Vuodesta 2013 toiminut Laura Annika Quartet on neljän nuoren ja ennakkoluulottoman muusikon muodostama, kiinnostava kokoonpano. Yhtye on saanut ulos ensimmäisen EP-levynsä. Tavoitimme netin kautta bändin kiireisen vetäjän, Metropolia -opiskelijan Annika Mustosen Espanjasta, jossa hän tekee parhaillaan opiskeluvaihtoa Barcelonassa Conservatorio Liceussa, ja kävimme keskustelua yhtyeestä ja sen linjasta. Otteita keskustelusta.
LAQ-yhtyeen muodostavat: Annika Mustonen, laulu, Aleksis Liukko, piano, Joonas Tuuri, basso ja Juhana Kiiski, rummut. Kappaleet ovat Annikan ja pianisti Aleksis Liukon käsialaa ja ne pohjaavat modernin jazzin estetiikkaan, mutta niissä voi kuulla mausteita ja vaikutteita laajalti, aina bluesista ja lattareista alkaen. Yhtyeen ideasta ja syntyvaiheista Annika kertoo seuraavaa.
– Nykymuotoinen Laura Annika Quartet syntyi ratikkamatkalla Arabiasta Vallilaan keväällä 2013; kysyin Aleksikselta ohimennen juuri ennen omaa pysäkkiäni, että aletaanko kirjoittaa yhdessä biisejä. Minulla oli sävellys (EP:ltä löytyvä Islanti), johon halusin jonkun toisen sovitusnäkemystä. Olimme tehneet Aleksiksen kanssa satunnaisia keikkoja, pyysin häntä sovittamaan kappaleen kanssani. Siitä se lähti, Annika muistelee.

Nuorten musikanttien yhteistyö on ollut mutkatonta ja sujuvaa. Aleksis ja Annika ovat molemmat kiinnostuneet juuri jazzista, joten sen estetiikka toimii sävellystyön pohjana.
– Emme halua kuitenkaan rajoittaa mielikuvitusta sävellystyössä, joten kappaleissamme on laajasti vaikutteita myös ns. vapaasta improvisaatiosta, bluesista, laulaja-lauluntekijämusiikista ja latinorytmeistä, Annika täsmentää.
LAQ oli jo aiemmin esiintynyt omalla nimellään, esittäen aluksi lähinnä jazzstandardeja. Nykyinen kokoonpano soitti ensimmäisen kerran yhdessä laulun osana Annikan C-kurssitutkintoa, jossa myös Islanti esitettiin.
– Laura Annika Quartet on olemassa, jotta tätä originaalia musiikkia voidaan kehittää ja esittää. Aleksis ja minä teemme kappaleita co-writing -tyyliin ja viemme ne bänditreeneihin kypsymään. Lopullisen soundin sävellyksiin tuovat basisti Joonas Tuuri ja rumpali Juhana Kiiski omalla soitollaan ja näkemyksillään, Annika kuvailee.
Perinteitä uudella tavalla
LAQ:n musiikki tähdentää siis kommunikaatiota sävelletyn materiaalin ympärillä ja kommunikaatio soittotilanteessa toimii kaikkiin suuntiin. Kyse ei ole siis ole suoranaisesti pianotrion säestämästä laulusolistista; musiikkia soitettaessa puhutaan kollektiivisessa hengessä toimivasta ryhmästä. Annika jää kuitenkin miettimään asiaa.
-Niin, mitä perinteisellä pianotriolla tarkoitetaan? Perinteisestä pianotriosta – tai ehkä ennemmin laulu-piano -kvartetista – bändi eroaa mm. siten, että kappaleet ovat osittain hyvin tarkasti sävelletty ja sävellyksien voima piilee siinä intensiteetissä, mikä näistä tarkkaan kudotuista kohdista löytyy juuri näiden soittajien käsissä ja runsaan yhteissoiton tuloksena, Annika pohtii.

