Live-konserttien ollessa katkolla verkkoon tulleet striimi-videot ovat paikanneet konserttien peruutuksia. Ansiokasta työtä on tehnyt esimerkiksi UMO Helsinki Jazz Orchestra, jonka on tuottanut kaksi laadukasta konserttia nähtäväksi ilmaiseksi Helsinki-kanavalla (www.helsinkikanava.fi). Ne ovat kanavalla näkyvissä 26.2. asti.
Toinen niistä on omistettu legendaariselle tumpalille Art Blakeylle ja hänen Jazz Messengers-yhtyeelleen. Tämän kunnianosoituksen toteuttajana on kuusimiehinen UMO Helsinki Ensemble, jossa ovat Mikko Pettinen (trumpetti), Kasperi Sarikoski (pasuuna), Manuel Dunkel (tenorisaksofoni), Toomas Keski-Säntti (piano), Ville Herrala (basso) ja Jaska Lukkarinen (rummut).

Ensemblen ohjelmisto koostuu Messengersien kultakaudellaan (1955-1965) soittamista kappaleista, Mukana on luonnollisesti Moanin’, mutta myös tuntemattomampiakin kappaleita tuota ajalta, mm. 60-luvun alkupuoliskolla Messengerseissä soittaneen Wayne Shorterin yhtyeen ohjelmistoon säveltämiä kappaleita.
Tälle suomalaiselle yhtyeelle hard bop tuttua musiikkia. Siksi myös tulkinnat tämän alan klassikkobändin kappaleista ovat ovat odotetusti erittäin tanakkaa tavaraa.
Toinen video on taltioitu Musiikkitalossa. Se on UMO:n ja Helsingin kaupunginorkesterin yhteistyönä esittämiä jazzin ja konserttimusiikin rajapinnassa olevia sävellyksiä. Pääsolisteina on klarinetisteja molemmista orkestereista. UMO:sta Mikko Mäkinen ja Jouni Järvelä, HKO:sta Osmo Linkola ja Heikki Nikula.
Syy löytyy illan kapellimestarin Ed Partykan konserttiin tekemistä sävellysvalinnoista. Useimmissa näet klarinetisti on solistina. Mukana on kaksi klarinettikonserttoakin: Igor Stravinskin Woody Hermanin orkesterille 1945 säveltämä Ebony Concerto ja Artie Shaw’n omalle jousisektiolla vahvistetulle orkesterilleen kirjoittama klarinettikonsertto, jonka solistina hän luonnollisesti itse oli.
Shaw on itse kertonut, että sinfoniaorkesterien klarinetistit eivät ole kunnolla pärjänneetteoksen esittämisessä. Mutta tämä ei päde HKO:n pillimiehiin, sillä Linkola ja Nikula selvittävät komeasti svengikkäämmätkin kohdat.
Tarjolla on reilun tunnin pituisessa taltioinnissa kuullan myös Leonard Bernsteinin, Eliane Eliasin ja Ed Partykan kappaleet. Viimemainitussa Kasperi Sarikoski briljeeraa hienona solistina. Jazzrepertuaaria edustaa Billy Strayhornin klassikko third stream-moodin muokattu Chelsea Bridge, jossa solistina on myös cornisti Mika Paajanen.
UMO ja Aki Rissanen
Pianisti Aki Rissanen saapuu UMO Helsinki Jazz Orchestran solistiksi torstaina 18.2. Konsertissa kuullaan Rissasen musiikkia ensimmäistä kertaa sovitettuna isolle jazzorkesterille. Ohjelmisto on koottu Aki Rissanen Trion kolmelta levyltä, Amorandom (2016), Another North (2017) ja Art In Motion (2019).
Konertti on suora striimaus Helsingin Kaapelitehtaalta. Se on nähtävissä 18.2. klo 19 alkaen viikon eli torstaihin 25.2. klo 24 asti. Liput 10 €. Ohjeet konsertin striimilipun hankinnasta umohelsinki.fi-sivustosta.