The Jazz Society of Pori -yhdistyksen kevään 2017 päätösjamit soitettiin tungokseen asti täydessä Rattiksessa keskiviikkona 10.5. Koko talvikausi oli kulunut omalta kohdaltani monenlaisessa puuhastelussa ja monesti oli vielä käynyt niin, että samanaikaisesti oli joku keikka muualla tai olin muuten matkoilla ja Rattiksen jamit olivat jääneet menneinä kuukausina kovin vähiin käyntikertoihin. Tällä kertaa oli kuitenkin luvassa kolmen yhtyeen voimin vankkaa ammattitaitoista soitantaa, joten sitä oli mentävä todistamaan.
Paikalla oli sama ”jengi” soittajia, jotka esittivät edellisenä viikonloppuna hienon viihteellisen jazzkonsertin diakonialaitoksen salissa hieman vanhemmalle kuuntelijakunnalle. Rattiksessa Ilpo Kallio ”Jazz All Stars” -joukkue oli muotoutunut Ilpo Kallio Swingtetiksi ja Jaxsixiksi.

Illan aloitti kuitenkin Meri-Pori Dixie Band, mikä syntyi kolmisen vuotta sitten tavallaan Meri-Porin Soittokunnan alaosastoksi, kun yhtyeen johtaja Ismo Rinne sai ajatuksen luoda perinteisen brass bandin rinnalle kokoonpanon, mikä soittaisi Dixieland musiikkia.
Kaikki soittajat, rumpalia lukuun ottamatta, ovat eläkeikään varttuneita harrastajamuusikkoja. Kahdeksanhenkinen bändi soitti viihdyttävän iloista, tosi vanhaa, Dixieland-musiikkia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä tunkeutuen toden teolla syvälle jazzin juurakkoon.
Aloituskappale Bill Bailey näki päivänvalon jo vuonna 1902 https://youtu.be/De5LFIHVbVM. Siitä edeten bändi päästeli rivakasti setin läpi mukaansatempaavasti raikkaiden soolojen värittäessä menoa. Basin Street Blues https://youtu.be/H8GjJD826vc, ensimmäinen virallisesti tunnettu levytyskappale Livery Stable Blues https://youtu.be/9chC3kBlDdQ, Jack Palmerin ja Spencer Williamsin I Found The New Baby vuodelta 1926 https://youtu.be/tJhPswq7KSE.
Pianisti, säveltäjä, laulaja ja orkesterinjohtaja Lilian Hardin Armstrong oli kova mimmi, joka opetti mm. Louis Armstrongin soittamaan nuoteista. Saimme kuulla vielä loppuun meri-porilaisittain esitettynä hänen sävellyksensä Struttin’ With Some Barbecue https://youtu.be/sVtQMSnCv04.
Yhtyeessä soittivat seuraavat veteraanimuusikot Pekka Homeri, piano, Mikko Latvala, banjo, Erkki Stjerna, tuuba, Vesa Lilja, rummut, Waldemar Dojan, vetopasuuna ja työntöpasuuna, Matti Pajala, tenorisaksofoni, Kari Sarpila, klarinetti ja orkesterin johtajana sekä puhemiehenä toiminut trumpetisti Ismo Rinne.
Seuraavaksi lavalle tuli Ilpo Kallion johdolla Swingtet, minkä rytmiryhmässä soittivat illan jamimestarina toiminut kontrabasisti Tomi Harrivaara ja pianon takana näppäillyt Jussi Reunamäki. ”Valoisan tulevaisuuden poikien”-ryhmän muodostivat, kuten Niittymaan Milt Jackson, vibrafonisti Erik Öster totesi, hänen ja Ilpon lisäksi, haitaristi Jouko Kuusela.