Toisaalta tästä jännitteestä ja purusta syntyy uutta, kun siirrytään vapaampiin soolokohtiin. Kaikki soittavat sooloja ja kaikille on sävelletty solistisia osia kappaleisiin. Myös laulajalla on ”instrumentaalista” roolia sävellyksissä.
Bändin jäsenet ovat sangen nuoria, mutta soittokokemusta on jo kertynyt runsaasti eri yhteyksistä. Annika itse on opiskellut myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzosastolla avoimen yliopiston opiskelijana. Yhtyesoitto- ja laulukokemusta on kertynyt paljon erilaisista jazzbändeistä ja projekteista aina yläasteajoista lähtien.
Yhtyeellä on runsaasti osaamista. Aleksis Liukko työskentelee laajasti musiikin parissa; mm. Kuullos Orchestrassa ja Sointi Jazz Orchestrassa sekä omassa pianotriossaan Tulilu. Hän on ollut mukana YNJC -semifinaalissa, ja hänen sävellyksenä Mind the Gap valittiin vastikään UMO:n Esko Linnavalli Big Band -sävellyskilpailun finaaliin.
Joonas Tuuri opiskelee samoin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzosastolla ja soittaa hyvin monenlaisissa bändeissä ja projekteissa. Hän on mukana mm. Johan Bowman Triossa ja Sointi Jazz Orchestrassa. Juhana Kiiski soittaa mm. Tilhet, pajut ja muut -folk/pop-yhtyeessä ja viimeistelee opintojaan Metropolia Ammattikorkeakouluun.
Inspiraatiota ja intuitiota
Annika Mustonen kertoo, että säveltämiseen tarvittava musiikillinen ideointikyky ja luomisvoima ovat hänellä jollain tavoin aina olleet olemassa; jo lapsena hän kertoo sepittäneensä lauluja. Jazzissa se ilmenee myös improvisaationa, vaikka nämä ovatkin sinänsä kaksi eri asiaa.
– Vasta ammattiopiskeluiden kautta olen kuitenkin päässyt käsiksi sellaiseen tietotaitoon, jota tarvitsen tehdäkseni sellaisia lauluja todeksi, jotka sisälläni nyt soivat. Inspiroidun yleensä sellaisesta taiteesta, jossa koen tekijän olevan aito, rehellinen, tinkimätön ja vilpitön oman kokemuksensa, tarinansa ja tunteensa, visionsa välittämisessä – tähän tähtään itsekin, Annika linjaa.

Itä-Suomen muokkaamattomista järvi- ja metsämaisemista kotoisin oleva solisti kokee luonnon suureksi voiman ja inspiraation lähteeksi. Tämä on yhteistä Kuopiosta kotoisin olevan Aleksis Liukon kanssa. Yhtyeen ohjelmistosta löytyykin suomalaiselle järvimaisemalle omistettu kappale Le Lac (ranskan järvi tai vesi).
– Luontoteema korostuu nyt kaupungissa asuessanikin – toisaalta pienessä kaupungissa lapsena ja varhaisnuorena asuessani kaipasin isompiin kaupunkeihin ja niiden tarjoamien mahdollisuuksien ja virikkeiden pariin kulttuurin ja koulutuksen saralla, säveltäjä luonnehtii innoitteitaan.
Kaipuu ei silti ole lamauttava tai negatiivinen asia; se inspiroi jatkamaan eteenpäin, yrittämään kovemmin. On tärkeää hankkia erilaisia näkökulmia asioihin, pyrkiä pois mustavalkoisuudesta.
– Helsingissä asuessani nautin sen kansainvälisestä ja avoimen aktiivisesta tunnelmasta ja siinä missä Le Lac on tunnelmapala järvimaiseman ääreltä, on lattarirytminen Sambleu omistettu kesäiselle Helsingille.
Annika Mustonen kertoo olevansa aktiivinen ja tarkkakorvainen musiikin kuuntelija.
– Parhaimmillaan musiikkikokemus on hyvin kokonaisvaltaisesti aisteja ja tunteita herättelevä kokemus. Vaikka ihmisäänellä instrumenttina onkin erityinen paikka sydämessäni ja inspiroidun herkästi kuunnellessani taitavia ja persoonallisia vokalisteja, genrestä riippumatta, niin kuuntelen myös paljon instrumentaalimusiikkia, lauluntekijä kuvailee kuuntelijan kokemuksiaan.
Musiikillisia vaikutteita solistille ovat antaneet mm. vokalistilegendat Ella Fitzgerald ja Carmen McRae, nuoremman polven tekijöistä mm. Dee Dee Bridgewater, Neneh Cherry, Gretchen Parlato tai Andreas Schaerer.
– Kuuntelen myös muutakin kuin jazzia, pidän seikkailuista eri musiikkityyleihin. Jazzin estetiikka ja improvisatorinen luonne kuitenkin tuntuu omimmalta ja koen, että sen historia on mieletön aarreaitta, josta riittää ammennettavaa, Annika karakterisoi.
Barcelonaan, opiskeluvaihtoon ja Conservatorio Liceuun Annika kertoo olevansa hyvin mielistynyt ja innoissaan uuden oppimisesta.

