Jazzrytmit on raportoinut sotilasmusiikkitilaisuuksista aina silloin kun tilaisuuksissa on esitetty rytmimusiikkia. Ensimmäiset keikkaraportit löytyvät vuodelta 2009. Eräs aikakausi päättyy, kun Puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Pasi-Heikki Mikkola siirtyy siviiliin 1.1.2024. Viimeinen konsertti on marraskuun 21. päivänä Helsingin Musiikkitalossa järjestettävä Sotilasmusiikin perinnepäivän konsertti. Yli 40 vuotta kestänyt ura alkoi vuonna 1982 Soitto-oppilaskoulussa.
Koti/taustat
-Synnyin Hämeenlinnassa 11.7.1965. Isä Heikki Mikkola oli oopperalaulaja, joka johti useampia kuoroja Hämeenlinnassa ja äiti Leena oli kotirouva. Sisaruksia kaksi siskoa ja veli. Ritva-Leena ja Vesa-Heikki ovat olleet aktiivisesti musiikin parissa.
Miksi huilu/opettajat/tutkinto
-Veli oli soittanut huilua opiskellessaan opettajakoulutuslaitoksessa. Huilu jäi ”vapaaksi” ja pääsin Hämeenlinnan musiikkiopistoon opiskelemaan huilun soittamista. Hämeenlinnassa opettajina olivat Heikki Saariaho ja Seppo Lehtinen. Vuonna 1982 pääsin soitto-oppilaaksi Helsinkiin ja opettajaksi tuli Juho Alvas. Jatko-opiskeluja tein Liisa Ruohon kanssa. 1986 aloitin huilunsoittajana Hämeenlinnan Varuskuntasoittokunnassa.
Kapellimestariksi
-Vuonna 1991 pääsin Sotilaskapellimestarikurssille. Pääopettajana toimi Kalervo Kulmala ja loppukonsertin tein Jorma Panulan kanssa. Valmistuin 1993 ja kesän olin Panssarisoittokunnan päällikkönä. Syksyllä matka jatkui Niinisaloon Satakunnan sotilassoittokuntaan.
-Pisin pesti kesti 11 vuotta Mikkelissä, Savon Sotilassoittokunnassa. Sieltä matka jatkui Hämeenlinnan ja Turun kautta Kaartin soittokuntaan. Sieltä sain komennuksen Pääesikuntaan Puolustusvoimien ylikapellimestariksi.
-Olen myös johtanut mm. Mikkelin, Kuopion ja Hämeenlinnan kaupunginorkestereita ja toiminut Mikkelin Teatterin kapellimestarina.
Ylikapellimestari
– Yli 40-vuotisen urani aikana olen nähnyt sen, miten meidän orkesterimme ovat kehittyneet. Sotilassoittokuntia jouduttiin lakkauttamaan, mutta jäljelle jääneiden kokoa kasvatettiin. Näin pystyttiin esittämään suurempia orkesteriteoksia ja tekemään näyttävämpiä kuviomarssiesityksiä.
-Viimeisin näyttö soittokunnilta oli Marssi 7 ihmeeseen, joka valloitti seitsemän paikkakuntaa elo- ja syyskuussa spektaakkelilla, jollaista Suomessa ei ole koskaan ennen nähty. Yli 300 soittajan voimin etenevä musiikkiseikkailu yhdisti kuviomarssin, soittokunnat ja musikaalimaailman massiiviseksi ja vaikuttavaksi koko perheen kokemukseksi. Esityksen taiteellisena johtajana toimi Pasi-Heikki Mikkola.
– Olen aina rakastanut musiikkia. On ollut onni päästä tekemään sitä ympäri Suomea ammattitaitoisten sotilassoittokuntien kanssa, Mikkola sanoo.

Jazzrytmien toimittaja Harri Aavaharju raportoi Kaartin soittokunta – Muistoja Pohjolasta -konsertista
13.4.2018 klo 19.00 Finlandia-talolla:
Kurinalainen sotilassoitto koostuu kuitenkin aina yksilöiden suorituksista. Sovitukset tarjoavat pienien nyanssien tulkintaan tilaisuuksia, jos orkesterin sisäinen henki suo siihen mahdollisuuksia ja kapellimestarit eivät pidättele hyvän idean esiin nostamista, silloin kun yksittäinen soittaja tai soitinryhmä sen maukkaasti toteuttaa. Kaartin soittokunnan kaput ovat ymmärtäneet asian jo pitempään. Nykyiset kapellimestarit Pasi-Heikki Mikkola ja Tomi Väisänen tekevät erinomaista työtä tukiessaan soittajiaan tarjoamaan korkeatasoisia musiikkielämyksiä yleisölle. Ilon pitää säilyä, ilman sitä musiikki on tylsää.
Säveltäjä ja sovittaja
-Olen tehnyt sävellyksiä ja sovituksia erilaisille kokoonpanoille mm. Big Band, sinfoniaorkesteri ja puhallinorkesteri n. 700. Sovitukset syntyvät usein kulloisenkin solistin ja konsertin lähtökohdista.
Esikuvat/mitä kuuntelet
-Varsinaisia esikuvia minulla ei ole, mutta kaikki hyvin tehty musiikki kiinnostaa. Genrellä ei ole niin suurta merkitystä. Sovittajana ja säveltäjänä isolle orkesterille tehty musiikki kiinnostaa.
Rytmimusiikki kiinnostaa
-Jazz ja soul ovat lähellä sydäntä. Olen soittanut vuosien varrella baritonisaksofonia, sähköbassoa ja pianoa erilaisissa kokoonpanoissa.
