Veikko Hakkaraisen suosittu pianojazztuokio Suomalaisella Klubilla ti 5.4. klo 15.00-16.00. – Tällä kertaa musiikissa on eurooppalainen painotus ja aika paljon ruotsalaista vaikutusta, joka liittyy omaan kouluaikaani ja varhaiseen jazzin opiskeluun. Tukholmassahan käytiin usein ostamassa levyjä, joita ei Suomesta saanut. Veikkoa säestää toinen mestari Jorma Katrama, kontrabasso.
OHJELMA:
Habanera (Georges Bizet)
Georges Bizet (25.10.1838-3.6.1875) oli ranskalainen säveltäjä, joka tunnetaan parhaiten oopperastaan Carmen, joka valmistui vuonna 1875. Sen ensiesitys oli vain muutama kuukausi ennen hänen kuolemaansa 36-vuotiaana. Toinen tunnettu ooppera on Helmenkalastajat. Hän teki myös kolme sinfoniaa ja 47 laulua. Tämä Habanera on oopperasta Carmen. Jazziin Habanera liittyy siten, että saksofonisti ja be-popin suurin nimi Charlie Parker lainasi teemaa yhdessä soolossaan. Levytykset ovat valtaosaltaan klassisia, mm. Maria Callas, mutta Habaneran ovat levyttäneet myös Porissakin käynyt kuubalainen Buena Vista Social Club ja Xavier Cugat. Habaneran on alun perin säveltänyt baskisäveltäjä Sebastián de Iradier nimellä El Arreglito. Bizet otti teeman oopperaansa luullen sitä kansansävelmäksi.
Sakta vi gå genom stan (Fred Ahlert)
Fred E. Ahlert (19.9.1892-20.10.1953) oli amerikkalainen lauluntekijä, jonka tuotantoa ovat levyttäneet mm. Louis Armstrong, Nat King Cole ja Frank Sinatra. Myös ruotsalainen Monica Zetterlund levytti tämän laulun, jonka alkuperäinen nimi on Walking my Baby Back Home.
Trubbel (Olle Adolphson)
Olle Adolphson (2.5.1934-10.3.2004) oli ruotsalainen säveltäjä, lauluntekijä ja kitaristi. Hän oli yksi tärkeimmistä 1960-70-lukujen ruotsalaisista lauluntekijöistä. Tämä Monica Zetterlundin laulama jazzversio on yksi hänen tunnetuimmistaan. Vuonna 2001 Adolphsonille myönnettiin Bellman-palkinto. Laulun ovat levyttäneet myös Sven-Bertil Taube ja Arja Saijonmaa.
Vain pieni kansanlaulu (Sulho Ranta)
Sulho Ranta (15.8.1901-5.5.1960) oli suomalainen säveltäjä, kapellimestari ja musiikkikirjailija. Ranta sävelsi viisi sinfoniaa. Hänen tunnettuja laulujaan ovat joululaulu Taas kaikki kauniit muistot ja tämä Vain pieni kansanlaulu. Laulun ovat levyttäneet Vesa-Matti Loiri, Pepe Willberg, Tapani Kansa, Katri-Helena, Pekka Salomaa, Mauno Kuusisto ja Johannes Virolainen.
Mökki laidassa maantien (Alvar Kraft)
Alvar Kraft (19.9.1901-28.9.1959) oli ruotsalainen säveltäjä ja muusikko, joka teki elokuvamusiikkia 12 filmiin vuosina 1940-1956. Hän myös näytteli kahdessa filmissä. Tämä laulu oli suuri hitti vuonna 1939 Edvard Perssonin laulamana. Se soi myös filmissä Kalle på spången. Myös Östen Warnerbring ja Eino Grön ovat sen levyttäneet.
Stockholm Sweetnin´ (Quincy Jones)
Ruotsalaisen jazzin historiassa merkittävä vierailu oli kun trumpetistit Clifford Brown ja Art Farmer sekä tämän laulun säveltäjä Quincy Jones levyttivät Tukholmassa Swedish All Starsin kanssa. Orkesterissa soitti soitti silloin ruotsalaisen jazzin kovimpia nimiä, pasunisti Åke Persson, altisti Arne Domnerus, baritonisaksofonisti Lars Gullin, pianisti Bengt Hallberg, basisti Gunnar Johnson ja rumpali Jack Noren. Quincy Jones sovitti tämän kappaleen. Muita levyttäjiä ovat basisti Oscar Pettiford, pianisti Oscar Peterson ja Henry Mancinin orkesteri.
