Old Time Jazz Bandin perustajajäsen ja siinä klarinettia pitkään soittanut Tapani Renkonen muisteli syksyllä 2005 orkesterin perustamisvaiheita (Jazzrytmit 6/2005):
– Talossamme Munkkiniemen Puistotie 1:ssä asui hyviä naapureita. Heidän pojillaan oli myös harrastuksena musiikki. Seinän takana Pertti Mustonen puhalsi trumpettia ja 5. kerroksessa asuva Seppo Keskimäki soitti pasuunaa.
– Pian olimme puuhaamassa orkesteria ja ryhdyimme harjoittelemaan säännöllisesti. Olin kahdeksantoista kun meillä oli koossa seitsemän jäsentä, joka tarvittiin oikeaoppiseen perinteisen jazzin orkesteriin.
– Harjoittelimme Stadionin nuorisotiloissa sunnuntaiaamuisin klo 9. Kuuntelimme huolellisesti vanhojen mestareiden levyjä ja kirjoitimme nuotit itse paperille. Näin Old Time Jazz Band (OTJB) sai alkunsa vuonna 1957. OTJB on nykyisin pisimpään soittanut jazzyhtye Suomessa.t

OTJB:n täyttäessä 50 vuotta, pianisti
Pekka Perjo kertoili orkesteriin tulostaan (Jazzrytmit 6/2007):
– Meitä oli samanikäisiä kavereita eri puolilta Helsinkiä. Joku kävi Norssia, joku asui Munkkiniemessä. Minä kävin Töölön Yhteiskoulua. Meillä oli erilaisia kokoonpanoja ja harjoittelimme jazztyylejä. Dixieland oli päällimmäisenä, mutta yritimme beboppiakin tapailla.
– Sitten ruvettiin saamaan pikku hiljaa keikkojakin, lähinnä teinikuntien kouluhipoissa. Niissä soitti usein hyviä bändejä. Erik Lindström ja Olli Häme olivat sen ajan kovia nimiä. Me matkimme ja ihailimme heitä.
– Korvakuulolta soitettiin, ei ollut juuri mitään stemmoja. Kappaleiden melodiat opeteltiin ja soinnutettiin niitä parhaamme mukaan ellei saatu jostain sointuja. Tytöt tykkäsivät meistä kauheasti, kun olimme esillä estradeilla. Heitä pyöri jatkuvasti ympärillä. Kivaa aikaa se oli!
– Tutustuin niihin aikoihin Mustosen Perttiin. Kävimme tansseissa ja Albertinkadulla Mäyränkolossa kuuntelemassa Eddie´s Feetwarmers´a, joka oli sen ajan bändien lippulaiva. Idolimme oli Eddie Mortensen. Hän oli hauska tyyppi. Sieltä saimme vauhtia omiin jazzharrastuksiin.
– Syksyllä 1957 koulut oli käyty, monilla sotaväki edessä tai käynnissä. Niihin aikoihin saman ikäluokan kavereista tiivistyi Old Time Jazz Band. Orkesterin painopiste oli alussa jammailussa ja uusien kappaleiden löytämisessä.
– Soitin monissa kokoonpanoissa, kuten tapana oli. Siirryin jossain vaiheessa DDT Jazzbandiin, jossa soitin vuoteen 1965 saakka. Sitten lopetin tyystin keikkailun kolmeksikymmeneksi vuodeksi ja palasin takaisin OTJB:n miehistöön vasta vuonna 1993.

Old Time Jazz Bandin “kellarivaihe”
OTJB:n nykyinen puuhamies pasunisti Jouko Keskimäki muisteli mukaan tuloaan samassa artikkelissa:
– Olin 12 -vuotias ja katselin hieman kateellisena kun OTJB:n pojat tulivat keikoilta enkä päässyt mukaan. Heillä näytti olevan tosi kliffaa. Olin veljeäni Seppoa yhdeksän vuotta nuorempi ja sen johdosta minulla ei ollut mahdollisuuttakaan päästä mukaan siihen juttuun.
– Seppo halusi kuitenkin opettaa minut tutustumaan jazziin. Hän piti oppitunteja ja soitti levyjä, sanoi mihin tuli kiinnittää huomiota levyissä. Ne olivat hienoja, antoisia hetkiä.
– OTJB.llä oli myös joitakin radioesiintymisiä. Jaakko Jahnukaisen ohjelmaa “Nuorta jazzia” kuuntelin korva kiinni radiossa.
– Huipentuma oli, kun OTJB pääsi Tesvision ohjelmaan “Laiva On Lastattu”. Kyllästyneinä miljonääreinä esiintyvä bändi istui laivan kansituoleilla, soittimet vilttien alla. Sitten joku sanoi “ei tästä hommasta tule mitään, täytyy saada hieman vipinää”. Pojat ottivat soittimet vilttien alta ja alkoivat lennokkaasti soittamaan Hight Society´ä.
– Vuosi 1962 oli hyvin dramaattinen. Veljeni Seppo kuoli tapaturmaisesti. Se löi leimansa myös orkesteriin. OTJB:llä ei ollut enää pasunistia. Sitä ryhdyttiin kouluttamaan Seet Jaakolasta, joka oli samalla luokalla Mustosen Pertin ja Sepon kanssa.
– Ajanjakso 1962-80 oli mystinen “kellarivaihe” OTJB:n historiassa. Kaikki jazzin harrastajat tiesivät, että bändi oli olemassa, mutta juuri missään sitä ei saanut kuulla. Orkesteria pidettiin kuitenkin erikoisen hyvänä oikean New Orleans -musiikin tekijänä.
– Vuonna 1980 tapahtui aivan ihmeellinen sattuma tai johdatus. Minulla oli rakennusalan liike. Yritykseeni soitettiin ja mies kertoi tarvitsevansa sokkelin eristyksiä. Ääni tuntui tutulta ja kohta ilmenikin, että soittaja oli Tapani Renkonen.

