Ranskassa vaikuttava libanonilaissyntyinen trumpetisti Ibrahim Maalouf on paitsi etevä muusikko myös monipuolinen säveltäjä, joka UMO:n vierailijana oli pääsolistina egyptiläisen laulajatarlegendan kunniaksi kirjoittamassaan, jazzin ja arabimusiikin aineksia yhdistäväksi sinfoniaksi luonnehtimassaan Oum Kalthoum-sarjassa.
Egyptiläinen Oum Kalthoum (Umm Kulthum) oli vuosikymmenet koko arabimaailman juhlituin laulajatar, joka itsekin kirjoitti myös monia lauluja ja esiintyi lukuisissa elokuvissa. 1975 kuolleen diivan ura alkoi jo 1920-luvulla. Hänen laulunsa jäivät kuitenkin elämään ja 1980 syntynyt Maaloufkin kertoi kuulleensa niitä jatkuvasti pikkupoikana Libanonissa.
Ranskaan muutettuaan Maalouf aloitti trumpetin soiton aikanaan Maurice Andrén oppilaana olleen isänsä johdolla. Tämä opetti Ibrahmille paitsi konserttimusiikin ohjelmistoa, myös arabialaista musiikkia ja sen erityispiirteitä. Isän opetuksen tuloksena Ibrahim oppi täpötäydessä Savoy-teatterissakin kuultua mikrotonaalista soittoa eli arabimusiikissa käytettyä puolisävelaskelia tiheämpien äänten käyttöä.
Monissa klassisen musiikin trumpettikilpailuissa loistanut Ibrahim alkoi opiskella myös jazzia ja ryhtyi ennnepitkää myös yhdistelemään jazzin ja arabimusiikin aineksia ottamalla mukaan myös aineksia rockista ja hip-hip hopista.
Helsingissä kuullun sarjan hän levytti viime vuonna pienemmän yhtyeen kanssa. UMO:n esittämäm big band-version siitä on työstänyt alan ammattimies Jim McNeely. Encoreineen lähes puolitoista tuntia kestävässä teoksessa on vahvat arabisävyt paitsi melodioissa myös tahtilajeissa, joissa länsimaissa harvemmin käytetty 7/8 toistui jatkuvasti.
Viime viikolla Ibrahim oli esittänyt teosta Kölnissä, missä hän oli harjoitellut orkesterin kanssa viisi päivää. Helsingissä yhteiseen harjoitukseen oli aikaa vain kaksi ja puoli tuntia. Toki Mikko Hassisen johtama orkesteri oli perehtynyt teokseen jo ennakolta saamiensa nuottien ja pikkuyhtyelevyn avulla. Teoksen vaikeus ja vähäinen yhteinen harjoitusaika ei silti kuulunut konsertissa, jossa UMO:n muusikot jälleen osoittivat taitonsa selvittää kunnialla kaiken mitä heille eteen tuodaan.
Energisesti muita soittajia kannustanut Ibrahim itse oli pääasiallinen solisti, joka soitollaan todisti senkin, että trumpettikilpailujen palkinnot olivat menneet oikealle miehelle. Hänellä on torvessaan hieno ääni, samoin tekniikka on erittäin hyvin kohdallaan. Hänen huumorintajustaan voidaan silti olla erimieltä, sillä peräsuolen äänien jäljittely ei välttämättä naurata.
Ibrahim Maalouf ja UMO Jazz Orchestra Savoy-teatterissa 27.11. 2016.