• Yhteystiedot
04.02.2023 07:07
  • Kirjaudu
Jazzrytmit
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto
No Result
View All Result
Jazzrytmit
No Result
View All Result
Home Esittelyt Muusikot

Maija Hapuoja: Koko kroppa pistetään laulamaan

Antti Suvanto
11.7.2015
Muusikot
A A
Maija Hapuoja: Koko kroppa pistetään laulamaan

Maija Hapuoja

Maija Hapuoja on yksi kokeneimpia rytmilaulun pedagogejamme ja todellinen laulelman ja jazzvokalismin edelläkävijä. Hän julkaisi alkukesästä oppiteoksensa Koko kroppa laulaa (Gummerus), jonka olemme jo arvioineetkin. Kirjassa ja sitä tukevissa CD-nauhoituksissa Maija käy seikkaperäisesti läpi rytmilaulupedagogiansa keskeiset opit ja johdattaa laulajan oikea-oppisen äänenkäytön lähteille. Tapasimme aktiivista pedagogia Jyväskylässä, seuraavassa otteita keskustelusta.

Huomionarvoisinta Maijan mukaan rytmilaulussa – jazz, blues, rock jne. – ei olekaan äänenmuodostus tai äänen muokkaaminen, vaan oikeaoppinen kehonkäyttö laulamisen tukena. Tällöin oma soundi säilyy ja monien kammoksuma keinotekoisuus jää pois.

Maija on jo pitkään kehitellyt laulullista menettelytapaansa, jonka avulla laulajat pystyisivät hyödyntämään kehoaan oikeaoppisesti treenatessa ja estradilla. Tärkeää on myös taito yhdistää kaikki harjoiteltavat seikat nopeasti käytäntöön. Kehon venyttäminen leveys- ja pystysuunnassa on Maijan kehittämä suoritustapa, jota hän kutsuu englanniksi venyttelytekniikaksi.

Stretch-laulutekniikka

Maijan oppi, Stretch-laulutekniikka, on menetelmä, jossa koko kroppa otetaan mukaan äänen tuottamiseen. Tekniikka on melko helposti omaksuttavissa ainakin perusteiltaan ja se tuottaa nopeasti tulosta – kunhan muistaa työskennellä järjestelmällisesti.

Lauluasennot, hengitys, oikeanlainen äänen tuottaminen, äänen syttyminen, rentous – kaikki vaikuttaa ihmisääneen ja jännityksiä pyritään purkamaan, tai ainakin vähentämään. Hengitystekniikka on tärkeimmässä osassa.

– Aina hengitys edellä! Oppituntini aloitetaan hengitysharjoituksin ja pitkien vokaalien harjoituksilla. ”Ärrä” on toinen; lauletaan pitkää rr-äännettä niin kauan, vaikka viisi minuuttia, että se rentouttaa kaulan alueen ja samalla poistaa lihasjännitykset. Sillä on hyvin rentouttava vaikutuskoko kroppaan – joskus aivan taianomainen! Maija hehkuttaa.

– Laulamisesta tulee nautinnollista kun harjoitellaan hengitystä sekä perusasioita niin kauan, että ne alkavat toimia käytännössä. Täytyy muistaa, että prosessi ei tuota tulosta hetkessä, mutta ajan kanssa laulajat saavat varmuutta esiintymiseen jo muutamien perusasioiden hallitsemisen kautta. Korkeiden nuottien pelko tai huoli ilman loppumisesta voi haitata vakavasti laulajan suoritusta; silloin auttaa tieto, mitä asioille voidaan tehdä, Maija täsmentää.

Aktiivikuoroaikana otin hetken aikaa tunteja mm. tenori Jyrki Anttilalta, jonka Jaakko Ryhänen oli onnistunut koulimaan baritonista tenoriksi. Samaa yritettiin minullekin, vaikka olen kakkosbasso – eihän sellainen voi onnistua: laulu oli tiristettyä vääntöä ja kurkku oli sietämättömän kipeä.

