Porista kuuluu kummia, Pori Big Band ja porilainen Appendix -punkbändi yhdistävät voimansa ja siitä syntyy Bigpendix. Molemmilla yhtyeillä on pitkä historia takanaan, PBB on perustettu 1971 ja Appendix 1980-luvun alussa. Herää kysymys miten ihmeessä jazzia ja punkia voisi ylipäätänsä sovittaa keskenään samaan lokerikkoon niin, että siitä syntyisi yhteinen sävel.
Mistään todellisesta yhtyeiden konkreettisesta yhdistymisestä ei ole kysymys, vaan yhdestä yhteisestä projektista. Kyseiset orkesterit fuusioituvat yhdeksi Bigpendix -bändiksi, missä liikutaan välillä punkbändiehdoilla välillä taas big band-meiningillä. Bigpendixin ensiesitys on Porissa tulevana lauantaina 23.4.2016 kulttuuritehdas Kehräämössä klo 20.00 alkavassa konsertissa.
Nykyään jazzin kanssa on yhdistetty eri tyylilajeja, jopa räppiä, aika onnistuneesti, vaikka sekin tuntui alkujaan aika mahdottomalta ajatukselta. Jazz ja punk ovat kuitenkin musiikillisesti täysin erillään toisistaan kuin itä ja länsi. Kyse on siis aika poikkeuksellisesta sekoituksesta eri musiikin lajeja. Miten tämä on mahdollista, siitä piti ottaa hieman selkoa.
Kysyin Appendixin kitaristi Ahti Impolalta miten tämä yhdistelmä big band ja punk oikeastaan syntyi ja mistä tämä kaikki lähti liikkeelle.
– Tämä PBB-Appendix -liiton lähtölaskenta alkoi oikeastaan yhdestä syntymäpäiväjuhlasta, jonne Appendix ei voinut mennä, kun basisti ja rumpali olivat matkoilla. Halusin yllättää juhlijat ja soitin Unkilan Juhalle kysyäkseni voisiko PBB säestää meitä, siis minua ja laulajaamme Mikki Borgerseniä. Se sopi PBB:lle ja aloin soitella sovitustaitoisia ystäviäni. Yli 30 vuoden kokemuksella äänimiehenä itselläni oli aika paljon tuttuja muusikkopiireissä. Sain tilattua parit nuotinnukset ja soitimme yhdessä sekoillen synttäreillä 2 biisiä, komppi kääntyen ja vireongelmin, mutta hymy naamalla. Tästä tapauksesta on nyt kulunut 2 vuotta.
– Se oli todella hauskaa ja ehdotin Pori Big Bandille jatkoa. Unkilan kanssa mietimme kapua/sovittajaa, joka olisi huippuosaaja, omaisi riittävän musiikillisen huumorintajun sekä tietäisi bigbandin soundin ja miten se tehdään. Kimmo Gröhn tuli molemmille mieleen ykkösvaihtoehtona. PBB:lle tämä sopi tietysti hyvin, koska Kimmo, historiaa sivuttaessa, on ollut yhtyeen jäsen pariinkin kertaan. Itse taas jaan Kimmon kanssa pitkän historian iskelmäartistin taustajoukoissa ja teatterissa. Sittemmin olen Kimmon osaamista tarvinnut levytuotannoissa, jossa hän on sovittanut ja soittanut sekä laulanut köörejä.
– MITÄ? vastasi Kimmo, kun ensi kertaa hänelle asiasta soitin, mutta ajatus jäi muhimaan ja siitä se lähti sitten liikkeelle. Olemme kaikki tosi ylpeitä projektista ja toivomme sille jatkoa. Olemme myös ylpeitä Kimmosta. Hän on ylittänyt kaikki odotukset ja sain hänet vieläpä ylipuhuttua soittamaan tenorisoolon yhteen biisiin.

Saksofonisti, kitaristi, säveltäjä ja sovittaja Kimmo Gröhn soitti Pori Big Bandissa itsekin sen alkuaikoina ja hänellä on läheiset siteet edelleen big band-musiikkiin. Hän soittaa omien kokoonpanojensa lisäksi mm. Turku Jazz Orchestran eturivissä johtavana saksofonistina. Bigpendixissä hänellä on sekä sovittajan että kapellimestarin rooli. Utelin häneltä miten tähän tilanteeseen on päädytty.
