Mississippi Heatin päämies, huuliharpisti Pierre Lacocque kuuli huuliharppua ensi kertaan ollessaan kolmen vanha.
– Kun kuulin äänen ensimmäisen kerran, se kosketti minua niin paljon, että aloin itkeä. Ääni kaikui sisälläni. Tiesin jo silloin, että tässä on minun instrumenttini, Lacocque muistelee.
Lacocque ei kuitenkaan varasta koko show’ta, vaan hänen rinnallaan esiintyvät Etta Jamesiin verrattu laulajatar Inetta Visor ja Albert Kingin jalanjälkiä seuraava Chicago-bluesin kitaramestari Carl Weathersby.
{multithumb thumb_width=170 thumb_height=212 thumb_proportions=bestfit border_size=0px caption_pos=below}
Vastamausteena sähköiselle perinteelle Grand Blues Festivalilla kuullaan kolme akustista maalaisbluesia soittavaa kokoonpanoa: amerikkalaiset Bert Deivert ja Brian Kramer, virolainen Bullfrog Brown ja lahtelainen Baby Boy Varhama & Jinx. Tuoreempaa otetta edustaa helsinkiläinen trio Hi-Horse.
Festivaalilla esiintyy myös “sisäänheittomusiikkina” tamperelainen duo Jukka Mäkinen & Tommi Laine. Suuri yleisö tuntee Jukka Mäkisen maalaiskomedioiden (muun muassa Vain muutaman huijarin tähden ja Peräkamaripojat) ohjaajana. Blues-piireissä hänet sen sijaan tunnetaan taitavana artistina. Paikallista bluesosaamista tuo Seurahuoneelle myös The Black Cat Bone.
Nyt yhdeksättä kertaa järjestettävä Grand Blues on Lahden suurin ja kansainvälisin bluestapahtuma. Tapahtuman järjestää Lahden Blues Mafia ry, jonka tavoitteena on bluesin tunnetuksi tekeminen Päijät-Hämeessä.
Grand Blues Festival järjestetään Sokos Hotel Lahden Seurahuoneella (Aleksanterinkatu 14, Lahti)
10. huhtikuuta klo 20 alkaen.
Mississippi Heat
Grand Blues Festivalin pääesiintyjän, monipuolisen Mississippi Heatin kotipaikka ei ole nimestään huolimatta syvällä etelässä vaan Chicagossa. Äänimaisemaltaan sähköistä kaupunkibluesia soittavan yhtyeen johtajalla, huuliharpisti Pierre Lacocquella oli visio perustaessaan bändiä vuonna 1991. Kokoonpano tykittäisi klassista Chicagon -50-luvun bluessoundia nykyaikaisella otteella. Kahdeksan albumin jälkeen ja lukuisten lahjakkaiden muusikoiden avulla Heat on tehnyt juuri sen. Lacocque on syntynyt Israelissa, ja on varttunut vanhempiensa kotimaassa Belgiassa, kunnes perhe muutti Chicagoon. Heat soi monipuolisin maustein; bluesin sekaan on päätynyt niin sielukas soulblues kuin siniseen sävytetty lattari, välistä lainataan surutta tangon rytmejä sekä loppuhuipennuksena vieritetään esiin jopa ekologiset ilmastoteemat. Odotettavissa on taitavaa ja tuoretta musiikkia.
{youtube}oX2aXMgDn_E{/youtube}
Huuliharpistijohtaja ei dominoi, vaan mielenkiinto pysyy myös yllä upean laulajattaren, Inetta Visorin sekä taitavan kitaristilaulajan Carl Weathersbyn avulla. Omaa soolouraankin tekevä Carl Weathersby on laulajana monipuolisen kyvykäs tulkitsemaan jopa vaativia soulballadeja, joita hän esittää bluesin ja soulbluesin lisäksi. Kitaristina hän tietää milloin riittää vähempikin vääntäminen. Weathersbyn persoonalliseen kitarointityyliin on vaikuttanut vahvasti Albert King, jonka bändissä hän soitti, sekä monet vanhat mestarit. Herkän soulpuolen lisäksi Weathersbyn kappaleet ovat välistä jopa synkillä, joskin realistisilla sävyillä maalattuja suurkaupunkielämäkuvauksia, joiden aiheuttama turhautuminen tai suoranainen epätoivo purkautuu raivoisana kitarointina. Mies on sotinut Vietnamissa, toiminut vanginvartijana ja poliisina, joten hän on näitä elämän varjoisia ja väkivaltaisia puolia riittävästi nähneenä tosissaan. Weathersby on esiintynyt aiemmin Suomessa vuoden 1992 Talviblueskiertueella, joka pistäytyi myös Lahdessa. www.mississippiheat.net
Bert Deivert & Brian Kramer
Ruotsalaistuneet jenkit, Bert Deivert ja Brian Kramer veivaavat akustisia slide-kitaroita ja mandoliinia perinteitä kunnioittaen ja suurella sydämellä. Heidän musiikissa kaikuu maalaisbluesin kulttihahmojen sävelarkkujen aarteet. Deivertin erikoisuus on bluesmandoliini, varsinainen harvinaisuus tänä päivänä. Kramerin slide-tekniikka saa National-resonaattorikitaran soimaan upeasti. Herrojen charmikas blueslaulaminen hurmaa yleisön missä tahansa. Luvassa on sympaattinen meininki – bluesin parantavaa alkuvoimaa parhaimmillaan näin laman keskelle.
