Validi Karkia -klubi teki uuden aluevaltauksen järjestämällä konsertin idyllisessä Rosenlew-museossa Porissa tiistai-illansuussa. Paikka sopi vallan mainiosti improvisoidulle musiikille. Esitys koostui Hannu Hellstenin seinälle projisoidusta audiovisuaalisesta teoksesta, minkä pohjalle Yoko Miura-Janne Tuomi Duo rakensi oman improvisoidusti soitetun musiikkinsa. Konserttiin oli löytänyt tiensä muutaman kymmenen hengen ryhmä musiikkitietoista väkeä. Olin positiivisesti yllättynyt.

Tokiossa syntynyt Yoko Miura opiskeli klassista pianonsoittoa nuorena ja kiinnostui klassisen musiikin lisäksi erityisesti free jazzin parissa vaikuttaneista muusikoista, kuten Thelonious Monk, Eric Dolphy, Paul Bley ja tietenkin monet japanilaiset muusikot.
Vuodesta 2001 lähtien Miura on kiertänyt aktiivisesti Euroopassa. Vuonna 2008 hän osallistui “R-de-choc” -festivaliin Pariisissa soittaen mm. Teppo Hauta-ahon, kanssa. Siitä syntyi myös yhteys Suomeen.
Nuorena poikana pianon ja viuluopintojen kautta musiikillisen uransa aloittanut Janne Tuomi on nyt ehtinyt toimia yli 20 vuotta lyömäsoitintaiteilijana.

Hän on ollut mukana projekteissa, missä ei ole pysytty tiiviisti jonkin genrerajan aitojen sisäpuolella, vaan on pyritty löytämään kokonaisvaltaisesti kaiken kattavat äänien monenkirjavat vaikutteet. Kaiken perusta on virikkeellinen luovuus, avomielisen mutkaton uusin asioiden omaksuminen, kokeileva herätteellisyys ja siihen soveltuva improvisaatioon perustuva lähestymistapa musiikin luomiseen.
Näiden herätteiden sisäistäminen on vienyt Janne Tuomen uraa improvisoivana muusikkona eteenpäin, niin soolo- kuin pienkokoonpanojen sekä myös isompien orkestereiden lyömätaiteilijana kotimaassa ja ulkomailla.
Japanilaispianisti Yoko Miura ja lyömäsoittaja Janne Tuomi seikkailivat äänen ja hiljaisuuden välimaastossa, missä japanilainen minimalistisen vähäeleinen ilmaisu kohtasi länsimaisen klassisten lyömäsoitinten sointivärit improvisatorisessa, harkitun spontaanissa maailmassa. Kaksikko ei ollut ensikertaa lavalla yhdessä, sillä he olivat tavanneet Tampereella jo kolme vuotta aikaisemmin konsertoimassa, jolloin myös Teppo Hauta-Aho oli ollut mukana. Nyt he olivat kahdestaan liikkeellä kolmen konsertin Suomen kiertueella. Duo oli konsertoinut pari päivää aikaisemmin Helsingissä.

Sävyisän hiljalleen edennyt soitto sai herkistymään. Soittajien taiteelliset vapaudet sulautuivat kiinteästi yhteen ja he löysivät yhteisen tiensä visuaalisen videoesityksen rakenteisiin. Videoesitykselle ei ollut rakennettu mitään erillistä valkokangasta, vaan Hannu Hellstenin luoma elävä kuva oli heijastettu suoraan museotilan näyttelyesineistä muodostuvaan seinämään, mikä teki sen katselussa viihdyttävän omaperäisen.
Viime vuosina on tullut kuunneltua paljon kokeilevaa musiikkia ja huomionarvoista on, että hitaasti etenevä taiteellinen esitystyyli on rikasta ja se on lisääntynyt seikkailevan, uusia vivahteita hakevan, musiikin piirissä. Se vaatii tarkkaa keskittymistä ja otetta niin soittajilta kuin kuuntelijoilta. Tässäkin konsertissa edettiin hyvin hienostuneesti akustisella pohjalla yhtenäisesti noin tunnin ajan.
Rosenlew-museo, tiistai 29.11.2016
Validi Karkia -klubi #171:
18.00 Yoko Miura (JPN) – Janne Tuomi Duo, Hannu Hellsten audiovisuaalinen seinäproduktio