– Kun kuulin tästä projektiajatuksesta ensi kertaa olin täysin äimän käkenä. Homma jäi kytemään ja lopulta Ahti soitti minulle, josko big bandin ja punkbändin yhdistäminen kiinnostaisi.
– Aluksi suhtauduin kovin epäilevästi, koska minusta ei ole mitään järkeä liimailla punkräminän ja musiikillisesti kovin yksinkertaisten asioiden päälle niin hienoa asiaa kuin big band. Tunnen kuitenkin Ahtin muista yhteyksistä ja tiedän että hän pitää erikoisista ideoista, ja aikamme keskusteltuamme sain täysin vapaat kädet muokata punkbiisit ihan uuteen uskoon.
Alunalkaen siis suhtauduit aika skeptisesti koko ajatukseen, mutta entä nyt, kun olet saanut yhdistettyä rajun energisesti purkautuvan punkin ja ison jazzorkesterin kemiat keskenään.
– Nyt ei ole ollut ollenkaan kysymys punkbiisien sovittamisesta jazziksi, vaan anarkistisesti revin kappaleet palasiksi ja kasasin sitten ne uudelleen sisällyttäen niihin monenlaisia aineksia koraalista balladin, balkanin, salsan ym. kautta jazziin, mitä nyt mieleen juolahti. Kirjoitin sovituksiin paljon dissonansseja, kvarttiharmonioita ja järjestettyä kaaosta! Huomionarvoista on myös se, että Bigpendixissä on kahdet rummut, kaksi basistia ja kitaristia, ja välillä paahdetaan täysillä punkbandin voimin, välillä taasen Dr. Jekyll ottaa vallan!
Kun projekti on nyt loppusuoralla ja valmis esitettäväksi, miten kuvailisit tämän hetken mielialaa. Onko taival ollut vaikea tai monimutkainen ja minkälaiset ovat omat ja soittajien ”fiilikset” tällä hetkellä?
– Lopputulos on aikalailla omanlaisensa, luulisin. Mukavaa oli se, että punkkarit kommentoivat jo alkuvaiheessa, että kappaleet ovat jollain kummalla tavalla säilyttäneet olemuksensa ja henkensä, vaikka ovat paikoitellen ihan erilaisia (same same, but diffelent!). Minä näen vain jäävuoren huipun, joten soittajat voinevat kertoa omalta osaltaan varmasti paremmin omista tuntemuksistaan. Luulisin, että jonkinmoista epäilyä oli ensin vallalla, mutta sen jälkeen, kun olin tehnyt neljä sovitusta ensimmäisiin koeharjoituksiin, selkeää innostusta oli jo havaittavissa. PBB on kuitenkin vuosien varrella tehnyt muitakin perinteisestä bb-musiikista poikkeavia juttuja, joten uskoisin tämänkin kuvion sopivan soittajille hyvin. Punkpuoli taasen mielellään hakee uutta, pojat eivät ole nk. punkpuritaaneja.
Miten palikat on saatu nyt yhdistettyä, kun esitykseen on vain muutama päivä aikaa?? Tuntuuko siltä, että olet saanut orkestereista irti sen mitä olet halunnut?
– Olemme harjoitelleet ahkerasti ja kaikki tietänevät nyt minä rattaana milloinkin tässä punkbigband -koneistossa pyörivät. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen, vähän on välillä ollut ongelmia saada kaiken ryminän keskeltä joitain sävyjä esiin. Keikalla meillä on miksaajana äänentoiston erinomaisesti taitava Pete Knuutinen, minkä uskon edesauttavan meidän juttumme välittymistä paikalle tulevalle yleisölle mieleenpainuvana tapahtumana.
Lauantaina sen voimme sitten todeta, kuulla ja kokea Kehräämössä. Saammeko kuulla punkjazzia vai jazzpunkkia tai mahdollisesti ei oikeastaan kumpaakaan, vaan kokea uuden musiikillisen elämyksen. Sitä voi sitten jokainen miettiä omalta kohdaltaan, kun esitys on päätöksessään.
Pori Big Band ja Appendix, Bigpendix -yhteistyökonsertti
Kulttuuritehdas Kehräämö, Pori, lauantai 23.4.2016 klo 20.00, ovet aukeavat klo 19.00