Verneri totesi, että joulukuussa ei yleensä kiertueita järjestetä, mutta bändin jäsenten kiireiden vuoksi joulukuu oli tällä kertaa ainoa mahdollisuus saada yhtye kasaan kiertuetta varten, mutta mikäs sen mukavampaa kuin soittaa jazzia näin joulun lähestyessä. Tuimaa pakkassäätä uhmaten paikalle oli saapunut runsaslukuinen jazzyleisö.
Ancient History on yhtyeen viimeisin levytys, jonka arvostettu saksalainen levy-yhtiö ACT julkaisi tämän vuoden alussa. Tämän levyn sisältöä VPQ esitti kolme viikkoa sitten Lontoossa Queen Elisabeth Hallin Front Room lavalla. Sisääntuloaula oli silloin käytännöllisesti katsoen täynnä kuuntelevaa yleisöä. Lontoon lisäksi yhtye on ehtinyt kiertää Euroopassa esiintymässä parikymmentä keikkaa. Nyt muinaista historiaa kirjoitetaan musiikin voimin kiertueella Suomessa.
Aloituksena kuulimme hiljaisen hartaan hymnin Deism. Sitä seurasi reipas ja menevä But This One Goes In Four ja yksi valinta islantilaisen laulajan ja lauluntekijän Björkin hieman epätavallisesta ja omintakeisesta sävellystyöstä, Hyperballad. Levyn nimikkokappale Ancient History päätti ensimmäisen setin.
Toinen setti alkoi erittäin kauniisti soivalla Tom Waitsin sävellyksellä Take It With Me, mikä viimeistään herätti emotionaalisen kaipuun tunteen sisimmässä. Sama kappale sulatti viimeisenä lontoolaisyleisön mahtaviin suosionosoituksiin kolmen viikon takaa. Aurora-levyltä tuttu riehakas Colossus, sai myös Kulttuurikulman yleisön todella innostumaan. Seuraavaksi saimme kuulla, jos nyt ei aivan uunituoretta, mutta kuitenkin vasta kerran aikaisemmin livenä esitetyn, viime tammikuussa Vernerin säveltämän “liian myöhään tehdyn joululaulun”, January. Viimeisenä kappaleena kuulimme kotimaassa sävelletyn, mutta Sanghaissa jännittävän taksimatkan johdosta alkunsa saaneen villin ja vapaan seikkailun Cheap Taxi Adventure.
Vernerille ominainen skandinaavinen viileys ja puhdasoppisuus ovat nostaneet hänet Euroopassa jo tunnetuksi nimeksi. Pianisti Aki Rissanen on saanut kosketuksen keskeisen Euroopan jazzpiireihin jo opiskeluaikanaan Pariisissa. Antti Lötjönen kuuluu ehdottomasti maamme arvostetuimpiin basisteihin ja hän on ehtinyt soittaa jo pitkään Vernerin kanssa monissa eri yhteyksissä. Suomalaisten rumpaleiden kärkikaartiin kuuluva ilmeikäs Joonas Riippa täydentää nelikon taitavilla “palikkaharhautuksilla”, napakasti ja oikea-aikaisesti. Kvartetilla on myös mukana oma äänitarkkailija miksauspöydän takana, Kimmo Antikainen, joka osaa pitää äänet tasapainossa ja miellyttävällä volyymitasolla kuulijan kannalta ajatellen. Tämä hieno ryhmä palkitsi yleisön lopuksi kauniin surumielisellä Kurt Weillin säveltämällä kappaleella September Song.
Tiukka ohjelma jatkuu tänään jo Pietarsaaressa ja siitä eteenpäin paikka vaihtuu lähes päivittäin eri puolilla Suomea alla olevan ohjelman mukaisesti. Käykää kuuntelemassa tätä mainiota ja taitavaa ryhmää, jos satutte näillä paikkakunnilla olemaan. Eikä mikään estä lähteä paikalle hieman kauempaakin, jos Verneri Pohjola Quartet ei ole ennestään tuttu tai ette ole sattuneet kuulemaan heidän esittämää nykyistä ohjelmistoa aikaisemmin. Eikä se haittaa, vaikka olisi ennenkin kuullut, hyvää kannattaa aina kuunnella uudestaan. Ensi vuonna yhtye täyttää kymmenen vuotta ja silloin toivottavasti saamme kuulla lisää Vernerin kirjoittamaa musiikkia näiden hienojen muusikoiden toimesta esitettynä.
06.12. Pietarsaari, O’Leary’s
07.12. Turku, Café Tiljan
08.12. Akaa, Akaa Jazz
09.12. Savonlinna, Wanha Kasino
12.12. Lappeenranta, Ravintola Kolme Lyhtyä
13.12. Joensuu, Konservatorio
14.12. Kuopio, Musiikkikeskus, Jazzklubi
15.12. Raahe, Raahen Hovi