Tuttu ja mieleenpainuva On The Sunny Side Of The Street https://youtu.be/lNekniIgjCk oli ensimmäinen kappale ja siitä jatkettiin Benny Goodmania mukaillen A Smooth One. Seuraavaksi lavalle saapui laulamaan Ninni Kekki, joka aloitti kappaleella Cry Me A River. Lopuksi kuultiin lukuisien toivomuksien johdosta kappale Misty, missä pääosassa oli Jouko Kuusela, joka vedätteli haitarillaan romanttisesti haikailevan melankolisen versionsa ja sai vastaanottaa ansaitun mahtavat aplodit yleisön taholta.
Kolmantena orkesterina kevään kovimmissa jameissa esiintyi Jaxsix, tällä kertaa seitsemänhenkisenä kokoonpanona. Puhallinsektion muodostivat konkarit Kari Sarpila, tenorisaksofoni ja Ilkka Karumo, alttosaksofoni ja sen täydensivät uutta nuorta voimaa edustaneet trumpetisti Katri Tuominen sekä isoa trumpettia, ”trumpetin jatketta”, soittanut Greg Note. Vankan rytmipohjan latasivat pianon takaa Pekka Homeri, rummuissa Harri Lehti ja orkesterin itseoikeutettu kapellimestari kontrabasisti Jyrki Kangas.
Yhtye aloitti suomalaisittain Rauno Lehtisen sävellyksellä Toiset Meistä heittäytyen sen jatkeeksi laajalla sektorilla toimineen Horace Silverin rytmikkääseen menoon, kappaleen Song For My Father tahdissa https://youtu.be/boVaez6rVNA. Lopuksi vielä tapailtiin bopin aikakauden saksofonistin Oliver Nelsonin tuotantoa kappaleella Stolen Moments https://youtu.be/RbaGDDbpcQ4.
Stipendien jako
Näiden esitysten jälkeen The Jazz Society of Pori oli päättänyt jakaa tänä keväänä muutaman vuoden tauon jälkeen stipendit Ilpo Kallion stipendirahastosta vuoden aikana kunnostautuneille nuorille soittajille. Tomi Harrivaara kertoi taustoista näin:

– Nyt palkittavat nuoret ovat talven aikana tulleet soittamaan tänne Rattiksen jameihin aina pyydettäessä. He ovat tulleet tänne myös, vaikkei pyyntöä olisi tullutkaan. He ovat useasti kyselleet matkan varrella onko tänään jameja, kuten keskiviikkoisin yleensä on ollut tapana järjestää. Nämä soittajat ovat olleet todellisia jamiaktiiveja, nuoria leijonia, jotka ovat vieneet soittoa eteenpäin ja omaksuneet jamikulttuurin, tehden töitä sen eteen. Kutsun nyt lavalle Eero Eskelisen, Jere Suojasen, Aapo Karhumäen ja ranskalaisen Issa Maloukan, joka on ollut koko talven opiskelemassa Porissa ammattikorkeakoulussa ja siinä ohessa käynyt soittamassa usein pianoa tämän nuorisotrion vierailevana soittajana.
Kunniakirjat sekä 150,- euron stipendit jaettiin näille soittajille. Issa on palaamassa Ranskaan kuun lopussa ja hänelle oli löytynyt jostain vielä muistoksi Rattiksen T-paita. Toivotamme kaikille onnea. Tämän jatkoksi jaettiin vielä arpajaisten voittopalkinnot ja jami-ilta jatkui siitä edelleen palkittujen soittajien tullessa lavalle.
Jamien loppuaika jatkui Eero Eskelinen Trion toimiessa jamibändinä eri solistien kera. Trio ammensi soittonsa monesta genrestä sopivasti vaihdellen tilanteen mukaan uutta ja vanhaa musiikkia. Eeron soitossa kuului Wes Montgomeryn perintö, mutta myös modernit jazzkitaristien sävyt ja soinnit. Nelikon avauskappaleena kuultiin evergreen Autumn Leaves ja siitä jami-illan vyöryi pikku hiljaa kohti päätöstään.
Pubravintola Rattis keskiviikkona 10.5.2017
20.00 – 24.00 Meri-Pori Dixie Band, Ilpo Kallio Swingtet, Jaxsix ja vapaat jamit