– Olen tykännyt hirveästi värikkään kaupungin ja kansainvälisen koulun tunnelmasta. Paikallisten huippuammattilaisten opettamien perusaineiden ja workshoppien lisäksi Conservatorio Liceussa on lähes viikoittain mestarikursseja, joita vetävät jazzammattilaiset ympäri maailmaa. Lauluopettajana minulla toimii laulaja ja artisti Carme Canela, todella hieno pedagogi, Annika kertoo innoissaan.
Yhtyeen tulikoe, Rytmihäiriöklubin keikka Helsingissä tammikuussa, meni oikein hyvin. Annika kertoo olleensa iloinen yleisön positiivisista reaktioista.
– Tunnelma oli lämmin ja yleisö hyvin vastaanottavainen. Oli suuri kunnia päästä soittamaan omaa musiikkia täpötäydelle Juttutuvalle! Saimme keikasta tosi hyvää palautetta usealta eri taholta ja on kiitollista, että niin moni pystyi jakamaan kanssamme näiden kappaleiden maailman, iloinen solisti kertoo.
* * * *
Laura Annika Quartetin EP julkaistaan digitaalisesti tällä viikolla ja se tulee Internetiin kaikkien vapaasti kuunneltavaksi ja pientä maksua vastaan ladattavaksi. Todella hienoa saada uutta musiikkia myös laajemman yleisön ulottuville.
Annika Mustonen palaa Suomeen kesällä ja syksylle ollaan jo kaavailemassa keikkoja – niistä tietoa myöhemmin. Nyt keskitytään tähän kiinnostavaan levyuutuuteen.
Yhtyeen projekteja voi seurata Facebookissa .

Laura Annika Quartet
Annika Mustonen, laulu
Varkaudesta alun perin kotoisin oleva Annika Mustonen (29) opiskelee musiikkia Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja työskentelee freelancemuusikko-tuottajana.
Aleksis Liukko, piano
Kuopiolaislähtöinen Aleksis Liukko (31) on valmistunut muusikoksi ja työskentelee freelancemuusikko-pianistina ja pianonsoitonopettajana. Lisäksi hän soittaa mm. Sointi Jazz Orchestrassa, Kuullos Orchestrassa ja omassa Tulilu-triossaan.
Joonas Tuuri, kontrabasso
Kiteeläislähtöistä, Sibelius-Akatemian jazzosastolla opiskeleva Joonas Tuuria (24) voi kuulla esimerkiksi Johan Bowman Triossa, Tulilu-triossa ja Sointi Jazz Orchestrassa.
Juhana Kiiski, rummut
Nummelasta kotoisin oleva Juhana Kiiski (25) viimeistelee opintojaan Metropolia Ammattikorkeakouluun. Monipuolisesti musiikkikentällä työskentelevä Kiiski toimii freelancemuusikkona ja soittaa LAQ:n lisäksi mm. Tilhet, pajut ja muut -folkyhtyeessä.