• Yhteystiedot
08.08.2022 03:37
  • Kirjaudu
Jazzrytmit
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto
No Result
View All Result
Jazzrytmit
No Result
View All Result
Home Esittelyt Bändit

Club for Five – eleganttia lauluvoimaa

speyburn
5.3.2012
Bändit
A A
Club For Five levyjulkkaresissa syksyllä 2011

Ideana on siis “ihmisäänellä soittaminen”; varsinkin erilaisten perkussioiden simulaatio ihmisäänen keinoin on yksi yhtyeen tuntomerkkejä. Valtaisaan suosioon viime vuosina noussut “beatboxing” on yhdistetty Club for Five -ryhmän ilmaisukeinoihin alusta alkaen.

CFF on monin tavoin poikkeuksellinen ilmiö suomalaisessa musiikkimaailmassa. Yhtye on rikkonut monia uskomuksia ja “varmoina pidettyjä käsityksiä” laulamisesta ja ennakkoluuloja äänissä laulamisen rajoista. Ja enemmän kuin mielikuvatasolla, yhtye on myös kaatanut monia totena pidettyjä raja-aitoja musiikin tekemisestä.

Yhtye julkaisi äskettäin Ihmiset -albumin ja on maaliskuun maan kattavalle konserttikiertueelle, jonka kynnyksellä kävimme jututtamassa Tuukka Haapaniemeä.

CFF:n muodostivat pitkään Maija Sariola, Susanna Hietala, Jouni Kannisto, Tuomas Ahola ja Tuukka Haapaniemi. Yhtyeen alkuperäisjäsen Ninni Poijärvi toimi aluksi yhtyeen sopraanona, mutta siirtyi soolouralle 2005. Hänen tilalleen yhtyeeseen tuli Maija Sariola. Syyskaudella 2007 Maija Sariolan sijaisena toimi Eeppi Ursin. 2011 alussa uutisoitiin Aholan ja Hietalan jättäessä yhtyeen Eeppi ja Juha Viitala tulivat tilalle.

Ennen CFF:a Jouni ja Tuukka tunsivat toisensa opiskelun kautta ja idea lauluyhtyeestä syntyi kuoroharrastuksen myötä. CFF on jo kuuden vuoden ajan antanut jäsenilleen pääasiallisen toimeentulon; jäsenet ovat osakkaina toimintaa pyörittävässä yhtiössä ja nostavat yhtiöstä palkkaa. Tampereen Sävel-kilpailuvoitto v. 2001 varsinaisesti potkaisi yhtyeen menestystarinan liikkeelle.

– Aluksi laulu oli sellaista irrottelua ja huoletonta ilottelua, mutta kilpailumenestys inspiroi ja laittoi meidät tekemään kurinalaista ja tavoitteellista työtä. Tämä on tietty edelleen meille hauskaa, mutta teemme tätä yleisöä varten, Tuukka linjaa.
Tuukka itse on kasvanut laulun ihmeelliseen maailmaan YL:n kuoron myötä. Hän on työskennellyt ansiokkaasti mieskuorojen hyväksi laulaen mm. merkkilaulusarjan bassostemmat levylle, mikä ei ole aivan pieni saavutus. Tuukka on pistämätön ammattilainen ja aivan mielettömän nasta tyyppi; luontaisen vaatimattomana ja miellyttävänä luonteena hän ei tee omista tai yhtyeen ansioista mitään numeroa.

Club For Five tangoilee Kuusankoskisalissa (Kuva: Matti I. Korhonen)Keskiäänissä se salaisuus
Club for Five on alusta saakka esiintynyt pääasiassa a cappella, mikä tarkoittaa soitinsäestyksetöntä laulumusiikkia (ital. a cappella, “kappelissa” tai “kappelityyliin”). Termi juontaa juurensa kirkkomusiikkiin, mutta nykyään a cappella -tyyliin esitetään melkein mitä tahansa musiikkia vanhoista madrigaaleista pintapoppiin.

CFF:n laulajien äänialat ovat luonnollisesti kaikki tiedossa, mutta kuorojen perinteiset äänijaot “naisille altto ja sopraano” ja “miehille tenori, baritoni ja basso” ovat jo ajat sitten menettäneet merkityksensä.

– Olemme laulajia, emme vakanssien haltijoita, Tuukka huomauttaa.

Yhtye on hyvin taitava ja monipuolinen; ohjelmistoon kuuluu jazzklassikoiden lisäksi myös poppia, rockia ja klassista musiikkia. Tyyli on kuitenkin tunnistettavissa, ja sille tunnusomaista on keskiäänien korostaminen.

