Nyt vuoden vaihteessa Matti Kervinen on perustanut kollegoidensa kanssa uuden “Running Moose Productions”-nimisen musiikkiyhtiön ja “Presence Records”-levymerkki on siirtynyt Kervisen ja kumppaneiden yrityksen hallintaan.
– Indiemusa on ruohonjuuritason hommaa mihin liittyvät myös upeat artistimme. Tämä on kaiken toimintamme suola. Jokaisen albumin julkaiseminen tuntuu hienolta. Vahvin markkina-alueemme ovat lähinnä erikoislevyliikkeet, ulkomaat ja keikoilla myynti. Monesti indielevyjen näkyvyys huomataan parhaiten ajan kanssa, Matti Kervinen sanoo.
Progea nuoresta pitäen
Matti Kervinen (synt.1959) on kotoisin Sonkajärveltä. Pianotunnit alkoivat 7-vuotiaana. Musiikkiluokilla alkoivat bändikuviot Chicagon “25 or 6 to 4” ja CCR:n “Travelin´Band”-tyylisillä biiseillä. Matti soitti aluksi bassoa ja sitten komppikitaraa kunnes sai Philcordia-urut, jolla 11-vuotiaana syntyi ne ensimmäiset omat biisit.
Paikallisista bändikuvioista mainittakoon progehenkinen Pax Romana, joka toimi neljän vuoden ajan taltioiden omaa tuotantoa Ylelle ja keikkaillen lähinnä paikallisissa kuvioissa. Esikuvina olivat muun muassa Jethro Tull ja Pink Floyd. Vuonna 1975 bändi voitti Suonenjoella koulujen suurjuhlien taidetapahtumassa järjestetyn kilpailun. Helsingissä Pax Romana sijottui hienosti neljänneksi T.T.Oksalan T.Team-nimisen bändin voittaessa. Vanha pumppu on tehnyt paluun ja Matti Kervinen toimii edelleenkin riveissä säveltäjänä, toisena laulajana ja kosketinsoittajana.
Matti Kervinen kirjoitti myös säännöllisesti musajuttuja Iisalmen Sanomiin, toimi Dj:nä ja soitti muun muassa rumpali Kepa Kettusen Loose End-yhtyeessä.
– Vuonna 1982 muutin Helsinkiin. Heti alussa kävin kavereiden kanssa tsekkaamassa Pekka Pohjolan keikkaa Natsalla. Tutustuin muun muassa Hannu Leideniin ja Jykä Rahkoseen.
– Aloitin levykaupan työt Sturen Levyssä, jossa oli töissä myös Pekka Koskivaara, josta myös tuli hyvä ystäväni ja yhteistyökumppani. Aloin kirjoittaa levyarvosteluita silloiseen Backbeat-musalehteen, Matti Kervinen muistelee.
1980-luvun alussa Kervisen Matti soitti kulttimainetta saaneessa suomenkielisessä popyhtyeessä Dada. Kokoonpano keikkaili ahkeraan ja julkaisi musiikkiaan. Kervinen oli niin ikään yhteistyökumppanina Iltasanomien rocktoimittaja Pasi Kostiaisen luotsaamassa “Strawberry Records”-levy-yhtiössä, joka julkaisi muun muassa Markku Veijonsuon ja Pepa Päivisen albumit. Tästä alkoi indiemusiikin parissa työskentely.
– Työt jatkuivat Levyforumissa, kun Gabi Hakanen palkkasi minut töihin. Tutustuin jälleen uusiin muusikoihin. Perustimme psykedeelisvaikutteisen Dimension 4-nimisen bändin, jossa minun lisäkseni soittivat alussa muun muassa Petri Majuri ja Eka Vekara kitaraa, Petteri Ryynänen bassoa ja Sika Kukkonen rumpuja, kosketinsoittaja, laulaja/lauluntekijä ja komppikitaristi Kervinen kertoilee.
Levyforumin jälkeen Matti Kervinen työskenteli päivätöissä levykaupan hommissa Itäkeskuksessa, Kaivopihan Fazerilla ja Free Record Shopissa. Tätä kesti aina 2000-luvun alkuun.
