Vuotalon yleisö todisti torstaina Sointi Jazz Orchestran sadannen keikan toteutumista. 10 vuotta ja 100 konserttia on melkoinen saavutus. Viisi albumia ja toivottavasti kuudetta pukkaa. Uuden ohjelman ensimmäinen esitys järjestyi Helsingin Vuosaareen, josta kiertue jatkui perjantaina Kangasala-taloon ja lauantaina Porvoon Taidetehtaalle.

Saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon vaikutteita ammentava VILDÁ -duo on tahollaan levittänyt maailmanmusiikin ilosanomaa eri puolilla maailmaa. Rasmus Soini oli yhdistänyt kaksi aivan erilaista musiikkimaailmaa yhdeksi universumiksi. Lopputulos oli riemukas ja uniikki yhdistelmä, joka vei kuulijat pohjoisen tuntureille, Saamenmaan tuulien tuiverrukseen ja Kolin vaaroille.

Sointi Jazz Orchestran perusbigband -kokoonpanoa värittävät tuuba, käyrätorvi, alttohuilu, tuplabassolarinetit ja englannin torvi. Nyt sen päälle yhdistyi joiku, shamaanirumpu ja efekteillä vahvistettu harmonikka. Harmonikka, jossa on melodiabasso erilaisilla oktaavi yms. sähköisillä muokkaimilla varustettuna muodostaa lähes big bandiin verrattavan sointimaailman. Näin haastavan yhdistelmä-kombinaation nuotintaminen on vaatinut sovittajalta melkoista tajunnan laajentamista ja ymmärrystä miltä kirjoitettu tekstuuri oikeasti kuulostaa. Vuotalon omien teknikkojen lisäksi suuri kiitos Tuomas Haimakaiselle, joka varmisti, että miksaus yhdistettynä valaistukseen tuki kiitettävästi esitystä.

Hildá Länsman ja Viivi Maria Saarenkylä osaavat tulkita toistensa ajatukset ja silmien pienetkin pilkkeet välittyivät myös yleisölle. Rasmuksella oli täysi työ hallita isoa koneisto, joka toteutti dynaamisia vaihteluita herkäksi rasvatun koneiston lailla. Trumpettisektion yläpää soi kirkkaasti, olihan lead Tero ”Golden Trumpet” Lindbergin hallussa. Käyrätorven jalo soundi jää joskus big bandeissä vaisuksi, mutta nyt sovituksiin oli jätetty tilaa cornolle. Pekka Seppäsen muhkeaa baritonifonin soundia ihailin jo Great Helsinki Big Bandin jutussa keskiviikon konsertista. Janne Saarisen englannintorvella soitettu melodia ja soolo oli harvinaisempaa herkkua.

Hildán ja Viivin välijuonnot avasivat saamenkielisten kappaleiden sisältöä. Kevään tulo on ollut koettavissa, mutta Beaivvi mánát, Auringon lapset, konkretisoi asian aiheuttaen raavaan kriitikon silmäkulmaan allergiseen verrattavan reaktion. Euroviisuihin olisi kannattanut ilman muuta lähettää Utsjoki Disco, sen verran hyvä meno ja meininki niissä monotansseissa tuntui olevan.

Hieno oli tämä konsertti ja Vuosaaresta on sen verran lyhyt matka Porvooseen, että menee vakavaan harkintaan lähteä kokemaan konsertti toisen kertaan. Levyä odotellessa!
Biisilista: Skállovárri, Mäkrävaaran äijö, Muittut, Beana ciellá, Beaivvi máná, Goaskinviellja, Utsjoki-disco, Vildaluodda, 2 Kilo Ráhkisvuohta
Kaikki sävellykset Viivi Maria Saarenkylä ja Hildá Länsman, paitsi Goaskinvielljan sävellys: Mari Boine. Sovitukset Rasmus Soini.
Kokoonpanotiedot
Hildá Länsman – joiku, kehärumpu
Viivi Maria Saarenkylä – harmonikka, efektit
Puupuhaltimet:
Petteri Hietamäki, Samuli Nieminen, Frans Thomsson, Janne Saarinen, Pekka Seppänen
Trumpetit:
Tero Lindberg, Joona Kilponen, Nuutti Tossavainen, Jasmin Afaneh
Käyrätorvi:
Alexis Routley
Pasuunat:
Mikko Haanpää, Panu Luukkonen, Hooper Santos
Tuuba:
Kenneth Ojutkangas
Komppi:
Aleksis Liukko – piano, Oskari Siirtola – kontrabasso, Anssi Tirkkonen – rummut