– Keskustelussa selvisi, että OTJB oli vielä olemassa, mutta he soittelivat lähinnä omaksi ilokseen. Olin juuri niihin aikoihin ostanut Lasipalatsin alennusmyynnistä itselleni pasuunan.
– Eristykset tehtiin ja tutustuttiin Tapanin kanssa uudelleen, ei oltu nähty kahdeksaantoista vuoteen. Kerroin, että minulla oli pasuuna kotona ja olin kiinnostunut soittamisesta. Tapani pyysi minua mukaan katsomaan bändin harjoituksia Fleminginkadun soittokellariin.
– Heidän soittonsa oli niin valloittavaa, että se otti minut heti täydellisesti pauloihinsa. Päätin sillä siunaamalla, että tekisin kaikkeni kehittyäkseni mahdollisimman nopeasti kelpo pasunistiksi. Samoihin aikoihin Seet Jaakola innostui rumpalin vakanssista antaen minulle tilaa pasunistina. Siitä lähtien olen ollut OTJB:n riveissä.
Renesanssi
Orkesterin eteenpäin menoa ja monipuolistumista ovat edistäneet merkittävällä tavalla vokalistit. Upea laulaja Reine Rimon oli näistä ensimmäinen. Hän tuli mukaan vuonna 1980 samana vuonna kuin Jouko Keskimäki aloitti. Tämän ajankohta oli muutenkin eräänlainen taite, OTJB koki renessanssin. He uskalsivat lähteä estradeille ja esiintymään julkisesti.
Vuosien varrella orkesteri on kokenut muutoksia ja jäseniä on vaihtunut. OTJB on vaalinut tinkimättömästi traditionaalista perinnettä ja pitänyt yllä New Orleans Jazzin peruskokoonpanoa. Yleensä OTJB:ssä on ollut kornetti, klarinetti, pasuuna, banjo, tuuba, rummut ja piano. Tuubaa on pidetty tärkeänä instrumenttina, mutta soittajat ovat harvassa. Nykyisin bändissä on soittimena tuuban sijaan “läskibasso”.
Matka New Orleansiin jazzin syntysijoille vuonna 1986 on ollut merkittävin kaikista orkesterin esiintymismatkoista. Kohteena oli “Jazz and Heritage Festival” ja OTJB oli ainoa eurooppalainen silloin siellä esiintynyt orkesteri. Paikalliset asiantuntijat panivat merkille yhtyeen erinomaisen klassisen tyylitajun ja vivahteikkaan nyanssoinnin. Orkesterin jäsenet nimitettiin konserttien jälkeen New Orleansin kaupungin kunniakansalaiseksi.
– Päällimmäisenä mieliin sieltä jäi paikallisessa Storyvillessa tapahtunut esiintyminen. Harvoin on jännittänyt estradille astuminen niin paljon. Sali oli täynnä, sinne mahtui reilut 2000 henkeä. Toiveittemme täyttymys oli jokilaivaristeily siipirataslaivalla, jolla saimme myös soittaa, muistelee Jouko Keskimäki lämmöllä unelmakeikkaansa.
New Orleansin matkalla OTJB teki myös LP-levyn, jonka joissakin kappaleissa esiintyvät myös paikalliset huippumuusikot kuten tuttu Suomen kävijä Gregg Stafford (tr) ja Michael White (cl). Tämä oli toinen OTJB:n virallinen äänite. Ensimmäinen levy oli vuonna 1984 valmistunut “OTJB-1919”. Siinä orkesterin vokalistina toimi Reine Rimon ja trumpetistina Harri Aavaharju.

Vuonna 1997 julkaistiin orkesterin 40 -vuotisjuhlakonsertin kunniaksi kolmas äänite, “Old Time Jazz”. Tämän juhlaCD:n vokalistina laulaa syvä-ääninen Pirjo Bergström. Hänet OTJB:n pojat “löysivät” solistikseen teatterin palkeilta, jazz-näytelmästä, joka kertoi Billie Holidayn elämästä.
Gospel-konserttien innoittamana orkesteri teki toisen CD:nsä “live” -taltiointina vuonna 1999 Pukkilan vanhassa puukirkossa. Konserttiyleisön läsnäolo antoi äänitteelle oman lisänsä. “Old Time Gospel” julkistettiin 16.11.1999 Classic Jazz Festivaalien yhteydessä Temppeliaukion kirkossa.
Old Time Jazz Band esiintyy Lumosalissa seuraavassa kokoonpanossa:
Pertti Mustonen (cnt), Jouko Keskimäki (tbn), Fred Andersson (cl), Pekka Sarmanto (b), Seet Jaakola (dr), Tinde Peltoniemi (bj) ja Pekka Perjo (p) sekä Pirjo Bergström (voc).
Konsertin kesto noin 70 min. Liput 6 eur puoli tuntia ennen ovelta. Järjestää Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut. Monitoimikeskus Lumo, Urpiaisentie 14, 01450 Vantaa.