– Hannu Leidenin ja Petri Majurin perustaessa Seawolf-studion Suomenlinnaan he palkkasivat minut hoitamaan levy-yhtiönsä neljän eri merkin julkaisu- ja promootiotoimintaa. Elettiin vuotta 2001.
– Ensimmäinen menestyksemme oli Soul Captain Bandin albumit, jotka julkaisimme. Sitten tulivat muun muassa Hanoi Rocks ja Wigwam. Tässä ohessa toimin parina päivänä viikossa myös Naxos-levy-yhtiön palveluksessa, Kervinen kertoilee.
Vuonna 2006 Seawolfin jälkeen Kervisen työt jatkuivat Sami Sarhamaan “Perfect Sound”-yrityksessä, jonka levymerkkejä olivat Presence Records ja Samsara.
Julkaisuista mainittakoon Tasavallan Presidentti, Johanna Iivanainen, Hepa Halme, Pepa Päivinen, Jeavestone, Kataya, Daddy Giljoteen, Jari Rättyä, Maria Hänninen…
Tärkeät työtoverit
Vuosikymmenten saatossa Hannu Leiden, Petri Majuri, Sami Sarhamaa, Teijo Tikkanen ja edesmennyt Rami Kuusinen muodostuivat merkittäviksi kollegoiksi ja ystäviksi. Matti Kervinen kuvailee:
– Hannu Leiden on äärimmäisen voimakas, herkkä ja luova persoona. Hannu on loistava laulaja/lauluntekijä, äänittäjä, tuottaja ja hän omaa oivaltamiskykyjä laaja-alaisen rootsmusiikin suhteen. Hän oli ensimmäinen vaikuttavin muusikkokollegani, joka kannusti ja potki maalaispoikaa eteenpäin. Elin voimakkasti mukana myös Havana Black-bändin kuvioissa.
– Petri Majuri on tyylikäs kitaristi ja erittäin musikaalinen.
– Sami Sarhamaa on varsinainen studiovelho ja ilmaisurikas kosketinsoittaja. Samilla on hyvä tuotannollinen korva kasata hajanaisistakin kokonaisuuksista ehtaa stuffia.
– Teijo Tikkanen on myös pitkäaikainen muusikkoystäväni ja sangen taitava. Olen säveltänyt ja tuottanut Teijon kanssa useita vuosia taustamusiikkia Tv:lle dokkareihin ja draamoihin.
– Edesmennyt Rami Kuusinen tuli tutuksi Sturen Levyn aikoihin. Rami oli hauska ja lämmin ihminen. Tätä kautta aloin kirjoittaa Ramin luotsaamaan silloiseen Rumba-rocklehteen levyarvosteluita. Vuonna 1986 sain häneltä pestin mennä Tukholmaan haastattelemaan U 2:sta. Bono ja kumppanit olivat todella mukavia ja hauskoja irlantilaismuusikoita.
Laaja-alainen toiminta
– Uusi Running Moose Production-yrityksemme on perustettu mitä erilaisempaa toimintaa varten. Levyn julkaisu, jakelu, promotoiminen ja keikkamarkkinointi ovat meidän markkina-alueitamme. Carita Holmströmin comeback-albumi on ensimmäinen julkaisumme ja muun muassa Uzva-progebändin livelevy, toimitusjohtaja Matti Kervinen kertoo.
Presence Records-levymerkki tulee julkaisemaan jatkossakin muun muassa progea, jazzia, etnoa ja ambientia. Vantaalla perheineen asuva Matti Kervinen on työskennellyt myös Johanna Iivanaisen manageristyyppisissä tehtävissä ja markkinoinut samalla arvostetulle artistillemme esiintymistilaisuuksia.
Missä on vanha kunnon YLE?
Uusien singlelevyjen ja pitkäsoittojen saanti formaattiradioasemien soittoon on ollut jo pitkään kiven sisällä. Indiehemmolla on tähän oma kriittinen, mutta rakentava sanottavansa:
– On surullista, että Ylenkin radioasemien musiikillinen toiminta on niin yksipuolista, kun se aikanaan kuitenkin oli todella aktiivinen, ennakkoluulottomasti reagoiva, vaihtoehtomusiikkiakin arvostava tärkeä tuotannollinen linkki kaikille musiikin ammattilaisille ja amatööreille.
