Tuomas Metsberg on noussut viime vuosina yhdeksi lahjakkaimmaksi juurimusiikin suomi-kitaristiksi. Ei ihme sillä Tuomaksen Jari-isällä on myös näyttävä ja pitkä ura kitaristina keikoilla ja studiomuusikkona. Näistä bändeistä mainittakoon muun muassa Karma, Froikkarit, Dallas Wayne and The Dimlights, Jiri Nikkinen & Get Back ja Jussi and The Boys. Viime vuosina useat kokoonpanot ovat käyneet Tuomaksellekin tutuiksi ja jazz.
Tuomaksen bändi Luxury Liner on julkaisemassa lähitulevaisuudessa livealbumin miltei heti perään viime vuonna julkaistun debyyttialbumin. Varsinainen countrymusiikin soitto bändeissä alkoi Rootsoupin ja Uncle John Bandin riveissä nelisen vuotta sitten. Vuoden 2011 joulukuussa perustettiin Luxury Liner. Tuomaksen bändissä soittavat muun muassa isä, Saara-sisko ja steel kitaristi kunkku Olli Haavisto. Matti Salorannan kautta syntyi Vesa Snygg sekä Satelliitti-yhtye, joka on myös levyttänyt ja heittää keikoillaan rockin ja beatin klassikkobiisejä suomenkielisenä tribuuttina. Mukana myös bändikuvioissa 50-luvun rockabilly. Livevierailuja on ollut muutamissa biiseissä myös arvostetussa Hoedown-kokoonpanossa.
– Siskoni Saara Metsbergin kanssa olen soittanut ja työstänyt kaikenlaista musiikkia. Tuotan Saaran kanssa yhdessä hänen debyyttialbumiaan, jossa Tamla Motown-soulia, folk- ja countryvaikutteita. Tämä on iso tuotantoproduktio, jota on tehty hartaasti jopa isoilla jousi- ja puhallinkokoonpanoilla, Tuomas Metsberg kertoo.
Claptonin Hideaway
Soittaminen alkoi perheen Malminkartanon kodissa:
– Pikkupoikana sain kokeilla faijan Fender Sunburst Stratocaster-sähkökitaraa. Se teki vaikutuksen. Yritin opetella korvakuulolla isän soittoa
Froikkareiden levyiltä. Danny Show oli yksi näistä ensimmäisistä biiseistä.
– The Beatles on faijalle kova juttu. En aluksi sietänyt heidän musaansa, koska minulla oli blueskausi meneillään, kuten Clapton, Hendrix ja Cream. Minulle luvattiin 200 markkaa. jos soitan Hidewayn Claptonin levytysversiona. Hoidin homman kotiin, mutta palkkio jäi saamatta. Olin alaikäinen, kun menin ekaa kertaa tuuraamaan faijaa Jirin Get Backiin, Tuomas Metsberg muistelee.

Jazzin soitto kutkuttaa
Myöhemmin Beatlesin jätkät tulivat myös Jr.Metsbergille merkittävimmiksi. Tätä kautta The Rolling Stones ja erityisesti Keith Richardsin ainutlaatuinen riffihenkinen kitaransoitto.
Paksusta Beatles-nuottikirjasta pääsi entistä analyyttisemmin tutkimaan ja opettelemaan näitä taidokkaasti levyiltä kopsattuja transkriptioita soo-
loineen ja orkestraatioineen. Isäukko opasti myös näiden klassikkobiisien omaksumisessa. Tuomas luonnehtii innoittajiaan:
– Molemmat Beatles-aikakaudet ovat minulle tärkeitä. George Harrison soitti levyille upeita ja usein sävellettyjä kitarasooloja, joka on melko harvinaista. Näin teki välillä myös Jimi Hendrix. Minusta on mahtavaa soittaa myös tällaisia sooloja. Harrisonin omat biisit ovat myös hienoja, Something Beatlesin hienoimmista. John Lennonin komppailusta olen myös pitänyt, Paul McCartneyn melodisista bassolinjoista ja Ringo Starr on ykkösrumpaleitani.
– Oman ikäluokkani artisteista Sheryl Crow on aina ollut läheinen. Onhan sitä tullut myös joskus tsekattua Guns N’ Rosesia. Kuuntelin toki Led Zeppeliniä ja Deep Purpleakin, mutta ne eivät ole niin paljon vaikuttaneet omaan muusikkouteeni.
Tuomas Metsbergin musiikki on jo varhaisesta kulkenut rootsin puolella. Blues, folk, country ja jazz, jonka jalo soittaminen ja tyylisuuntiin parempi tutustuminen onkin suuri tulevaisuuden tavoite.
– Viime vuosina olen kolahtanut jazzkitaristeihin, kuten Barney Kesseliin, Joe Passiin, Herb Ellisiin ja Wes Montgomeryyn. Diggaan myös todella paljon Oscar Pettersonia, John Coltranea ja Miles Davisia. Kerran kuukaudessa keikkailen Jazzristeilyissä laivoilla.
Kitaristeista
Tuomas Metsbergin (s.1982) tavoite on työstää myös ensimmäinen sooloalbumi, joka ei ole tyypillisen tavan mukaan suunnattu vain kitaristeille.
Tarkoituksena on kokonaisuus sisällyttää hienoilla biiseillä ja melodioilla, jotka ovat kompaktissa paketissa.
Tuomas vaikuttaa kitaristina myös The Roots of Love-yhtyeessä, joka tekee kunniaa uunituoreella debyytti / tribuuttialbumillaan edesmenneelle sähkökitaristi-ikoni, laulaja/lauluntekijä, säveltäjä Jimi Hendrixille. Keikkoja on luvassa!
– Tämä produktio on ollut erittäin mielenkiintoinen ja haastava tutustua analyyttisemmin Hendrixin musaan. Band of Gypsys-albumi on sellainen kokonaisuus, jota en käsitä vieläkään. Se on niin kovaa kamaa. Henkka kirjoitti ja taltioi lyhyeksi jääneen uransa aikana paljon musiikkia, jota tulkitsi niin, että tuskin kukaan pystyy vastaavaan, Metsberg ylistää.
Liuta muitakin innoittajia seuraa Tuomaksen kitaristiuraa:
– Eric Claptonin Cream ja Derek and The Dominos ovat hänen parasta tuotantoaan. Stevie Ray Vaughanin komppisoitto oli omaperäistä ja hän soitti sooloja sellaisella intensiteetillä kuin ne olisivat olleet hänen viimeisiään.
– Jeff Beckin löysin myös myöhemmin. Ihastelen hänen tyyliään soittaa melodioita ilman plektraa ja vibrakampea käyttäen.
– George Harrison oli tyylitajullinen, vaikka ei ollut virtuoosi. Buck Owensin kantrikitaristi Don Richin ja Harrisonin soitossa on samankaltaisuutta. He eivät soita mitään ihmeellistä, mutta kuitenkin täyttä asiaa.
– Isäni Jari Metsberg soittaa tyylikkäästi kaikenlaista musaa ja on vieläkin paras kitaristi, jota olen kuullut. Olli Haavisto on isäni ohella isoin linkki kantrimusaan ja sen syvempään tutustumiseeni. Tätä kautta Albert Lee, James Burton, Buddy Emmons, Lloyd Green, Ry Cooder ja David Lindley ovat tulleet kuvioihini.
– Edesmenneen all around-kitaristi Danny Gattonin kuuntelun myötä vuorokausirytminikin kääntyi, kun tsekkailin ja apinoin hänen taitavaa soittoaan, Tuomas Metsberg sanoo.