Bullfrog Brown
Emajõe deltabluusiksi itsensä määrittelevä Bullfrog Brown -trio on kotoisin Virosta. Rosoista ja rouheaa vaihtoehtobluesia esittävä bändi nauttii Suomessa kulttisuosiota. Muuallakin se on huomattu. Pitkähiuksisen raspikurkun Alar Kriisan lavapersoona sekä Andres Rootsin asiansa osaava kitarointi tuovat uuden näkemyksen perinteiseen bluespoljentoon. Mielenkiintoiset, mutta perinnetietoiset kappaleet nakuttavat kuulijan aloilleen tehokkaasti.
“Bullfrog Brown yhtye tekee musiikkiaan vanhan Mississippin bluesin ja 90-luvun “jälkiprimitiivisen” Fat Possum -punkbluessoundin innoittamana. Vaikka pitkähiuksisen raspikurkun Alar Kriisan lavapersoona on bluesyhteyksien lisäksi verrattu mm. Nirvana-yhtyeen Kurt Cobainiin ja välillä se tuo mieleen The Doorsin Jim Morrisonin, on Bullfrog Brownissa kyse puhtaasti bluesista. Andres Roots on kitaristi, jolla ovat niin delta- kuin urbaanimman bluesin slidekitaratyylit hallussa.” – Honey Aaltonen (Blues News -lehti)
Baby Boy Varhama & The Jinx
Baby Boy Varhama & The Jinx on korkeatasoinen lahtelainen yhtye, joka on kuin kotonaan juurevan hämäläisen ja amerikkalaisen maalaisbluesin parissa. Matias Partanen ja Jarmo Poutiainen löytävät rummuistaan ja pystybassostaan juuri sen soundin ja väännön, jota tällainen musiikki tarvitsee. Ismo Haaviston taidot huuliharpun, kitaran ja laulun kohdalla ovat niin Hämeen kuin maailman huippuluokkaa. Bluesin historian perusteellisesti tunteva seremoniamestari ja historianopettaja Baby Boy Varhama on pitkän tien kulkija, jolla on sellaisen sininen sielu, ettei siitä voi syntyä kuin sydäntä hellivää ja mieltä virkistävää musiikkia.
Hi-Horse
Helsinkiläinen Hi-Horse laukkaa pitkin preeriaa satulalaukussaan ainekset bluesin, rockin ja psykedelian maukkaaseen soppaan. Trio-kokoonpanossa toimiva Hi-Horse on vaikeasti lokeroitavissa: sen verran omaleimaista, leikkisää ja vaivatonta sen käynti on. Hi-Horsessa on kaksi solistia: basson varressa ilakoiva Karin Creutz ja sähkökitaran sielun syöverit tunteva Jani Kämppi.
“Perinteisessä triomuodossa kitaristin rooli on ratkaiseva. Hi-Horsen Jani Kämppi on viimeisten kolmen vuoden aikana nuorista suomalaiskitaristeista persoonallisimpia. Janin soundi- ja melodiataju, sekä avoimuus ammentaa vaikutteita ohi totunnaisten juurimusiikkirajojen erottaa hänet merkittävällä tavalla genren perussoittajista.”
– Esa Kuloniemi, bluesministeri ja kitaristi
The Black Cat Bone
The Black Cat Bone on tyylisuunnaltaan modernia traditionaalista bluesia esittävä lahtelainen trio, joka on perustettu jo 1980-luvun alussa. Yhtyeellä on varsin humoristinen bluesmotto: “Jos ollaan huonoja, ei tarvitse maksaa mitään. “Laulussa ja kitarassa K.P. Ourama; basson varressa Mikko Tuomikoski; rummuissa Mikael Viljanen.