Yhtyeelle merkitsevät äänen väri, sävyt ja nyanssit enemmän kuin “perinteisellä tavalla oikein” lauletut stemmat. Kaikille on myös annettu soolotilaa. Sovitukset yhtye laatii etupäässä itse, mutta jonkin verran niitä tilataan myös ulkopuolisilta sovittamisen asiantuntijoilta. Kaksi naisääntä ja kolme miestä luo hyvän sointipohjan äänenvärikokeiluihin.

Vahva keskiäänien käyttö on tunnusomaista omintakeiselle CFF-soundille. Tunnetuimpiin kansainvälisiin a cappella -lauluyhtyeisiin kuuluvat ruotsalainen The Real Group, amerikkalainen Manhattan Transfer sekä klassisessa musiikissa englantilaiset Hilliard Ensemble ja King’s Singers. Suomessa a cappellaa edustavat klassisen musiikin puolella renessanssiajan vokaalipolyfoniaan erikoistunut Lumen Valo ja muun muassa J.S. Bachin musiikkia levyttänyt Ring Ensemble.

Club For Five RekiretkelläRytmimusiikin valtaus

Rytmimusiikin puolella Suomessa Club for Five, Lauluyhtye Rajaton, Seminaarinmäen mieslaulajat ja Fork ovat omilla sävellyksillään ja uudenlaisilla sovituksillaan tunnetuista hiteistä nostaneet lauluyhtyemusiikin tasoa koko maassa. Lauluyhtyemusiikki on näiden yhtyeiden myötävaikutuksella kokenut huikean suosionnousun. X Factor -kilpailun ensimmäisessä tuotantokaudessakin lahtelainen a cappella -yhtye Enchant nosti itsensä kansan tietoisuuteen sijoittuen lopulta hienosti neljänneksi.

Hip hopissa on selkeästi erottuva vokaaliperkussio, eli beatboxing. Lyömäsoittimien äänien imitointi edellyttää rumpujen iskuja, tempoa ja peltien sähinää. Islantilainen nykymusiikki, etunenässään Björk ja Sigur Rós-ryhmä, ovat avartaneet merkittävästi sanattoman vokaalimusiikin ilmaisumahdollisuuksia.

Kansainvälisesti kuuluisin on kuitenkin Bobby McFerrin, joka lauluääntään ja kehoaan hyödyntäen on tehnyt uskomattomia juttuja säestäen sanoitettua lauluaan sanattomin vokaaliosuuksin.

CFF:n nuorekas ja energinen laulushow on hyvin imponoivaa, ja sen on valloittanut yleisön varauksetta meillä ja muualla. Ääniakrobatia ei ole itsetarkoituksellista egotrippailua.

Club for Five-keikoilla lavalla ei tavallisesti ole soittimia, mutta miksauspöydän avulla tuntuu kokonainen orkesteri saapuneen paikalle. “Kuudes klubilainen”, näin voisi sanoa, on tekniikan osasto.
Miksaajat ovat Antti Rintamäki ja Reima Saarinen, joiden ammatillinen osaaminen on yksi yhtyeen monipuolisen “orkesterisoundin” tae. Kaikuja, delay-soundia ja muita efektejä käytetään taitavasti hyödykseen. On kuitenkin hyvin tärkeää, että miksaajilla on tekniikan lisäksi myös musiikin taju.

– Meidän ei esimerkiksi tarvitse laulaa aina akustisessa balanssissa, vaan Antti hoitaa asian. Mutta tekniikka ei tule musiikin tielle, se on oma väylänsä. Soittimien olo tai poissaolo lavalla ei ole ratkaisevaa, vaan onko siellä musiikkia. Sirkus on sitten oma juttunsa., Tuukka kuvailee.

Bändi valoshow yhtyeen keikoilla on myös kokemisen arvoinen elämys ja niveltyy loistavasti laulujen sanomaan. Tästä vastaa kiertueella Petteri Unkila.

Instrumentaalisen laulun ja beatboxingin taustalla voi edelläkävijänä ehkä erottaa jopa Sly & The Family Stonen hieman parodiset, mutta purevat “boom-lägä-lägä” -figuurit 70-luvulta.

Club for five on innovatiivisilla sovituksillaan ja ennakkoluulottomilla show-numeroillaan edistänyt koko a cappella-alaa. Yhtyeen omia esikuvia Tuukan mukaan ovat olleet mm. ruotsalainen Real Group ja amerikkalainen Take 6, erityisesti gospelin ja a cappellan kautta. Ranskalainen The Swingle Singers (perustettu jo 1962) kuuluisine Bach -variaatioineen oli yksi alan edelläkävijöitä.