– Tietenkin! Korkealta ja kovaa ja prässäämistä ja sitten on ääni käheä kaksi päivää; laulunopettajalle valitettavan tuttu kokemus. Jos tuntuu pahalta, teet jotakin väärin ja virheellinen äänentuotto pitää jäljittää. Laulamisen pitää tuntua hyvältä sekä kuulostaa ja näyttää kivalta: olet rento ja sinut itsesi kanssa, silloin se toimii, harjaantunut pedagogi tiivistää.

Maija Hapuoja ja Heikki Sarmanto
Maija Hapuoja ja Heikki Sarmanto

Kaikki se jazz

Maija Hapuoja on julkisuudessa identifioitu juuri jazzlauluun; nuorena lahjakkuutena hän oli mukana mm. Heikki Sarmannon uudistavissa runo/laulusessioissa jo 1970-luvulla. Jazz miellyttää ja samalla hieman mietityttää häntä.

– Niin, en oikein tiedä, missä määrin se oli varsinaista uudistusta. Meidät tosin lokeroitiin jazziin – mukanahan oli erinomaisia jazzmuusikoita –, mutta henkilökohtaisesti kuitenkin pidän itseäni enemmän laulelmatulkitsijana, Maija pohdiskelee.

Levytykset – kuten Like a Fragonard, Onnen aika ja The Voice – ovat joka tapauksessa jazzkatsannossa merkittäviä ja myös edistysaskel suomalaisen runouden jazzsovituksina. Metriikka, eli runomittaoppi, on oma taiteenlajinsa ja runohan on kirjoitettu primaaristi luettavaksi tai lausuttavaksi. Runomitan sovitus lauluksi on siten haasteellista.

– Tuo on tietysti ihan totta, mutta Heikki on niin hyvä säveltäjä, ja myös kielellisesti erittäin lahjakas, että hän löysi ihmeen vaivattomasti rytmin runoista. Lisäksi hän osaa säveltää niin, että fraseeraus ja alkuperäinen rytmi säilyvät, Maija luonnehtii prosessia.

Maijan tulkitsemana Sarmannon säveltämät runot kuulostavatkin puheelta; hyvä runo sykkii itsestään. Työtä produktioissa täytyi silti tehdä, ja sovittaminen oli haastavaa, koska mm. sanojen painotukset ovat tärkeitä.

Klassisella laulutekniikalla ei oikein voi kehittyä jazzlaulajaksi. Lähestymistapa jo pelkästään äänenmuodostuksellisesti on kovin erilainen, puhumattakaan fraseerauksesta.

– Heikin laulusessioita silloin 70-luvulla klassisten soittajien täytyi tahkota tosi kauan, koska rytminen lähestymistapa oli heillä toisenlainen. Jo synkoopit olivat heille vaikeita, mutta hyvin se lopulta meni, Maija muistelee.

Jazzmuusikolle tärkeät klubikeikat olivat Maijalle jo uran alkutaipaleella kiellettyjä allergian takia; tupakanpolton loppuminen ravintoloissa oli oikein tervetullut muutos. Muutoinkin jazzkulttuuri on edistynyt.

Jazzmusiikin kuunneltavuus on haaste yleisöllekin. Mm. pianisti Iiro Rantalan purkaus Keitelejazzissa (2004) oli Maijan mielestä perusteltua; Iiro hermostui, kun yleisö puhui telttakonsertissa, kuuntelematta Trio Töykeiden hienoa musisointia.

– Musiikki ja runous vaativat kunnioituksemme ja keskittymisen – eihän kirjastossakaan sovi keskustella ääneen, Maija muistuttaa.

Laulu on työntekoa
Laulu on koko kehon treeniä

Työnteko – no pain, no gain!

Amerikkalainen sanonta lausuu; ei työtä, ei tuloksia. Lahjakkuus on vain lähtökohta. Tullakseen hyväksi laulajaksi on treenattava tuhansia tunteja – tässä suhteessa humaani-instrumentti ei eroa mitenkään muista soittimista. Maija itse kertoo harjoitelleensa nuorena pianoa kahdeksan tuntia päivässä, palo oli kova.

– Laulua ei saa treenata ihan niin paljon, äänen pitää antaa myös levätä. Liika kiiruhtaminen ei ole hyväksi tässäkään asiassa.

