Kyllä nyt oli syitä lähteä konserttiin oikein Porvoon mitalla, ja tarkoitan reilulla sellaisella. Ennen kuin itse aloittelin trumpetin soittoa, kuunteli oma isäni lauantai-iltapäivisin muutamalta EP-lyvyltä Eddie Calvertia. Sittemmin hänen vaatimattomassa, mutta hyvällä maulla valitussa levykokoelmassaan (ehkä 40 kpl) oli myös Lill-Jörgen Petersenin LP, Bert Kaempfertia, jonka bändissä oli loistavia trumpetisteja ja lattarilevyjä ja tietysti Ossi Runnen Olen kuullut on kaupunki tuolla. Todellakin monet niistä EP-kokoisina, siis sisältäen 4 biisiä, kaksi per puoli.
Porvoon Grand-salissa esiintyi Porvoon puhallinorkesteri kapellimestarinaan Reijo Ruokonen, entinen sektiokaveri Settlemen Big Bandin ajoilta, solisteinaan Tero Lindberg, joka omistaa trumpetin ja Bianca Morales, jolla on laulunääni, kultaisia molemmat. Muistoissa on vielä yhteiset keikat myös Biancan kanssa, niin tämän kertainen arvosteluni ei missään nimessä ole puolueeton, mutta ehdottomasti rehellinen niin kuin aina.
Reijo Ruokonen on pitkän linjan freelance-muusikko, joka sai aikanaan soittaa Olavi Koskelan johtamissa orkestereissa ja myös itsensä maestron kanssa. Hän aloitti Porvoon musiikkiopistossa 1990 puhallinosaston vastuuhenkilönä ja vuodesta 2000 puhallinorkesterin kapuna. Hänen aloitteestaan alkoivat isänpäivänkonsertit ja tämän kertainen oli viimeinen, sillä ensi kevään jälkeen on aika kuulemma siirtyä eläkkeelle.

Tero Lindberg on aikanaan aloittanut trumpetinsoiton Porvoon musiikkiopistossa ensin ala-Ceestä ja siitä sitten ylöspäin, nyt hän on eräs Suomen huikeimpia ylärekisterimiehiä. Teron voi tavata niin Turku Jazz Orchestrassa, kuin Espoo Big Bandissa ja vaikkapa ”Tanssii Tähtien Kanssa”-orkesterissa.
Tero on avoimesti tunnustanut rakkautensa kultaisen trumpetin soundille. Jo mainittu Eddie Calvert ja Lill-Jörgen, mutta myös Ossi Runne, Al Hirt, Lauri Ojala jne. levyttivät hienoja instrumentaalilevyjä, jotka myös menestyivät kaupallisesti.
Terolta ilmestyi pari vuotta sitten CD The Return of Golden Trumpet ja nyt jatkoksi The Christmas of Golden Trumpet ( sisältäen: White Christmas, Tonttuparaati ja Thormen Joululaulu). Kannattaa hankkia joulukortiksi useampikin kappale.
Bianca Moralesin musiikilliset juuret tulevat vahvasti latinalaisen amerikan suunnalta, mutta niihin yhdistyy hienosti niin suomenruotsalainen, suomalainen kuin maailman kansalaisen musiikkiperintö. Bianca on tehnyt yhteistyötä Sven Nygårdin kanssa ja sitä kautta on syntynyt linkki niin Porvoon kuin Kauniaistenkin suuntaan. Biancan uusin levy on samalla uusi ja vanha. When in Rome koostuu pääosin Biancan sävellyksistä ja muutama Larry Priceltä. Levy julkaistiin vuonna 2007 suomeksi, nyt englanniksi ja ehkäpä tulevaisuudessa på svenska. Ihana Bianca juontaa todella sujuvasti kolmella kielellä…yhtä aikaa.
Ensin alkuun Sinatra-potpuri, jolla soittajat saatiin sopivalle lämmölle ja sitten mentiin pari kipaletta per solisti. Asetelma oli herkullinen ja tunnelma lämmin. Nyt oltiin ystävien seurassa eikä turhaa kilpailua tarvinnut korostaa. Aplodeja riitti kaikille.

Puhallinorkesterissa soitto yhdistää ihmisiä. Nuorin trumpetisti oli 14 vuotta ja vanhin jonkin verran alle sata. Vierekkäin istuivat niin ammattimuusikko, joka oli lainassa Oopperan orkesterista kuin oppilas ja soitonopettaja.
Kyllä kannatti mennä Porvooseen.
PS: Kun Reijo jää eläkkeelle, niin puhallinorkesterin kapuksi siirtyy Tom Bildo.
Porvoon puhallinorkesteri, Bianca Morales & Tero Lindberg
12.11.2017 klo 15, Porvoo Grand
Ohjelmisto:
Sinatra in Concert – Theme from New York, New York, It Was a Very Good Year, The Lady is a Tramp,
My Way, The Boulevard a Broken Promises, A Fistful of Dollars, Over The Rainbow, Sway
The Green Hornet, The Song of Golden Trumpet
Dream of Rome, Trastavere
Concerto for Trumpet, Cherry Pink and Apple Blossom White
It Don´t Mean a Thing, Valot
Forever and Ever, duetto kahdelle trumpetille, joka kuului Olavi Koskelan ohjelmistoon. Nyt sen soittivat Reijo ja Tero. Sovituksen nuotit siirtyivät nyt Terolle.