On vietetty hieno vuosi suomalaisen sotilasmusiikin merkeissä. Kaartin soittokunta 200 ja Laivaston soittokunta 100 vuotta. Ilmavoimien Big Bandin konsertit Randy Breckerin kanssa ja Varusmiessoittokunnan Jukebox-kiertue. Rakuunasoittokunta sai uudet esiintymisasut ja Lapin sotilassoittokunta on juhlinut puolen Suomen kanssa ainakin keikkamatkojen pituudella mitattuna. Ja vielä on jäljellä Itsenäisyyspäivän ja joulun ajan perinteiset seremoniasoitot.
Alun perin sotilassoitto oli marssirummutusta ja erilaisia torvisignaaleja joukkojen hallitsemiseksi ja järjestyksen ylläpitämiseksi. Edelleen tiedotustoiminta on tärkeä osa soittokuntien toimintaa, nykyään mediavarusmiesten enenevässä määrin ylläpitämänä. Parin sadan vuoden kehitys on ollut huikea myös instrumenttivalikoiman ja ohjelmiston monipuolistuessa.
Sotilasmusiikin vuosipäivää on vuodesta 1968 lähtien vietetty 24. päivä marraskuuta. Vuonna 1880 annettiin samaisena päivänä keisarillinen julistus, jossa määriteltiin Suomen Kaartin soittokunnan soitinkokoonpano ja vahvuus. Tänä vuonna vuosipäivää juhlittiin erityisen komeasti Helsingin Musiikkitalossa Kaartin soittokunnan ja Turun Logomossa Laivaston soittokunnan voimin.
Täydet salit ja raikuvat suosionosoitukset kertovat yleisön rakkaudesta sotilasmusiikkia kohtaan. Konserttien ohjelmisto voidaan koota puhallinmusiikin perinteisitä klassikoista, viihde- tai popmusiikista ja tattoomarsseista tai jazzista. Muusikoiden, kapellimestareiden, uusien sovitusten ja säveltäjien korkea taso takaa monipuolisen ohjelmatarjonnan ja konserttien teemat voidaan rakentaa siten, että yleisön mielenkiinto pysyy yllä. Loppusilauksena lisäksi tilaisuuksien äänentoisto ja valaistus tehdään ammattitaitoisesti oman henkilökunnan voimin.
Kaartin soittokunnan juhlakonsertin ohjelmisto oli klassista soittokuntamusiikkia höystettynä muutamalla uudemmalla makupalalla. Jukka Myllys, entinen sotilasmuusikko itsekin, esitti hienosti kolme osaa Jukka Linkolan Euphoniumkonsertosta. Timo Forsström on puhallinmusiikin ystävien hyvin tuntema luottosäveltäjä, jonka ehtymättömästä nuottivirrasta oli tähän tilaisuuteen nostettu Rajalla-kappale. Pacius-Crusell-Sibelius kolmikon kappaleet edustivat isänmaallista ohjelmistoa. Akademiska Sångförening on liittynyt Kaartin soittokunnan historiaan Maamme-laulun ensihetkistä lähtien.
Nyt mentiin neljällä kapellimestarilla. Pasi-Heikki Mikkola ja Jyrki Koskinen kuuluvat nykyiseen vahvuuteen, Raine Ampuja ja Elias Seppälä olivat mukana evp.Johtaminen on siis edelleen hyvissä käsissä. Erityismaininnan ansaitsee trumpettisektiossa kertausharjoituksiaan viettänyt Esko Heikkinen.