Voi ehkä sanoa, että laulunopetus on ”aivopesua” – siis hyvässä mielessä. Pitää oppia pois joitakin omalle äänialalle vieraita asioita ja omaksua uusi asenne ja itseluottamus.

– Jo muutama huolella tehty pitkä nuotti päivässä auttaa. Kroppa alkaa nopeasti toimia oikeanlaisella harjoittelulla ja eteneminen alkaa. Virheet pitää tiedostaa, jotta niistä voi oppia pois. Joidenkin oppilaiden kanssa olen tehnyt töitä kolmekin vuotta saadakseni heidät irtautumaan vaikkapa väärän värisestä a-vokaalista.

Opettajan pitää salamannopeasti aistia, mikä lihas oppilaalla puristaa, löytää se omassa kehossaan ja keksiä siihen tietysti täsmäharjoitus. Pelkkä puutteellisuuden nimeäminen tai informaatio siitä ei tietenkään riitä.

Saadakseen tuntuman kehoon, vaaditaan treeniä ja paljon toistoa. Maija jaksaa olla innostunut, mutta open täytyy välillä olla napakka ja jauhaa samoja asioita, lannistumatta kymmeniä kertoja, pistää treeni korjauksien ajaksi poikki ja aloittaa alusta uudelleen.

– Olen kai lapsi itsekin loppuun asti – jaksan innostua ja hillua loputtomiin näistä asioista..!

Missä on ääni?

Laulajan pitäisi löytää oma äänensä ja plaseerata se vielä kroppaan. ”Ylös ja otsaan!” –oli vanha lauluohje, joka tietysti auttoi jo nostamaan ääntä kurkusta pois. Klassisen laulun opit ovat ehkä toisenlaisia, mutta venytystekniikkaa voi soveltaa luovasti.

Koulutuksen pitäisi johtaa hyvään luontevaan ilmaisuun ja myös äänen kestoon. Rytminen perusajatus täytyy omaksua, tyylisuunnasta ja ohjelmistosta riippumatta.

Robert Plant ja hevisolistit lauloivat korkealta ja kovaa, ja cover-versioinnissa on koetettu tulla perässä, vaikka ääniala olisi täysin sopimaton. Harjoitellaan tähtien äänitteiden päälle ja ihmetellään, miksi ”ei pääse niin ylös”.

– Tietysti sellainen menee prässäämiseksi! Tehdään hirveästi töitä, jotta päästäisiin samaan – sehän on mieletöntä, ja voi sitä paitsi pilata äänihuulet. Jokaisen pitää oppia löytämään oma laulukorkeus oman rakenteen ja äänen puitteissa. Ei ole tarkoitus, että yritetään laulaa jonkun korkeaäänisen laulajan kanssa samalta korkeudelta, jos omat resurssit ovat aivan toiset, Maija puuskahtaa.

Yleisökään ei loputtomiin välitä kuunnella matkimista. Laulajien ja bändien on uskallettava ottaa riskejä ja sovittaa biisit uudella tavalla.

– Pientä säätöä voi tehdä, mutta taikureita opettajat eivät sentään ole! Päivän trendi on, että matkitaan muita, mutta mihin jää siinä tapauksessa oma luovuus? Maija kysyy.

Maijan metodi tähtää siihen, että itseopiskelu käynnistyy ja onnistuu. Jatkaa voi sitten opettajan kanssa.

– Opettajaa tarvitaan, mutta kevyen musiikin ammattiopettajia on vielä toistaiseksi valitettavan vähän. Tällä metodilla pääsee yksinopiskelussakin silti liikkeelle, Maija muotoilee.

Ote Maija Hapuojan kirjasta
Ote Maija Hapuojan kirjasta

Mikä mahtaa olla ”in”?   

Karjalainen pilaili hitissään kysyen, mikä mahtaa olla “in”; muotioikkuja ja hetkellistä makusuuntaa. Rytmilaulun maailmassa mm. Estil ja Complete Vocal Tehnique ovat olleet jo hyvän aikaa kova sana, olkoot sitten muotia tai ei. Kokenut pedagogi tarkastelee tyylisuuntia objektiivisesti ja ehkä hieman hämmentyneenä.

