Validi Karkia ”World Music Weekend” -klubilla esiintyi kaksi kansainvälistä ryhmää, ensin oli huikean menestyksen aikaansaanut espanjalaismuusikoiden ”Vandalus -flamencoilta” täpötäydessä ”klubiluolassa” lauantaina. Sunnuntai-iltapäivällä kansainvälisestä musisoinnista saatiin nauttia aivan toisenlaisissa tunnelmissa, kun Rhizottome -kaksikko, ranskalaismuusikot, harmonikkataiteilija Armelle Dousset ja saksofonisti Matthieu Metzger tulivat pitkän Baltian ja Suomen kiertueen toiseksi viimeiselle keikalle Poriin.
Rhizottome on syntynyt kymmenisen vuotta sitten, jolloin Dousset ja Metzger soittelivat yhdessä kaduilla ja erilaisissa juhlissa perinnemusiikkia ja barokkiohjelmistoa. Kiertueen järjestäjä Charles Gil kertoi hieman yhtyeen kiertueesta konsertin alkajaisiksi.

– Tänään on ollut kaunis päivä ainakin aamupäivällä, joten on mukava nähdä, että näinkin iso joukko kuulijoita on tullut paikalle. Rhizottome -duolla on hyvin laaja ohjelmisto, saa nähdä mitä tänään kuulemme. Eilen olimme Vimpelissä ja siellä olleita näyttäisi olevan paikalla täälläkin, kiitos, että jaksoitte tulla vielä mukaan. Tervetuloa huomenna Turkuun, missä meillä on kiertueen viimeinen konsertti. Tämä on ollut tosi pitkä kiertue käsittäen 20 konserttia. Kolme konserttia oli ensin Virossa ja viisi Latviassa sekä Suomessa yhteensä 12, joista tämä on 11 konsertti.
– Vuosien kuluessa Rhizottome on kehittänyt omaperäisen ohjelmiston, eräänlaisen keksityn kansanperinteen, joka istuttaa juurensa koko maailman musiikkiperinteeseen. Duo tulkitsee ja laajentaa perinnemusiikin teemoja improvisoiden ja säveltäen samalla uutta, mutta niin jännittävästi ja ovelasti, että kaikki saattaa kuulostaa tutulta. Saksofonin ja harmonikan keskustelussa syntyy uusia tarinoita ja uusia tansseja.
Soittajien sanomana aloituskappale A Bas sisälsi poliittista kannanottoa siitä miten pyrkimys on evätä sitä ja tätä kaiken aikaa. Japanin matkalla Armellen tapaama japanilainen runoilija pyysi häntä kirjoittamaan sävellyksen, mikä pohjautuisi erääseen runoilijan tekstiin. Siitä syntyi kappale, joka sai nimen Awawan. Valitettavasti hän kuoli ennen kuin ehti kuulla sen.
Seuraavaksikin soitettu sävellys syntyi Japanin vierailulla pari vuotta sitten, kertoi Matthieu. Nimi ei kuitenkaan ollut japanilainen, vaan viittasi kuulemma johonkin hollantilaiseen kuvitteelliseen hahmoon, mikä lyhennettynä oli HVDG. Passe ton bac d`abord oli Armellen ensimmäinen sävellys noin 14 vuoden takaa. Sitä seurannut Blessed relief oli sävelletty alkuperäisenä hitaaksi valssiksi, mutta oli nyt muotoutunut uudenlaiseksi saatuaan jazzvaikutteita mukaansa.
Skotlantilaisesta paritanssista alkujaan pohjansa saanut Suite de Scot sisälsi sävelkimaroita eri kappaleista, joista ensimmäisen juuret löytyivät Italian vuoristossa, toinen oli Mathieun kotipaikalta Länsi Ranskasta ja kolmas osuus oli belgialainen tanssi. Cavale / Capane, oli perusranskalainen kolmitahtinen bourree -tanssi, mutta kappaletta ei voida pitää traditionaalisena versiona, sillä se oli sävelletty omaan muotoonsa ja sisälsi myös reilusti improvisaatio-osioita, sanoivat soittajat.
Viimeisenä kaksikko soitti kappaleen, mikä sai oman uuden muotonsa heidän vieraillessa Japanissa. Alkujaan kappaleen nimi oli Veine, mutta työskennellessään japanilaisen goto -soittajan kanssa kappale sai uusia piirteitä ja uuden japanilaisen nimen, Mieko. Yleisö tykästyi ja pyysi aplodien saattelemana vielä lisää ja siitä muotoutuikin aika yllättäen yhteys klubin seinällä olevaan julisteeseen, missä oli Validi -klubilla syksyllä 2015 vieraillut viulisti Dominique Pifarély. Hän oli molemmille tuttu artisti, joka sattui myös asumaan Matthieun kotikaupungin lähellä, noin 40 km päässä. Tribuutti Dominiquelle oli saanut nimen BiFarelo.
Keikan jälkeen moni jäi kiinnostuneena tarkastelemaan mikä ihmeen vempain oli se ”self made” -soitin, jota Matthieu käytti yhden kappaleen aikana. Puupalikkaan rakennetun sähköisen instrumentin virtalähteenä toimi pieni vanhanajan vahvistinyksikkö. Siitä virta siirtyi puupalikkaan istutetulle pienelle sähköyksikölle, mistä pystyi puuhun upotettuja näppäimiä koskettamalla siirtämään eri ääniä soittajan suuhun letkua pitkin. Matthieun puhaltaessa ja muuttamalla suun asentoja puheen tapaan hän sai muutettua ääniä erilaisiksi äänialueiksi ja soinnuiksi. Tällaisia laitteita on tehdasvalmisteisina saatavilla, mutta tuskin aivan vastaavaa, mitä Matthieu käytti taitavasti hyödyksi soittamisessaan. Omalle kohdalleni tällainen sattui nyt ensimmäistä kertaa.
Porin kaupunginkirjasto, sunnuntai 19.3.2017
Validi Karkia World Music Weekend 18.-19.3.2017
Validi Karkia -klubi #186:
16.00 Rhizottome (FRA) (Armelle Douzzet, harmonikka, Matthieu Metzger, sopraninosaksofoni, talk box, puhelaatikko)