– Tänään Swingle Singers ehkä kuulostaa jo hieman vanhentuneelta, ainakin 60-luvun repertoaari, vaikka oma ansio niilläkin on toki ollut. CFF:ssa olemme kaikki soittaneet eri instrumentteja ennen laulua, ja se on tuonut lisäarvoa lauluilmaisuun, Tuukka luonnehtii.

Pop musiikissa ei juuri ole bassoääntä eikä erityisesti juuri muitakaan, differentioituneita äänialoja. Tänään a cappellan taso on kuitenkin korkea mm. instrumentaalitaustojen ja koulutuksen ansiosta, ja laulut sovitetaan harmonisesti vaativiin mittoihin.

{youtube}ZimA4vJMFf0{/youtube}

All dat Jazz

Varsinaisen jazzin osuus CFF:n ohjelmistossa on perinteisesti ollut merkittävää, kuten myös esimerkiksi Rajaton-yhtyeellä. Molemmat ovat esiintyneet mm. UMO:n solisteina, ja CFF on esittänyt mm. Jukka Linkolan musiikkia uusina sovituksina. Esitykset ovat yleensäkin sangen jazzillisia, eli lauluäänellä jammailua ja improvisoituja soitinimitaatiosooloja löytyy pop-lauluissakin runsaasti.

– Jukka teki Opus Five-jutun takavuosina ja innostui valtavasti tästä meidän konseptista. Yhteistyö oli hienoa ja hän oli ammatillisesti hyvin sitoutunut laulun ja big band-musisoinnin kombinaatioon, Tuukka hehkuttaa.

Lauluahan jazzissa on ollut aina, mutta perkussiivinen vokaalimusiikki oli uutta Suomessa. Unto Monosen tangoprojekti oli myös yllättävä ja piristävä käänne repertoaariin.

– Siihenkin saatiin mukaan paljon jazz elementtejä. Fiilis oli hieno, ja yleisö otti “jazz-tangon” hyvin avarakatseisesti vastaan. Tulemme ehdottomasti jatkamaan tangon parissa, kokenut laulaja lupaa, pilke silmäkulmassa.

– Jukka pisti meidät todella töihin. Saimme harjoitella trumpettien, vetopasuunoiden ja muiden big band-sektioiden kanssa. Kenenkään ei tarvinnut kompata ketään, ja samalla oppi käyttämään ääntään uudella tavalla, Tuukka kertoo.

Omina suosikkimuusikoinaan Tuukka erottaa jazzin parista mm. rumpali Dave Weckl’in ja pianisti Chick Corean.

– Jazzlaulun puolelta innostava minulle on mm. Al Jarreau. Hän on yksi harvoja Grammyn moninkertaisia voittajia ja pitää lavalla aidosti hauskaa lauluäänellään. Bobby McFerrin on ainakin minulle jo suorastaan idoli. Bill Gosby Show’sta se alkoi 80-luvulta. Ihmisäänen käyttömahdollisuudet avautuivat jo tuolloin aivan uudella tavalla, Tuukka kertoo.

April Jazzissa Bobby McFerrin piti klinikan, jossa hän kertoi vokaalimusiikista, omista sessioistaan ja myös opetti kuoron kanssa. Tuukka myös jammaili improvisoiden McFerrinin kanssa lavallakin.

{youtube}ckCvUDLe6RU{/youtube}

– McFerrinillä on aivan oma tapansa lähestyä tonaalista maailmaa. Kaikki äänet voivat olla merkityksellisiä – esteettisesti rumakin voi palvella kokonaisuutta oikeassa kontekstissa, Tuukka toteaa.

CFF opettelee laulut ulkoa, lavalla ei näy nuotteja. Mieskuorot varsinkaan eivät tahdo päästä kansioistaan eroon, ja on usein tragikoomista nähdä kirkon alttarilla miehet vetämässä naama vakavana Jouluyö, juhlayö, jonka lapsetkin osaavat ulkoa. Myös Rajaton lauloi Turussa Ilkka Niemeläisen konsertin iPadeilta, mikä on sama asia, vain paperilta elektroniikkaan siirrettynä.

Eeppi Ursinilla on vahva jazztausta (mm. Lady Summertime-voitto 2001, levytyksiä ja useita bändiprojekteja). Susanna Hietalakin on jazziin päin suuntautunut, mutta Eeppi on tuonut CFF:n sointikuvaan uutta ilmettä.

– Eeppi otti paikkansa nopeasti, ja hän on tuonut oman, persoonallisen lisänsä yhtyeen soundiin. Lisäksi hän on erinomainen lauluntekijä; Maailma nauraa lapsilleen on yksi omia suosikkejani Ihmiset-albumilla, Tuukka kertoo.