– En ole niin tarkasti perehtynyt niihin, että voisin alkaa niitä verrata, mutta minusta molemmat antavat parhaan hyödyn vasta, kun perustekniikka on hallussa.

CVT on erilainen lähestymistapa, joka pohjaa vahvasti soundimaailmaan, ja tekniikan opittuaan solisti voi matkia lähes ketä tahansa. Äänenkäytössä pitää edetä todella varovaisesti. Pienillä äänihuulilla ei ole varaa paljon konstailla, liian rankalla äänen tuottamisella ja tekniikalla trauman mahdollisuus on huomattava.

– Mikä sopii itselle ja tuntuu hyvältä, ratkaisee; silloin äänikään ei käheydy. Luonnonlahjakkuuksiakin tietty on; hyviä laulajia, jotka omaksuvat vaikutteet vain kuuntelemalla. Kovin nuoria kilpailutetaan ja hintana voi olla mm. rikkoutumat äänihuulissa, tai ainakin kohtuuton rasittuminen, pedagogi huomauttaa.

Nykyajan kaupallisuus ja kiivas vimma pistää laulajia julkisuuteen yhä nuorempina kiinnittää myös kriittisen opettajan huomiota.

– Kaikki haluavat nykyisin mm. tehdä heti levyn, tai ehkä heille sellaista tyrkytetään, ja se on vienyt laulun arvostuksen alas. Pääpaino ei enää ole pelkässä laulamisessa, vaan laulajia tuotteistetaan; monesti muut avut ovat ensisijaisia. Vaativuutta pitäisi siis lisätä, ansaittu julkisuus tulee sitten aikanaan, ansioitunut opettaja katsoo.

Monet siltikin haluavat nykyään pikatähdiksi – laulu uhkaa jäädä toissijaiseksi. TV-kilpailut saavat Maijan ymmälleen. Tulkintaa, tekstiä ja ajatuksia pitäisi tulla lauluun paljon enemmän mukaan.

– Nuorten ongelmana on mielestäni hätiköinti. He pilaavat äänensä usein jo alkumetreillä turhalla yrittämisellä. Suositan ensin määrätietoista opiskelua ja vasta sitten laulajan uraa. Silloin asiat etenevät oikeaan tahtiin ja ääni alkaa kestää laulajan ammattiin tarvittavaa painetta!

– Joku nuori laulaja voi myös saada elinikäisen trauman epäasiallisesta ja repivästä palautteesta – ja taustalla saattaa olla kova prässi jo kotoa. Terve lähestyminen tarvitaan, Maija muistuttaa.

Laulun nykykenttää Maija kertoo seuranneensa lähinnä ”viran puolesta”, koska laulunopettajan tulee olla perillä virtauksista. Tendenssi ei oikein ilahduta häntä.

– En pidä nykypopista sen vuoksi, että sanojen painotukset ja kummalliset sanavalinnat eivät kuulosta suomen kieleltä. Jotenkin esteettinen näkemyskin tuntuu olevan hukassa – kyllähän kauneudella on silti oma arvonsa! Maija huokaisee.

Kuorot kunniaan

Uudistusta tarvitaan ja esimerkiksi lauluyhtyeissä ja kuororintamalla on otettu rohkeita askeleita. Perinteinen mieskuorokin on kokenut metamorfoosin; ”asennossa, puku päällä”-asetelmasta on menty show’n tekoon.

Esimerkkinä olkoot vaikkapa Jyväskylän Semmarit ja Oulun Huutajat – ja tietenkin legendaarinen Puna-armeijan kuoro & Leningrad Cowboys (jo 1987 alkaen). Maija valmentaa myös kuoroja, ja noteeraa kehityksen suotuisana.

– Lauluyhtyeiden ja kuorojen uudistuminen on merkillepantavaa, ja aivan makeata, kun iloa alkaa tulla tekemiseen, ihmiset uskaltavat lähteä rytmin mukana, Maija iloitsee.

Uuden musiikin myötä on tullut paljon pedagogistakin aineistoa.

– Juuret ovat tärkeitä, ja on hyvä käydä läpi ne vanhat standardit ja opetella ne ensin kunnolla. Hyviä sovituksia on saatavilla ja monet tekevät myös omia biisejä, se kehittää korvaa, opettaja sanoo.

