Liberty Ship -kvartetti yllätti uudella konseptillaan Laulumiesten konsertissa. Viime vuonna perustettu kvartetti nähtävästi hakee vielä jossain määrin omaa, luontaista suoritustapaansa, mutta kulkee silti melko harjaantuneesti kirjoitetun musiikin, free jazzin ja improvisoidun musiikin eteenpäin ajattelevassa ja futuristisessa maailmassa.
Yhtyeen jäsenet ovat jazzväelle hyvinkin tuttuja muista yhteyksistä. Saksofonisti ja säveltäjä Esa Pietilän perustama ja eturivin muusikoista koostuva muodostama kvartetti tutkii rohkeasti ilmaisunsa rajoja. Vapauden laivassa soittavat lisäksi pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Olavi Louhivuori.
Yhtyeen musiikissa yhdistyvät free jazzin pidäkkeetön atmosfääri ja nykyhetkessä eläminen modernin taidemusiikin älylliseen lähestymistapaan. Yhteinen tuotos on kryptistä, täynnä yllykkeitä, antaa avoimesti tietoa itsestään – kertomatta silti kaikkea, ja ajoin johtaa kuulijan täysin hakoteille. Hiukan kuin kuuntelisi ääniopillista versiota Jonathan Swiftin kirjasta Gulliverin retket.

Yhteiselle tutkimusmatkalle on siltikin lähdetty tosimielellä, kuten aidon tutkimusmatkailijan pitää. Liberty -laivan musiikillinen komentosillalla Esa Pietilä (51) on joukon kokenein muusikko, vahva sessiomies ja rohkea improvisoija. Omaperäinen soittotyyli rakentuu perinteisen jazzin rakenteiden tuntemukseen, ja nykyisin koko ajan enemmän avantgarden ja free jazzin perusainekselle. Saksofonisointi on leveä ja sisällökäs, toisin kuin useimmilla free-puhaltajilla, joilla se on pikemminkin kuivakas ja niukka.
Sooloideoiden kehittelyn suhteen saattaa olla vielä jotakin tehtävää – syntyi pieniä seisahduksia, jolloin solisti oli hetken pysähdyksissä ja haki hieman suuntaa, mihin jatkaa. Pienet haut eivät ole vaarallisia, ja improvisoiduissa jazzsooloissa ne ovat melko yleisiäkin. Free jazzin parissa näitä hetkiä tulee vääjäämättä, kun skaalaperusta puuttuu tykkänään tai on todella kapea. Toiset vain ovat taitavampia kätkemään asiantilan, Esa toimi kyvykkäästi ja jatkoi miehuullisesti musiikillista ajatustaan.
Esa Pietilällä on pitkä kokemus soittajana ja säveltäjänä niin soolosaksofonikonserteista kuin intiimeistä pienikokoonpanoistakin, sekä lisäksi big bandeistä, kotimaisten ja ulkomaisten luovan musiikin eturivin soittajien kanssa. Mittavasta kokemuksestaan huolimatta hän tuntui tiistaina hieman jännittävän kapun asemaa ja vähän arkailevan ainakin puheissaan. Ei muuta kuin päin tuuleen vaan!

Pianisti Aki Rissanen (33) nousi nopeasti maamme arvostetuimpien jazzpianistien kärkeen, ja hän on lunastanut odotukset hienosti. Vapauden paatissa hänen kontribuutionsa kenties vielä hakee jollain tapaa hieman muotoaan, vaikka hänen loisteliaat soololevynsä todistavatkin vahvasta impressionistisesta ekstemporointitaidosta. Jotkut konserttiratkaisut, kuten pianon matalien äänien suosiminen hieman epätarkoituksenmukaisella tavalla, joutunee vielä arvioimaan uudestaan, mutta aika korjaa sellaisia asioita yhtyetuotoksessa.
Rissasen pianismissa risteävät improvisoitu musiikki, avantgarde, traditionaalinen jazzpianismi ja vaikutelmille altis impressionismi. Liberty Ship -projektissa Rissasen osaamiselle, kaikkine osa-alueineen, on luonnollisesti tilausta, mutta ehkä hänen kompetenssinsa ei vielä pääse aivan parhaalla tavalla esille. Joka tapauksessa melodinen free jazz -tyyli kohotti myös rytmiryhmän innovaatiot uudelle tasolle.
Antti Lötjönen (33) tunnetaan Suomessa ja nykyisin varmaan jo kansainvälisestikin hyvin erilaisista projekteista, kuten Eeppi Ursin, Sun Trio tai Verneri Pohjola Quartet, ja monet muut 2000-luvun jazzhankkeet, joihin hän on rohkeasti lähtenyt mukaan.

Liberty -aluksessa hän ottaa tuntumaa freen vaativaan maailmaan, ja tekee sen hyvin. Pieniä epävarmuuden hetkiä oli, jolloin hän turvautui kukaties hieman tarpeettomasti glissandoihin tai oktaavisoittoon, mutta näin tehdään aina. Voisi ehkä muistuttaa Kalmiston (basisti Teppo Hauta-aho) ohjeesta: ”mieluummin sitten vaikka päin mäntyä, mutta ei varman päälle..”. Eikä se menekään päin mäntyä.
Rumpali Olavi Louhivuori (32) on kansainvälisesti tunnetuimpia sukupolvensa suomalaisia jazzlyömäsoittajia. Yhteistyö huippumuusikoiden (Claudio Filippini, Tomasz Stańko, Dave Stapleton jne.) kanssa on auttanut Louhivuorta luomaan nimeä ympäri Eurooppaa. Olavi on varsinkin huopanuijien käytössä mestarillinen. Soitinarsenaali ja lyöntitekniikka toivat Liberty Shipin outputiin kiinnostavan, ja freelle entuudestaan melko tuntemattoman lisämausteen.
Kvartetin jäsenistä Esa Pietilä ja Olavi Louhivuori ovat tässä konseptissa nähtävästi pisimmällä. Freekin voi olla melodista, kaihoisaa ja hivelevän kaunista melodisuudessaan. Saksofonin miellyttävä ja täyteläinen sointi oli samanaikaisesti hyvin maskuliininen. Taloudellinen volyyminkäyttö oli kuulijaystävällistä ja salli hienoimpienkin nyanssien esiintulon.

Illan mittaan kuultiin erinomaisia esimerkkejä musiikillisista ideoista ja toteutustavoista, jotka muokkaavat sekä näkemyksiä free jazzista että pitkässä juoksussa myös itse musiikkia. Liberty Ship ilmentää lupaavimmillaan suomalaista nykyjazzia, jossa eksperimentti ja uuden testaaminen yhdistyvät kokemukseen ja koeteltuun tietämykseen. Nämä kaverit ovat rohkeita ja energisiä, mutta eivät mitään poikasia enää, jotka irralleen päästyään telmisivät improvisoidun musiikin ihmeellisessä maailmassa. Liberty Ship -laivalla on hyvä kurssi.
Tamperelainen Eclipse Music julkaisi yhtyeen ensimmäisen levyn “Approaching” marraskuun 1. päivänä. Levy on saatavissa sekä CD-formaattina että digitaalisesti ladattavana versiona. CD-versio sisältää toisen levyn puhtaasti improvisoitua materiaalia.
jaZZanti tiistaina 29.10. Laulumiehet, Helsinki
Liberty Ship, Approaching -levyn julkistuskeikka.
Esa Pietilä, saksofonit; Aki Rissanen, piano; Antti Lötjönen, kontrabasso; Olavi Louhivuori, rummut, lyömäsoittimet