– Ylessä tietynlainen pessimistinen asenne on ollut jo pitkään huomioitavissa. Siis miten he suhtautuvat uusiin ja ennenkaikkea erilaisiin albumeihin. Ei tarvitse mennä kuin esimerkiksi Radio Helsingin toimitukseen käymään niin meininki on aivan toista luokkaa, Kervinen toteaa.
Jethro Tullin nimeen
Dr.Bogenboom on tasokas bändi, joka on vaikuttanut pitkään ja on tullut keikoilla tunnetuksi Yesin ja nykyisin Jethro Tull-coverbiiseistään. Kokoonpanossa Kervisen lisäksi vaikuttavat Pasi Puolakka, laulu, huilu, Markku Marila, rummut, Jari Loisa, basso, Pekka Hakkarainen, kitara ja Kari Jurvanen, akustinen kitara/laulu. Nightwish-yhtyeen basisti ja laulaja Marco Hietala on vieraillut progebändin keikalla.
Työkalut
Kosketinsoittimet seuraavasti:
Korg O1/ WFD Music Workstation
Roland XP-60 Music Workstation
Hammond XB-2
Yamaha FG-411SCE / akustinen kitara
Logic Audio Platinum-musiikkiohjelma
Top 5 albumit
1. Stravinsky / The Firebird, Atlanta Symphony Orchestra and Chorus, 1978
2. Yes / Close To The Edge, 1972
3. Beatles / Abbey Road, 1969
4. Brian Eno / Apollo, 1983
5. Waterboys / This Is A Sea, 1985
Esikuvia
Rick Wakeman, Marc Bolan, Brian Eno, Madonna, Syd Barret, Jon Anderson, David Sylvian, Robert Wyatt, Mike Scott, Sandy Denny, Jim Pembroke…
Omia bandejä
– Dada (1985-1995)
Vuonna 1989 “Zarah”-vinyyli-Ep. Tuottajana Hannu Leiden
– Dimension 4 (1992-1997)
3 albumia “Gotta Go To The Zoo” (-92), “Leave The World Behind” (-93) ja Clowns & Divers” (-96)
– Wolf Larsen (1996-2001)
Kaksi albumia “Viapori”, 1998 ja “Totarti”, 2001 sekä musiikkia Paavo Rintalan kirjan pohjalta tehtyyn teatteriesitykseen “1906 – Balladi kapinasta” (musiikki: Hannu Leiden, Matti Kervinen ja Teijo Tikkanen)
– Kataya 2006 –
Albumi “Canto Obscura”, 2008
(Sami Sarhamaa, MattI Kervinen ja Teijo Tikkanen)
– Pax Romana 1973-78 ja 2001-
Albumit “Trace Of Light”, 2005 ja “And The Dance Begins Again”, 2009. Kokoonpano lähes sama kuin 70-luvulla
Omia tuotantoja
– Wigwam / “Titans´ Wheel”, 2001 (yhdessä Hannu Leidenin kanssa) ja “Some Several Moons”, 2005 (yhdessä Hannu Leidenin kanssa)
– Johanna Iivananen / “Johanna Iivanainen”, 2004
(yhdessä Juha Jäntin kanssa)
– Kurkirku / “The Mesh”, 2007
(yhdessä Sami Sarhamaan kanssa)
– Maria Hänninen / “Not Only But Also”, 2009
(yhdessä Uuge Kojolan ja Maria Hännisen kanssa)
Musiikkia tv-ohjelmiin (YLE Tv 1, Teema)
(Yhdessä Teijo Tikkasen kanssa)
-“Islamin vieraana”
– “Kolmas ulottuvuus”
– “Kulttuurimatkalla”
– “Buddhan jalanjäljillä”
– “Allright, allright”
– “En finner en ö” – FST Draama
– “Agricolan jalanjäljillä”
– “Mediakompassi”
– “Se Päivä muutti Suomen”