– Liika yrittäminen on pahasta; kropan venytys ja huolellinen harjoittelu vievät oikeanlaiseen lopputulokseen. Liiallinen puskeminen taas ohentaa äänen, koska dynaamiset vaihtelut lähtevät myös kehon hallinnasta. Kaikki on tietysti yksilöllistä, ääni ei saa treenissä lähteä, ja laulun pitää tuntua hyvältä laulajasta itsestäänkin. Maltti on siis yhä valttia, Maija heittää lopuksi.

*            *            *            *

Maija Hapuoja on laulutaiteilija ja arvostettu laulupedagogi. Mm. Jari Sillanpää, Mikko Herranen, Tommi Soidinmäki, Essi Wuorela ja Aili Ikonen ovat olleet Maijan oppilaita. Koko kroppa laulaa (Gummerus 2015) on laulunopas, johon Maija on koostanut pedagogiansa keskeiset opit ja harjoitustehtävät. CD-äänitteiden avulla ne soveltuvat itseopiskeluunkin. Apu-lehden Markku Mäkelä on kuvittanut teoksen oivaltavasti ja inspiroituneena tuotteliaasta yhteistyöstä sovittaja/kapellimestari Tapio Nykäsen ja toimittaja Marke Hanskin kanssa.

 

 

 

ShareTweetSendSend
Antti Suvanto

Antti Suvanto

Aiheeseen liittyvää

Lady Summertime 2009 – Suomen karsintakilpailu

Storyville palkitsi ansioituneita muusikoita

Toimitus
26.1.2023

Jazz-ravintola Storyville jakoi 26.1.2023  kunniamaininnat 30-vuotisjuhlan kunniaksi kymmenelle muusikolle, jotka edelleen ovat aktiivisia ja esiintyvät säännöllisesti. He ovat keikkailunsa lisäksi...

Lassi Kouvo – “kuninkaallista kyläjazzia”

Louis Armstrong -palkinto Pekka Toivaselle

Martti Koljonen
19.12.2022

Suomen PerinneJazz ry (SPJ) on myöntänyt Louis Armstrong -palkinnon kuopiolaiselle Pekka Toivaselle ”perinteisen jazzin hyväksi tehdystä työstä”. Vuonna 1991 perustetun...

Niilo “Nikke” Isomäki juhli 82-vuotispäiviään komeasti

Toimitus
17.8.2022

Kun Nikke Isomäen 80-vuotispäivä lähestyi, hän sai valoisan idean: ”vietän juhliani antamalla urkukonsertin”. Mistä oli kyse? Laajasti tunnettu jazzpianisti, -pasunisti...

Parasta suomalaista perinnejazzia

Viikon suosituimmat

”Spirit of Music” – jazzahtavaa kirkkomusiikkia Kuopiossa

2.2.2023
Lady Summertime 2009 – Suomen karsintakilpailu

Storyville palkitsi ansioituneita muusikoita

26.1.2023
Nina Mya With Friends – Burt Bacharachin sävellykset – Inkjazzeilla

Café Caruselin kevätohjelma julkaistu

27.1.2023

Suosittelemme

Konkareilla riittää virtaa edelleen

Pekka Mesimäki nostaa kompin kuin kompin lentoon, Storyville 30 v.

17.1.2023
UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Metropolian nuoret kyvyt Savoyssa

UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Metropolian nuoret kyvyt Savoyssa

16.1.2023

Allways welcome Mr Stafford! Storyville 30 v.

25.1.2023
  • Yhteystiedot

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

No Result
View All Result
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

Kirjaudu sisään

Unohditko salasanasi?

Uusi salasanasi

Syötä käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi:

Kirjaudu
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut. Napsauttamalla "Hyväksy kaikki" hyväksyt KAIKKIEN evästeiden käytön. Voit kuitenkin käydä "Evästeasetuksissa" antaaksesi mukautetun suostumuksen.
Hyväksy kaikkiKielläEvästeasetukset
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
CookieDurationDescription
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
jnews_view_counter_visits[0]1 dayNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo