradioiden yleistyminen.
Helsingissä vuonna 1957 avattu Hakakerho toimi monien nuorten jazz- ja rock-bändien harjoitus- ja esiintymispaikkana. Toki Hakakerhoa tunnetumpi jazzin harrastajien paikka oli Mäyränkolo, mutta Hakakerho oli helposti lähestyttävä kaikkien nuorten paikka. Siellä kävivät sekä Jarmo Karamäki, että Ilkka Virto.

1960-luvulla Yleisradiossa ei juuri jazzia tai poppia soitettu. Harvat jazz-ohjelmat radiossa olivat sen kaltaisia kuten esimerkiksi 15 minuuttia kestänyt ”Uusia jazz-levyjä” tai 20 minuutin ohjelma ”30-luvun jazzia Muggsy Spanierin Ragtime-yhtyeen soittamana”.
Useimmin nuorison radiosta kuuntelema jazz tai pop tuli keskipitkiltä taajuuksilta. Suosittuja olivat merirosvoradioiden lisäksi mm Radio Luxemburg ja Voice Of America, jonka Jazz Hour-ohjelmaa moni kuunteli Suomessakin.
Suosittua oli myös jazz-levyjen kuunteleminen, usein sitäkin tehtiin porukalla. Nuorison suosiossa olivat tietysti myös elokuvateatterit, joissa joskus näytettiin myös musiikkielokuvia.
Callu – Jarmo Karamäki ja Ile – Ilkka Virto kävivät Helsingin Uutta Yhteiskoulua, joka silloin oli Kirkkokadulla Kruununhaassa. Callulla oli siihen aikaan jo oma bändi, Karamäki Quintet, johon Jarmo otti Ilen aluksi bassonsoittajaksi. Ilen bassonsoiton mahdollisti hänen isänsä kontrabasso.
Ilen bassonsoitto jäi kun hän löysi soittimekseen vetopasuunan – ennen omaa pasuunaa Ile harjoitteli mm katkaistulla lannevanteella. Karamäki Quintetissä oli siis kaksi puhaltajaa ja komppi – kitara, basso ja rummut. Mainittakoon, että Ileä ja Callua muutaman vuoden nuorempi Jukka Järvelä soitti kokoonpanossa kitaraa, mutta bändin nimenä oli silloin Ram Jam -band.
Karamäki Quintet soitti myös Hakakerhossa kuten myös Raittisen veljekset. Hakakerho oli Suomen ensimmäinen kunnallinen nuorisokahvila, jonka perusti silloinen Helsingin kaupungin nuorisotoimisto, jonka johtajana silloin oli myöhemmin appiukokseni tullut Heikka Niittynen. Hakakerhossa oli 1960-luvulle tultaessa jo yli 3000 jäsentä.

Karamäki Quintetistä Corville Bandiin.
Kun Callu ja Ile kävivät Karamäki Quintetillä jo keikoilla, oli allekirjoittanut vielä 11 -vuotias koululainen, joka haaveili rumpalin urasta. Olin saanut isäni työpaikalta -Poliisien soittokunnasta, vanhan peltivirvelin, yhden symbaalitelineen ja symbaalin sekä rumpukapulat.
Havittelin rumpusettiä, mutta bassorumpu puuttui ja sellaiseksi sai kelvata vanha puinen sillitynnyri, jostain sain siihen bassorummun pedaalin. Minulla oli siis rumpusetti, ei kovin hieno ja ilman haitsua mutta oma.
Bändiä ei ollut, sillä kaveripiirissäni ei ollut soittajaksi haluavia. Onneksi oli isä ja isoveli Ilkka ja isoveljellä koulukaveri – Callu. Onneksi oli myös äiti, jonka työpaikalla – Metsähallituksen eräässä toimistohuoneessa, harjoittelimme. Blues March soi neljännen kerroksen kulmahuoneessa kun Callu, Ile, minä ja isäni Alpo soitimme. Se oli ensimmäinen bändi, jonka kanssa sain soittaa noin vuosina 1964-66.
Noin kolmekymmentä vuotta myöhemmin 1994 Ile ja Callu tapasivat toisensa uudelleen Otavan jazz-leirillä. Siellä molemmat huomasivat, että vanha suola ja muutkin mausteet janottavat edelleen. Niin sai alkunsa Corville-band, jonka nimen keksi Ile. Bändiin pyydettiin pianistiksi samalla leirillä mukana ollut Teppo Salakka ja basistiksi Ilkka ”Ilu” Hanski.
Tyylilajiksi valikoitui jo 60-luvulta tuttu Luis Jordan -tyyppinen swing, jump blues ja rhythm and blues. Rumpaliksi tuli Jarmo Karamäen tuntema Seppo Rönkkö, jonka ennenaikaisen pois menon jälkeen allekirjoittanut (Mikko Virto) tuli rumpaliksi.
Corville Band keikkaili 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvulla pääkaupunkiseudun ravintoloissa, mm. Santa Fe:ssä Helsingin Aleksanterinkadulla ja lukuisissa yksityistilaisuuksissa, esim. häissä ja yhdistyksien tilaisuuksissa.
Corville-band edustaa nyt jo harvinaista 1960-luvun koululaisjazz-bändi-tyyliä. Bändit syntyivät koulukaverien kesken, keikkailivat kouluissa ja mm. edellä mainitussa Hakakerhossa, mutta jäivät suosiossa saman ajan rautalanka- ja rokki-bändeille.
Viime vuosina Corville band on tehnyt keikkoja harvakseltaan. Corville-Band 2022: Jarmo Karamäki sax, Ilkka Virto pasuuna/taskutrumpetti ja laulu, Teppo Salakka piano, Ilkka Hanski basso ja Mikko Virto rummut. Corvillen riveissä on nähty myös Robi Godzinsky sekä basistia että pianistia tuuraamassa.
Corville Bandin seuraava keikka ke 15.2.2023 klo 19.00 Ravintola Nyyrikki, Pohjolankatu 2
00610 Helsinki
VAPAA PÄÄSY