Kymijoen Lohisoitto soi nyt 22. kertaa viisipäiväisenä festivaalina Kotkassa ja sen lähiseuduilla ja saaristossa. Tänä vuonna kärkihankkeena on musiikin hoitava vaikutus mielenterveyteen ja muistisairauksiin.
Perjantaina 9. kesäkuuta oli vuorossa Etnolohi Merikeskus Vellamossa. Esiintymässä oli vuonna 1974 perustettu Sakari Kukon luotsaama Piirpauke. Piirpauke on maailmanmusiikin uranuurtaja, joka on yhdistellyt kansanmusiikkia, jazzia ja progressiivista rockia mielenkiintoisella tavalla yli neljäkymmentä vuotta. Yleisöä paikalle oli saapunut reilut sata viisikymmentä.
Sakari Kukon pianon, sopraanosaksofonin, huilun ja laulun lisäksi yhtyeessä esiintyi Senegalista Espanjan kautta parikymmentä vuotta sitten Lempäälään muuttanut lyömäsoitintaiteilija ja laulaja Ismaila Sane´, komppiparina Trio Töykeiden kansainvälisestikin tunnetut Eerik Siikasaari kontrabasso ja bassokitara sekä Rami Eskelinen rummut , nuorisoosastoa edusti lahjakas kitaristi Nicolas ”Leissi” Rehn.
Ohjelmistona Piirpaukkeella oli aikaisemmin levytettyjä, tulevalta Juju-levylle tulevia kappaleita sekä Sakari Kukon Kymijoki-aiheinen teos, jonka ensiesitys oli 4.6. Kuusankoskitalolla. Konsertti alkoi Piirpaukkeen esikoisalbumin ensimmäisellä hitillä Konevitsan Kirkonkellot, jossa nuori kitaristi Rehn pääsi näyttämään osaamistaan. Toisena kappaleena kuulimme romanialaisen kansanlaulun Marie Poale Ciurete, jossa Sakarin hienoa pianonsoittoa. Ekaan settiin vielä Martti ja Marjatta Pokelan Tiibetin noidat ja Matti Haudanmaan Paimenen polska (Polska Del Pastor).
Pienen tauon jälkeen Sakari Kukko ja Piirpauke esitti Kukon säveltämän Kymijoki-aiheisen tuoreen teoksen Myötämöisii. Toisena kuulimme espanjalaisvaikutteisen Pol-ska-kappaleen. Sakari oli kirjoittanut henkilökohtaiset sanat Carl Michael Bellmanin Oi Äiti Armas, jonka hän omisti 87 vuotiaalle äidilleen. Seuraavana suomalainen kansanlaulu ja Ismaila Sanen senegalilainen kappale Kanteletaara, jossa lyömäsoittajien kaksintaistelu Sakarin jakaessa vuoroja. Viimeisenä harvemmin kuultu Erik Lindströmin säveltämä Saukin sanoittama Kalevala Blues, jonka vuonna 1966 lauloi kotkalainen Juha Vainio. Hienon maailmanmusiikin konsertin ylimääräisenä kuultiin intialaisen Tyagarajan kappale.