Juhani Aaltosen, Mikko Iivanaisen ja Klaus Suonsaaren muodostama yhtye Nordic Trinity on tehnyt uuden, kuudennen levynsä poikkeavalla ja rohkealla tavalla: Mitään ei ole sävelletty. Musiikki on täysin improvisoitua alusta loppuun. Levy on myös äänitetty yhdellä otolla ilman mitään korjauksia jälkikäteen. Seuraavassa haastattelussa kitaristi Mikko Iivanainen kertoo The Art of Sound -levystä.
Kuinka paljon sovitte asioita etukäteen ennen äänitystä, ja miten kokonaisuus pysyy kasassa, kun mitään ei ole sävelletty?
Alun perin oli idea, ettei sovita yhtään mitään. Juuri ennen kuin rec-nappia painettiin, Junnun kanssa huikattiin, että lähdetään C-mollista liikenteeseen. Se oli ainoa asia, joka sovittiin. Kaikilla pitää olla korvat auki ja jonkinlainen ajatus siitä, että kokonaisuus sisältää erilaisia vaiheita. Kaikkien ei tarvitse olla koko ajan äänessä. Välillä voi olla ihan hiljaakin. Tärkeä asia tuo taukojen pitäminen.

Miten vapaa improvisointi toimi syksyn kiertueen keikoilla?
Keikoilla soitimme kappaleita meidän aiemmilta levyiltä ja setin puolessa välissä soitimme yhden improvisoidun kappaleen, jonka pituus luonnollisesti vaihteli joka keikalla. Se oli kuitenkin aina lyhyempi kuin tuo levyllä oleva. Keikoilla emme sopineet edes sävellajia. Joillain keikoilla sovimme sen, kuka aloittaa. Tämä loi aina hauskan erilaisen tilanteen riippuen siitä, kuka oli aloitusvuorossa.
Mitä tapahtuu, kun sävellajiakaan ei sovita etukäteen. Syntyykö kakofoniaa?
Sävellaji koitetaan löytää korvalla mahdollisimman nopeasti. Eli toinen ottaa kiinni sävellajista, josta toinen aloittaa. Jos mennään eri sävellajeihin, pyrkimys on, ettei kakofoniaa synny. Kakofoniaa voi käyttää joskus tehokeinona, jos on tarvis. Aina ei sävellaji hahmotu heti. Silloin pelataan enemmän kontrapunktilla, intervalleilla, melodiasuunnilla, soundilla, rytmillä ja rekisterillä suhteessa toiseen soittajaan.
Mitä Nordic Trinity tekee vuonna 2030?
Mielenkiintoinen kysymys. Bändihän on ollut kasassa 14 vuotta, joten pitkän tähtäimen suunnitelmia voisi sen perusteella ollakin. Pitäisi ensin elää seuraava vuosikymmen läpi. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia lyöty lukkoon. Olemme yleensä toimineet puolen–puolentoista vuoden syklillä. Katsotaan, mitä keksitään.