Teemana ihmiset

Uuden albumin teemana ovat siis ihmiset; paljon erilaisia ihmiskohtaloita sisältyy kahteentoista lauluun – koskettavia tarinoita; yksinäisiä, kapinoivia sieluja, haaveilijoita. Ja kaikkea tarkastellaan laulun voimin, hyvänsuopa pilke silmäkulmassa.

Ihmiset on mainio musiikillinen katsaus Suomi-popin aarteistoon (J. Karjalainen, Eppu Normaali, Sig, Ultra Bra jne.). Alun alkaen noin 300 laulusta valikoitui – hyvän fiiliksen nojalla – 12 sävelmää lopulliseen valikoimaan. Lauluversiot tuovat paljon uutta vanhoihin pop-hitteihin. Tuukka kuvailee kokoelman muotoutumista seuraavasti.

– Olimme jollain tasolla päättäneet, että teemme suomenkielisen levyn. Sitten mietimme, mikä niitä lauluja yhdistää, ja päädyimme ihmiselämään Kengätkin kuvaavat ihmiselämää, tyyppiä ja elämäntyyliä. Ihmiset ovat erilaisia, kaikki uniikkeja omallaan tavallaan ja aina laulun arvoisia, Tuukka tiivistää.

Äidinkielellä laulaminen on erityisen haasteellista. Ei riitä, että ääntää sanat oikein ja nuotit menevät kohdalleen – ihmiset kuuntelevat myös laulujen tarinoita.

Erittäin mielenkiintoinen laulusarja on siis jälleen tarjolla Club for Fiven konserttikiertueella.

Kiertueohjelma löytyy osoitteesta: www.clubforfive.fi

Bändillä on myös runsaasti a cappella-esityksiä YouTubessa, joten vauhtia konserttiin voi hakea sieltä.

 

Diskografia:

Ensi-ilta (2004, Universal Music)
Uni (2006, Universal Music)
Rekiretki (2007, Universal Music)
You’re The Voice (2009, Warner Music Finland)
You’re The Voice – In Concert CD+DVD (2010, Warner Music Finland)
Ihmiset (2011, Warner Music Finland)

 

ShareTweetSendSend
speyburn

speyburn

Aiheeseen liittyvää

Corville Bandin juuret 1960-luvulla

Corville Bandin juuret 1960-luvulla

Mikko Virto
30.1.2022

Corville Bandin ”esibändi” on 1960-luvulla syntynyt Karamäki Quintet. 1960-luku oli musiikillisen heräämisen vuosikymmen monelle sen ajan teinille, joiden musiikillista tietoisuutta...

Old Time Jazz Band soi radiossa!

Old Time Jazz Band soi radiossa!

Harri Aavaharju
26.4.2020

Old Time Jazz Band julkaisi 80-luvulla kaksi pitkäsoittoa. Ensimmäinen julkaisu, Old Time Jazz Band featuring Reine Rimón vuodelta 1984, vei...

Svengikesä jatkuu…

Swing Memories JazzBand – ”Days of Wine and Roses”

Toimitus
14.4.2020

– Päämääränämme on olla vanhan swing -musiikin ja jazzahtavien standardien ”maahantuoja” sekä suomalaisten vanhempien hittien esittäjä, luonnehtii pianisti Jaakko Rinne...

Viikon suosituimmat

Café Caruselissa vahva syyskattaus

2.8.2022
Automaattinen luonnos

Ensimmäinen LinnaJazz!

3.8.2022

Suomalaismuusikoille menestystä Down Beatin kriitikkoäänestyksessä!

1.8.2022

Suosittelemme

Charles Lloyd huipensi Lokkilavan mittavan jazzannin

Charles Lloyd huipensi Lokkilavan mittavan jazzannin

18.7.2022

Aitoa New-Orleans jazzia Kallavedellä

27.7.2022

Veikeät Vallijamit Taavetissa

27.7.2022
  • Yhteystiedot

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

No Result
View All Result
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

Kirjaudu sisään

Unohditko salasanasi?

Uusi salasanasi

Syötä käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi:

Kirjaudu
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut. Napsauttamalla "Hyväksy kaikki" hyväksyt KAIKKIEN evästeiden käytön. Voit kuitenkin käydä "Evästeasetuksissa" antaaksesi mukautetun suostumuksen.
Hyväksy kaikkiKielläEvästeasetukset
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
CookieDurationDescription
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
jnews_view_counter_visits[0]1 dayNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo