Historian havinaa henkivän kulttuuriklubin puolesta vieraat toivotti tervetulleeksi puheenjohtaja Johannes Koroma. Hän totesi hauskassa avauspuheessaan mm. “Jazzin rantautuessa Suomeen vuonna 1926 S/s Andanialla Suomalainen Klubi oli jo 50 -vuotias”. Hän oli kovasti otettu, että SPJ oli “analyyseissään” päätynyt aloittaa yhdistyksen varsinainen toiminta juuri Suomalaisella Klubilla.

Loppuunmyydyn “Classic Jazz Dinner” -tapahtuman jazzillisesta annista vastasi Suomalaisen Klubin jazztrio: Pekka Sarmanto (b), Jartsa Karvonen (dr) ja Seppo Hovi (p), feat. Pentti Lasanen (cl/sax) ja Markku Johansson (tp/flh). Laulusolistina svengaili jazzlegenda Kari Fall. Kahvi- ja väliaikamusiikkia soitti DRB Swing Band Jaakko Rinteen johdolla. DRB juhli viikko sitten 40 -vuotista taivaltaan Musiikkitalolla.
Illan juohevista juonnoista vastasi SPJ:n hallituksen jäsen Seppo Hovi, kymmenen pistettä! Hovilla on kymmenien vuosien kokemus, suvereeni jazzosaaminen, tilannetaju ja kaikkensa peliin panemisen taito. Juonnot ovat juuri sopivan mittaisia, varastossa aina tuoreita, uskottavia anekdootteja. Hovi soitti myös tyylikkäästi pianolla sisääntulomusiikkia.

Ensimmäinen jazztuokio alkoi ikivihreällä Irvin Berlinin klassikolla Alexander’s Ragtime Band ja jatkui tunnetuilla jazzstandardeilla. Yleisön odotukset täyttyivät. Pentti Lasasen mielestä jazzissakin on tärkeää, että yleisö voi seurata kappaleen kulkua. Uusissa sävellyksissä kuulijan pitää oppia ensin melodia, ennenkuin siitä voi nauttia täysipainoisesti.
Niin Markku Johanssonin kuin Pentti Lasasen ansatsit ovat edelleen täydessä iskussa. Kun tähän yhdistää virtuoosimaisen tarkan kompin a´la Pekkis Sarmanto, Jartsa Karvonen ja Seppo Hovi, niin eipä svengijazzilta voi enemmän toivoa. Bonuksena vielä samettiäänisen Kari Fallin loistavat tulkinnat. Lasasen klarinetin Pieni Kukkanen värisytti kuin Monty Sunhinen hittilevytys trad jazzin kultakaudella 1950- ja 60 -luvuilla.

Kunniajäsenten esittelyn suorittivat SPJ:n varapuheenjohtaja Matti Honkala ja hallituksen jäsen Raimo Hertto, molemmat vannoutuneita jazzdiggareita. Sekä Erik Lindström että Ossi Runne ansaitsevat täysin oikeutetusti SPJ:n kunniajäsenyydet numerot 1 ja 2: “Tunnustuksena suomalaisen jazzmusiikin eteen vuosikymmenten aikana tehdystä arvokkaasta ja uraauurtavasta työstä“. Molemmat Maestrot ovat olleet jo 1940 -luvun alusta lähtien keskeisiä vaikuttajia ja esiintyjiä suomalaisen jazzin ja kevyen muusikin saralla.
Huomionosoitusten saajien puolesta kiitoksena Erik Lindsröm istuutui pianon ääreen ja soitti koskettavasti yhden suosituimmista sävellyksistään, Ranskalaiset Korot. Laulusolistina toimi todella upeaääninen Raili Koroma. Häntä kuulisi mieluusti useamminkin.

Illan edessä puheenjohtaja Jaakko Rinne kertoili SPJ ry:n syntyhistoriaa ja esitteli hallituksen jäsenet. Rinteellä oli jo pitkään itänyt ajatus yhdistyksen perustamisesta, mutta toteutus odotti sopivaa hetkeä. Sitten hän sai mukaan toimen miehen, Seppo Hovin. Voidaan sanoa jo tässä vaiheessa, että “loppu on suomalaisen perinnejazzin historiaa”. Niin vauhdikkaasti perinnejazzareiden toiminta on lähtenyt liikkeelle.
Yhdistyksen tiedottajan Pepe Teirikarin mukaan ” tilaisuuksien yleisötavoitteet ovat 30 prosenttia suuremmat kuin tiloihin mahtuu. ” Ainakin tänä syksynä ne näyttävät toteutuvan. Suomalaiselle Klubille oli tulossa reilusti yli 200 henkilöä, mutta vain 150 mahtui. Sunnuntain 30.9.2012 kaikki kolme tilaisuutta “The Story of Jazz”, Tuusulan Erkkolassa ovat loppuunmyytyjä.
Yhdistyksen järjestämät tapahtumat ja infoa löytyy SPJ:n kotisivuilta.