The Nearness of You (Hoagy Carmichael)
Tämä Hoagy Carmichaelin sävellys on ollut laulajien suosiossa. Sen ovat levyttäneet mm. Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Frank Sinatra ja Nancy Wilson. Myös monet pianistit ovat sen levyttäneet. Eurooppalaisista jazzmuusikoista sen ovat levyttäneet laulaja Sonya Hedenbratt, norjalainen tenorisaksofonisti Bodil Niska, saksalainen Kurt Edelhagen, ruotsalainen klarinetisti Putte Wickman ja ranskalainen viulisti Stéphane Grappelli.
Time on my Hands (Vincent Youmans)
Vincent Youmans (27.9.1898-5.4.1946) oli amerikkalainen säveltäjä joka teki 14 musikaalia ja sävelsi musiikin yhdeksään elokuvaan. Hänen tunnettuja sävellyksiään ovat Tea for two, Without a Song, Carioca, More than You Know ja tämä Time on my Hands. Hänen suomeksikin esitetty Broadway-musikaalinsa No, No, Nanette vuodelta 1925 oli suurin menestysmusikaali USA:ssa ja Euroopassakin 1920-luvulla. Siitä on peräisin laulu Tea for Two. Time on my Hands on vuodelta 1930 musikaalista Smiles. Eurooppalaisista jazzmuusikoista levytyksen ovat tehneet mm. ruotsalainen pianisti Bengt Hallberg, kitaristi Django Reinhardt, hollantilainen django-vaikutteinen Rosenberg Trio, englantilainen Ted Heathin orkesteri ja norjalainen laulaja Karin Krog. Myös Marlene Dietrich lauloi saksankielisen version viuluorkesterin kanssa.
Smile (Charles Chaplin)
Tämä hyvin tunnettu laulu on Charles Chaplinin elokuvasta Nykyaika vuodelta 1935. Chaplin sävelsi laulun Puccinin Tosca-oopperan innoittamana. Vasta vuonna 1954 sävelmään tehtiin sanat ja sen nimeksi tuli Smile. Ensimmäisen lauluversion teki Nat King Cole ja sen jälkeen se on levytetty kymmeniä tai satoja kertoja ja se on myös jazzmuusikoiden repertuaarissa.
Parisian Thoroughfare (Bud Powell)
Be-popin huippupianisti Bud Powell (27.9.1924-31.7.1966) soitti pitkiä aikoja Euroopassa, mm. rumpali Kenny Clarken kanssa. Powell oli pianistina kun Thelonious Monkin kuuluisa kappale ´Round Midnight levytettiin ensimmäisen kerran kappaleen toisen säveltäjän Cootie Williamsin kanssa 1944.

Ensimmäisen Blue Note-levytyksensä Powell teki 1949, mukana mm. Sonny Rollins. Toinen Blue Note-levytys oli triolla basisti Curly Russellin ja rumpali Max Roachin kanssa. Siinä olivat mukana mm. kappaleet Un Poco Loco ja Parisian Thoroughfare. Vasta vuonna 1959 Powell muutti Pariisiin.
Hyvän klassissävyisen version kappaleesta on tehnyt amerikkalainen pianisti Andy LaVerne. Tanskalainen basisti Niels-Henning Örsted-Pedersen on tehnyt ranskalaisen viulistin Jean-Luc Pontyn kanssa nopean version, samoin ranskalainen viulisti Stéphane Grappelli. Myös Clifford Brown on tehnyt tästä hienon version.
“Jazzhelmiä Euroopasta”: ti 5.4 klo 15.00-16.00: Veikko Hakkarainen piano ja Jorma Katrama kontrabasso.
Helsingin Suomalainen Klubi: Kansakoulukuja 3 A, 5. krs. Vapaa pääsy (pikkutakki).
Seuraava pianojazztuokio ti 19.4 klo 15.00-16.00