Rumputervehdys oli Oskari Auramon kokoama ja jos ymmärsin oikein, niin uusi edustusrumpuryhmä on perustettu keväällä 2019 ja se koostuu Kaartin soittokunnan lyömäsoittajista.
Lisäksi siihen kuuluu niin klassisen kuin kevyen musiikin saralla toimivia ammattimuusikoita, musiikin ammattiopiskelijoita sekä lyömäsoitintensoiton opettajia. Varsin svengaavan esityksen voit katsoa tästä.
Musiikkitalossa jaettiin myös vuoden sotilasmuusikko-palkinto, joka meni tänä vuonna jazzillisista ansioista Ilmavoimien soittokunnan päällikölle Juha Ketolalle. Perusteluissa todettiin mm. Vuoden 2019 sotilasmuusikoksi on valittu musiikkimajuri Juha Ketola.
Ketola on henkilökohtaisella panostuksellaan vienyt Ilmavoimallista Big Band -statusta eteenpäin vertailukelpoiselle tasolle niin kansallisten kuin kansainvälistenkin big bändien kanssa. Kokoonpanon esiintymisten vaikuttavuus on merkittävä Ilmavoimille rekrytoinnin ja maanpuolustustahdon näkökulmasta. Musiikkimajuri Ketolan esiintyminen konserteissa on poikkeuksetta luontevaa ja luottamusta herättävää.

Laivaston soittokunta vietti perinteiden velvoittamana vuosipäivää kevyemmin tällä kertaa revyyn merkeissä. Soittokunnan historiaan on oleellisesti liittyneet marssien lisäksi merimiesvalssit ja viihdemusiikki.
Jo 30-luvulla tehtiin elokuva Meidän Poikamme Merillä ja nyt sen oli päivittänyt tähän päivään kapellimestari Jarkko Aaltonen. Ohjelmistossa olivat sulassa sovussa Malmsten ja J.Karjalainen klassikkoainesta molemmat.
Ankkurit ylös ja Sotilaspoika kuultiin uusina raikkaina Jussi Vahvaselän sovituksina. Jussi olikin sovittanut suurimman osa konsertin sisällöstä ja hän täydensi kokoonpanoa myös haitarin ja keyboardien osalta. Uusien ja vanhojen merimieslaulujen keinuvaan tunnelmaan päästiin erinomaisen keinuvasti.
Matti Laihon Signalistin kehtolaulun soitti hienosti Antti Riihimäki. Erityisen upea oli ruotsalaisen Jonas Nydesjön orkesteriteos Underwater Adventures. Konsertin toisena kapellimestarina toimi Petri Junna, joka johti revyyn finaaliin.
Laivaston soittokunnan revyy oli viihdettä isolla V:llä ja suuri koneisto esitti sen Turun lisäksi Tampereella ja Seinäjoella. Revyyn juoni eteni sujuvasti solistien, tanssijoiden ja kuoron avustuksella. Turun Logomon Sali oli täynnä ja joukkojen hallinta niin lavalla kuin katsomon puolella täydellistä.
Itsenäisyyspäivä lähestyy tätä kirjoittaessa ja se tietää sotilasmuusikoille kiireistä keikkapäivää. Laivaston soittokunta hoitaa Valtakunnallisen paraatin Tampereella ja Kaartin soittokunta Linnanjuhlat, joten molemmat bändit voi bongata televisiosta.
Meidän poikamme -revyy

1. NÄYTÖS
Ankkurit ylös säv. Charles A. Zimmerman, Alone säv. ja san. Marshmello, Eye of the Tiger säv. ja san. Peterik Sullivan, Sotilaspoika säv. Fredrik Pacius, san. Johan Ludvig Runeberg, Saariston Sirkka säv. Georg Malmstén , san. M. Maja,
Peto on irti säv. Toermae/Lindroth/Reunamäki/ Tuisku/Rannila, san. Hmc Publishing, Signalistin kehtolaulu, “Bugler’s Lullaby säv. Matti Laiho, Kaksi puuta säv. ja san. Juha Tapio, Merimies on eri mies (sikermä) sov. Raine Ampuja, Hölmö nuori sydän säv. ja san. J. Karjalainen, Leila säv. Georg Malmstén , san. R.R. Ryynänen
2. NÄYTÖS
Sinitakkien marssi säv. Georg Malmstén, sov. Arvo Kuikka Luutnantin sydän säv. Jules Sylvain, sov. Urpo Laaksonen, Underwater Adventures säv. Jonas Nydesjö, Aallokko kutsuu säv. Georg Malmstén, san. R.R. Ryynänen Rakkauslaulu säv. Lauri Ylönen, san. Paula Vesala, Finaali (sikermä) sov. Jussi Vahvaselkä