Kun Nikke Isomäen 80-vuotispäivä lähestyi, hän sai valoisan idean: ”vietän juhliani antamalla urkukonsertin”. Mistä oli kyse? Laajasti tunnettu jazzpianisti, -pasunisti ja -haitaristi liputtaisi urkujen soiton puolesta.
Nikke oli tosissaan. Hän oli harjoitellut kirkkourkujen soittoa nykyisessä kotikaupungissaan Lappeenrannassa ja halusi näyttää syntymäpäivävierailleen osaamisensa. Nikke on toiminnan mies. Helsingistä löytyi suopea seurakunta ja Malmin kaunis kirkko valittiin urkukonsertin pitopaikaksi.

Sitten iski koronapandemia ja tilaisuus piti peruuttaa. Tasan kaksi vuotta myöhemmin tilaisuus voitiin toteuttaa, mutta aika tavalla muuttuneella konseptilla.
Päätettiin yhdistää Niken leipälajin, laardilyyrisen janitsaarijatsin soitto, taivallisiin pultteihin siirtyneiden soittajaveljien muistaminen ja Niken uusi alue, klassinen pianomusiikki syntymäpäivän viettoon 13.8.2022. Tilaisuuden pitopaikaksi löytyi jazz-väen hyvin tuntema Ravintola Nyyrikki Käpylässä.
Nikke on vuonna 1964 KY:lle perustetun Boston Promenaden sielu ja alkuaikojen pääsovittaja sekä kapellimestari. Kun orkesteri aikoinaan etsi paikkaansa musiikin maailmankartalla se valitsi hyödykemarkkinoikseen laardilyyrisen janitsaarijatsin ja maantieteelliseksi markkinakseen Suomen. Markkinaosuustavoitteeksi asetettiin 2/3 Suomen musiikin kuuntelusta.
Kun tämä tavoite saavutettiin melko nopeasti, uudeksi tavoitteeksi asetettiin koko maailma. Pian olivatkin Norjan, Englannin, Unkarin ja Afrikankin markkinat Boston Promenaden hallussa. Kaikki tämä oli tapahtunut Niken sovittaman ja säveltämän musiikin avulla.
Klassisesta torvisoitosta oli pikku hiljaa siirrytty virtaviivaiseen big band- soittoon. Nuorempien soittajapolvien otettua vastuun Boston Promenadesta koettiin jälleen klassinen isänmurha: orkesteri unohti juurensa eli janitsaarijatsin ja liukui kohti bilebändien joukkoa.
Takapotkujazzille on kysyntää
Veteraanien sydän oli särkyä ja he perustivat uuden bändin, jonka nimeksi tuli Janitsaarijatsin perinnesoittokunta. Se on keikkaillut runsaasti ja osoittanut, että perinteiselle takapotkujazzille on valtavasti kysyntää. Siis päin vastoin kuin YLE:n nykyiset jazz-toimittajat jaksavat väittää.
Tosiasiassa Suomessa on paljon pieniä jazz-kokoonpanoja, jotka nauttivat soitosta ja yhdessäolosta, mutta joita eivät saa minkään laista julkisuutta, koska jazz-teoreetikot niitä väheksyvät.
Niken syntymäpäivää vietettiin Perinnesoittokunnan organisoiman jami-illan merkeissä. Soittolavalla nähtiin orkesterin nykyisiä ja entisiä soittajia ja salissa runsaslukuinen yleisö. Soiton lomassa muisteltiin Boston Promenaden edesmenneitä soittajaveljiä; tuoreimpina tapauksina Timo ”Timppa” Kirves ja Matti “Josi” Heinilä.
He olivat muodostaneet Boston Promeneden saksofonisektion kivijalan. Josi soitti tenori-, altto- ja sopraanosaksofonien lisäksi klarinettia ja huilua, Timppa altto- ja sopraanosaksofonien lisäksi klarinettia, haitaria ja viulua – viimeksi mainittua tosin vain saaristossa.
Mutta ennen illan huipentanutta jamiosuutta kuultiin päivänsankarin pianokonsertti. Sen alkuosastossa Nikke esitti klassisen pianomusiikin pieniä jalokiviä, mm. Kuulan Häämarssin, Sibeliuksen Kuusen ja Chopinin cis-molli Valssin.
Konsertin toinen puoli oli enemmän Niken näköinen. Juhlayleisö sai kuulla mm. George Gershvinin, Errol Garnerin ja Valto Laitisen sävellyksiä. Pianisti sai välillä hillitä yleisön suosionosoituksia.

Illan jamit olivat perinteistä jamisoittoa tuttujen teemojen ympärillä. Perinnesoittokunta ystävineen oli hyvässä vireessä. Orkesterin kokoonpanoon kuuluivat maestron lisäksi Risto Oinaala ja Jussi Saari (trp), Mauri Isoaho (flyygelitorvi), Jussi Sipilä (b) ja Esko Reivinen (dr).
Niilo “Nikke” Isomäen 82-vuotisjuhlakonsertti 13.8.2022 Ravintola Nyyrikki, Helsinki
TEKSTI: Matti Purasjoki KUVAT: Eila Alajoki ja Risto Ekholm