Tällä hetkellä Linna tekee tohtorintutkintoa ja tähän liittyen yhtyeen ohjelmisto on rakennettu harvinaisempien sävellyksien pohjalta, joita Tyner ei itsekään tavallisesti esittänyt konserttitilanteissa.
Sami Linnan soittoura on lähtenyt liikkeelle aikoinaan 1990-luvulla Unit 6 yhtyeessä, missä silloin laulajana esiintyi muuan Johanna Niemelä, jonka musiikista kiinnostuneet suomalaiset tuntevat tänä päivänä hyvin nimellä Johanna Iivanainen. Sami on aktiivinen myös jazzmusiikin luottamustehtävistä vaikuttaen Jazzmuusikot ry:ssä ja Suomen Jazzliitossa. Hänen työhönsä kuuluu myös lehtorin toimi Sibelius-Akatemiassa.
Linnan johtama Quartet esiintyi keskiviikkona 7.4. Porissa Kulttuurikulman lavalla kokoonpanossa, missä Linnan ohella soittivat saksofonisti Jussi Kannaste, kovaan maineeseen noussut urkuri Mikko Helevä sekä kansainvälistä väriä edustava rumpali Dana Hall. Jussi vaikuttaa omien yhtyeittensä lisäksi monessa kotimaisessa kokoonpanossa ja keikkailee aktiivisesti myös ulkomailla. Hienon menevää ja messevän yleisöystävällistä groovejazzia soittava, Groovin’ Hammond-yhtyeen vuonna 2010 perustanut, Mikko on puolestaan soittanut jo 15 vuoden ajan lukuisissa tunnetuissa suomalaisissa jazzkokoonpanoissa. Kiihkeän keikkaputken ohella hän toimii myös jazzmusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa.
Musiikkitieteestä tohtoriksi väitellyt rumpali Dana Hall on sikäli erikoinen persoona, että ennen ammattimuusikon uralle ryhtymistään hän on toiminut lentokonesuunnittelijana ja teki sen ohessa keikkaa rumpalina. Jotta hän pystyisi kehittymään rumpalina, hänen oli tehtävä valinta näiden kahden ammatin välillä. Näin hän sitten päätti ryhtyä musiikin ammattimaiseksi ja on ehtinyt soittaa mm. sellaisten tunnettujen jazzmuusikoiden kuten Joe Hendersonin, Bobby Hutchersonin, Joshua Redmanin ja Kurt Ellingin yhtyeissä. Omien kokoonpanojensa lisäksi hän soittaa trumpetisti Terell Staffordin yhtyeessä ja toimii Chicago Jazz Ensemblen musiikillisena johtajana. Nykyään hän tekee paljon opetustyötä ja pitää työpajoja sekä tietenkin keikkailee jatkuvasti erityisesti Illinoisissa Chicagon alueella. Hall on puheissaan varsin vaitonainen ja rauhallisen tarkkaavainen, mutta rumpujen takana hän on vikkelä ja ketterän nopea liikkeissään. Hän taputtelee kannuja ja symbaaleita liikkeillä, joita ei aina ehdi havaita katselemalla.
McCoy Tyner on kuuluisa ja kaikkien jazzmusiikin ystävien tunnustama legendaarinen pianisti ja säveltäjä. Osa Tynerin tuotannosta on hyvin tunnettua ja hänen sävellyksiään on käytetty paljon eri levytyksissä ja soitellaan usein erilaisissa konserteissa ja jamitilaisuuksissa. Sitä vastoin 1960-luvun lopun tuotanto on kaikesta huolimatta jäänyt melko tuntemattomaksi kaiken kaikkiaan, levytyksiä löytyy varsin harvassa, Tynerin omien alkuperäisten levytyksien lisäksi.
Kaikessa soi blues, näinkö tämän ilmaisisi. Sami Linna Quartet ammensi soiton McCoy Tynerin perinteikkäästä bop ilmaisuista tyylikkäästi omalla tulkintatavallaan. Tynerin perinteinen pianotrio eroaa jo instrumenttikokoonpanoltaan Linnan johtamasta kvartetista selkeästi, joten Samin tulkitsemana sävellyksiin oli tullut modernimpi hyvin groove henkinen svengi. Terhakas ja tanakka lähestymistapa johdatti kuulijan rennolla otteella mukaan tähän svengiin.
Tender Moments, vuonna 1967 ilmestynyt albumi, on sisällöltään yksi näistä harvemmin kuulluista. Sami oli valinnut tältä levyltä aloituskappaleeksi A Man from Tanganyika ja ensimmäisen setin viimeiseksi The High Priest, mikä alkoi Danan väkivahvalla rummutuksella, johon Mikko latasi hienon hienot bassoefektit uruillaan taustaksi. Tähän väliin kuultiin Little Amadinda, missä saatiin nautiskella aivan upeasta Linnan kitaran ja Kannasteen saksofonin vuoropuhelusta. Sitä seurasi Song For My Lady, mikä puolestaan löytyy McCoy Tynerin samannimiseltä levyltä vuodelta 1973.
Toinen setti aloitettiin kappaleella Blues On The Corner, eli “bluesia Kulttuurikulmassa”, kuten Sami asian ilmaisi. May Street, vuoden 1968 albumilta Time For Tyner, alkoi Danan energisellä rumpupalikoinnilla taittuen Samin taitavan mehevään kitarasooloiluun. Väliin soi 1930-luvulla Gordon Jenkinsin säveltämä Goodbye ja lopuksi kuulimme upean täyteläisen energiapakkauksen African Village.
McCoy Tyner tulee esiintymään trionsa kera 19.3. Savoy Teatterissa Helsingissä. Ennen tätä konserttia voi käydä “fiilistelemässä” ennakkotunnelmaa siitä minkälaista Tynerin säveltämä musiikki oli 1960-luvun loppupuolella. Tätä harvemmin nykyään kuultavaa ja esitettävää jazzia ehtii vielä tosiaan kuunnella Sami Linna Quartetin esittämänä huomenna perjantaina Helsingin Musiikkitalolla Black Box salissa klo 19.00 alkavassa konsertissa. Myös vaasalaisten pitää olla hereillä, sillä yhtye käy vielä Vaasassa Doo-bop Clubilla soittamassa lauantaina 10.3.12.