Jazz-laulajatar Reine Rimón täyttää 80 vuotta torstaina 6.10. Syntymäpäiväänsä hän viettää työn merkeissä keikalla Storyvillen alakerran jazzklubissa. Tilaisuus on yleisölle avoinna normaaliin torstaiohjelman tapaan klo 19-24. Reine Rimón & Her Hot Papas Jazz Band esiintyy klo 20.30-23.30. Päivänsankaritar toivottaa kaikki halulliset tervetulleiksi, mutta haluaa korostaa, että kyseessä on tosiaan keikka, eikä syntymäpäivävastaanotto. “Paras synttärilahja, jonka voin saada, on että yleisö viihtyy ”.
Reine Rimón on Suomen ainoa varhaiseen New Orleans -tyylin erikoistunut jazz-laulajatar. Uransa hän aloitti kevyemmän musiikin parissa. Ensimmäinen esiintyminen oli kouluhipoissa 15-vuotiaana 1957. Varsinainen laulajattaren ura alkoi vuonna 1960, kun tv:n levyraadin jäsen, basisti Mauno “Maukka” Maunola, kutsui Reinen orkesteriinsa, joka soitti suositussa helsinkiläisessä tanssiravintola Hungariassa. Koska uusi tuntematon laulajatar oli alaikäinen, vasta 18-vuotias, hänellä ei ollut lain mukaan asiaa anniskeluravintolaan. Niinpä hän esiintyi taiteilijanimellä Nina Rives.
Täysi-ikäiseksi tultuaan 1960-luvun alkupuolella laulajatar otti käyttöön oikean nimensä – Reine Rimón ei siis ole taiteilijanimi. Hän sai kiinnityksen Leo Kähkösen orkesteriin yökerho Fenniaan. Sen jälkeen hän oli neljä vuotta Erik Lindströmin tanssiorkesterin vakituisena vokalistina; ohjelmisto oli ns. jazzahtavaa populaarimusiikkia, mukaan lukien Lindströmin säveltämät ja hänen vaimonsa sanoittamat laulelmat. Vuosikymmenen puolivälissä Reine jätti esiintymislavat, meni töihin Finnairiin lentoemännäksi, ja perusti perheen.
Paluu estradeille tapahtui 1980-luvun alussa, kun jazz-orkesteri Old Time Jazz Band kutsui Reine Rimónin vokalistiksi. Ohjelmistoon otettiin jazzin alkuaikojen primitiivisen bluesin taitajien (Bessie Smith, Ma Rainey) laulelmia ja gospelia. Vuonna 1981 julkaistu omakustannelevy herätti erityistä huomiota USA:ssa, mikä johti viralliseen esiintymiskutsuun New Orleans Jazz & Heritage Festivaliin vuonna 1986, ainoana esiintyjänä Euroopasta.
New Orleansissa brittiläisen “504” -levymerkin edustaja kutsui Reine Rimónin ja Old Time Jazz Bandin levyttämään kolmen paikallisen muusikon kanssa. Näin syntyi vinyyli “504 LPS 15 “. Samalla alkoi yhteistyö levyllä soittaneiden muusikoiden kanssa. Heidän yhtyeensä New Orleansista vieraili mm. Pori Jazzissa 1987. Tie suomalais-amerikkalaiselle klassisen jazzin yhteistyölle oli nyt avoin, mutta Old Time Jazz Band katsoi yhteistyön New Orleansin muusikoiden kanssa häiritsevän liiaksi omaa musiikillista linjaansa.

Reine Rimón & Her Hot Papas perustettiin vuonna 1989 jatkamaan New Orleansin muusikoiden kanssa alkanutta yhteistyötä. Se on jatkunut keskeytyksettä yli 30 vuotta. Reine ja papat ovat esiintyneet kymmeniä kertoja New Orleansissa, josta trumpetistit Gregg Stafford, Leroy Jones ja Wendell Brunious sekä monet muut traditionaalisen jazzin amerikkalaiset huiput ovat tulleet esiintymään Reinen kanssa Suomeen vähintään kerran vuodessa.
Reine Rimón yhtyeineen on ollut keskeinen tekijä maailman alkuperäisimmän jazzin, New Orleansin mustan väestönosan luoman musiikin juurruttamisessa Suomeen. Kaikista jazzin lajeista tämä ensimmäinen tuli Suomeen viimeisenä, vakiinnuttaen asemansa vasta 1980-luvun lopussa.

Vielä tänäänkään ei Suomessa “neekerijatsiksi” ammattipiireissä kutsuttu jazz-musiikin laji ole saanut samaa asemaa muun jazz-musiikin rinnalla kuin muissa Pohjoismaissa. Yhdysvaltain kongressi on nimennyt jazz-musiikin maan kansalliseksi perinnöksi, mutta siitä huolimatta Suomessa alkuperäisjazzia ei tunnusteta eikä opeteta edes korkeimmalla akateemisella tasolla. Se ei kuulu myöskään julkisen tuen piiriin, vaan kaikki toiminta kustannetaan orkesterin jäsenten omin varoin ja esiintymispalkkioin.
Jazzrytmit-lehden perustaja Osku Rajala, Storyvillen perustaja Jorma Railonkoski, sekä Pori Jazzin edesmennyt taiteellinen johtaja Jyrki Kangas ovat olleet kukin forumillaan keskeisiä tukijoita alkuperäisimmän New Orleans -jazzin tuomisessa suuren yleisön tietoisuuteen ja vakiinnuttamisessa tämän musiikinlajin asemaa Suomessa.

Silti, vielä 6.10.2022, lähes puolen vuosisadan työn jälkeen, voi Reine Rimón orkestereineen toivottaa Storyvillen yleisön tervetulleeksi sanoin: “Arvoisa yleisö. Tervetuloa kuuntelemaan musiikkia, jota ei Suomessa ole virallisesti olemassa.”
Teksti: Alpo Collanus