Miljazz
-Mikkola on tehnyt paljon työtä myös Puolustusvoimien tapahtumatuotannon eteen. Hänen kädenjälkeään ovat esimerkiksi Mikkelissä vuonna 1996 Olli Nepposen ideasta alkunsa saaneet ja sittemmin valtakunnallisiksi laajentuneet Miljazz-tapahtumat.
-Miljazzin alkuvuosina koottiin kiertuetta varten muusikoita orkesteri eräänlaiseen kertausharjoitukseen. Vuoden 2006 konsertista kertoo Jazzrytmien toimittaja seuraavasti:
Illan toisena yhtyeenä lavalle nousi Savon Sotilasoittokunta entisen kapellimestarinsa Pasi-Heikki Mikkolan johdolla. Mikkola otti 1.6.2009 vastaan Panssari Soittokunnan tahtipuikon. Savon Sotilassoittokunta oli kutsunut riveihinsä muutaman nimekkään reserviläisensä, mm. saksofonisti Risto Salmen, basisti Jorma Ojanperän, trumpetisti Erno Tiittasen, kitaristi Tommi Varjolan, trumpetisti Markku Rengon… ja solistikseen viisikertaisen Grammy -voittajan, trumpetisti Randy Breckerin, joka tulla putkahti shortseissaan Suomen suveen suoraan Singaporesta. Mikkelin viileähköön iltaan. Herra oli kuitenkin varustautunut lämpimin vaattein ja Suomen armeijan maastopuvun takilla… valittaen tosin keikan jälkeen sormiensa kangistuneen illan viileydessä. Mutta hymy ei hyytynyt vaan nimikirjoitukset, ystävälliset sanat ja poseerauksen kännykkäkameroille.
Breckerin tulo Savon Sotilassoittokunnan solistiksi on tarina sinänsä, jossa suureksi “syntipukiksi “osoittautui ylikersantti Mikko Suhonen. Viime kesänä MilJazzissa oli Savon Sotilassoittokunnan solistina yhdysvaltalainen Marvin Stamm, ja kuinka ollakaan puhe lipsahti entäpä jo ensi kesänä paikalle tuilisi itse Randy Brecker.
– Kyllä välillä tuntui, että mitä pirua tuli tehtyä, naureskeli Suhinen onnesta mykkyrällään Mikkelin hämärtyvässä illassa, Brecker on nyt täällä… uskomatonta, mutta totta.
Breckerin paikalle saanti oli vaatinut melkoisen yhteydenpitomäärän, koska asiat sovittiin suoraan Breckerin eikä hänen managereiden ja ohjelmatoimistojen kautta.
Levytykset Randy Breckerin kanssa
Savo Military Bigband featuring Randy Brecker; Live at Miljazz 2009 levystä hersyttelee Osku Rajala mm seuraavasti:
Vasen… vasen…. vasen kaks kolmeee… vasen… vasen… vasen kaks kolmeee… kuka saatana siellä taapertaa kuin Aku Ankka… komppania seis… oikealle poistu… viheltää…
Sellaistahan se oli elämä ruotuväessä silloin vanhoina hyvinä aikoina. Tahtia haettiin useimmiten nenä kiinni turpeessa ja kuviteltiin idän suunnasta tulevien vihulaisen kranaattien ja pommien vihellyksen ja ujelluksen ääniä pään päällä.
No, vihellyksistä en tiedä, mutta trumpetin upeita ujelluksia ja taattua vasemman jalan hallittua tahtia on tällä polttopyöriöllä tarjolla kiitettävästi.
Asialla ovat “suatanan savolaiset” eli Savon Sotilassoittokunnan Savo Military Bigband, kertausharjoitusvahvistuksineen että vierailijana amerikkalainen trumpettivirtuoosi Randy Brecker, joka kertoi vuosi sitten MilJazzin aikaan, että yhteissoitto savolaisten kanssa oli ensimmäinen kerta hänen elämässään, kun hän esiintyi sotilassoittokunnan kanssa.
Koko levyarvostelu on luettavissa:
Rakuunasoittokunnan kanssa tehdyn lokakuun alussa pidetyn konsertin solistina lauloi Milana Misic. Konsertti oli Pasi-Heikin kiitos Mikkelin kaupungille, jossa hän toimi kipparina pisimpään. Randy Brecker piirsi veljensä Michaelin kuvan Riihimäeen keikan jälkeen kiertuejulisteeseen.
-Muita levytyksiä ovat Satakunnan sotilassoittokunnan kanssa tehdyt Kahdeksan tuuman kanuuna ja Rytmin juhlaa solisteina Antti Sarpila ja Anna Hanski. Savon Sotilassoittokunnan kanssa: Päämajakaupungin kaikuja ja Savo Military Big Band featurning Marvin Stamm Live at MILjazz.
Tuntematon sotilas
Huikean katsojamenestyksen saavuttaneessa Tuntematon Sotilas –elokuvassa on kohtaus, jossa osa Kaartin soittokuntaa esiintyy Äänislinnan valtauksen paraati –kohtauksessa. Soittokunta soitti Jääkärimarssia useammassa otossa. Olin paikalla Suomenlinnassa, kun kohtausta kuvattiin kesällä 2016. Kaartin pojat olivat paikalla ns. virkakeikalla aikakauden uniformuihin puettuina. Paikalle oli tultu aamulla varhain ja ottoja oli useampia. Senkin työn pojat hoitivat ammattimiesten ottein, joten tässä nyt asiaankuuluvaa kreditiä ja honooria.

Tulevaisuus
-Keskityn jatkossa enemmän musiikin tekemiseen; säveltämiseen ja sovittamiseen. Kun nyt on enemmän aikaa, pystyy tilaustöitä ottamaan vastaan. Keikkoja on jo sovittu ensi vuodeksi.
Motto
-Musiikki koskettaa