Kahden ruotsalaisen yhtyeen ilta Savoy-teatterissa veti harmittavan vähän yleisöä paikalle. Poisjääneet saavat kyllä syyttää itseään, sillä tarjolla oli sekä hienoa jazzlaulua että mielenkiintoisella tavalla toteutettua musiikin ja videokuvan yhdistelyä.
Ruotsalaisten jazzlaulajattarien kärkikaartiin jo pitkään kuulunut Lina Nyberg on paitsi taitava tulkitsija myös etevä säveltäjä. Viime vuosina tekemilleen levyilleen hän on kirjoittanut monia mainioita selkeämelodisia kappaleita, joiden ilmeikkäissä toteutuksissa hän on taitavasti pystynyt hyödyntämään omia vahvuuksiaan: hyvää muuntautumiskykyä tekstisältöihin, erinomaista laulutekniikkaa ja laajaa äänialaa.
Savoyssa Nybergin ohjelmistossa oli hänen omien laulujensa lisäksi myös persoonallisesti tulkittuja vieraskappaleita Esimerkki tällaisesta omaperäisestä näkemyksestä oli äärimmäisen hitaaksi vedetty Fly Me To The Moon, joka toi tähän yleensä mediumissa tai sitä nopeammin esitettyyn lauluun kokonaan uudenlaisia sävyjä. Tavallisesti laulun kepeän kuuloiseen tekstiin tuli nyt vetoavalta tuntuva herkkä painotus.
Uransa aikana Lina usein esittänyt brasilialaisia lauluja, joista Savoyssa kuultiin vikkelästi liikkuva Tico Tico No Fubá, jonka eläytyvässä esityksessä laulajatar esitteli ansiokkaasti myös improvisointitaitojaan.
Nybergin nykyinen nelihenkinen yhtye on ollut jo pitkään koossa, mikä myös kuului soitosssa, sillä sovitukset osattiin ilman nuotteja. Sovituksissakin oli hyviä ideoita, mm. kappaleiden välissä olevia välisoittoja, jolloin siirtymä laulusta toiseen sujui ilman pysäytystä. Yhtyeessä eniten soolotilaa saanut kitaristi David Stackenäs tuki Linaa syntikoilla kekseliäästi muuntelemillaan soundeilla.
Eksoottisia laulajia freen säestämänä

Illan toinen esiintyjäryhmä oli tenorisaksofonisti Nils Bergin Cinemascope, jossa soittavat myös basisti Josef Kallerdahl ja rumpali Christopher Cantillo. Cinemascopen ulkojäseninä ovat taustalle heijastettavat etupäässä Youtubesta poimitut artistivideot, joissa olevaa laulua Berg kumppaneineen täydensi free-henkisellä soitollaan.
Tarjolla oli aika eksottinen valikoima videoita, sillä muusikkojen taustalla esiintyi laulajia Intian Punjabista, Mosambikista, Afganistanista ja Bhutanista. Koskettavin oli silti Bergin tätä konserttia varten Västeråsissa kuvauttama video, jossa ruotsinsuomalainen jo ikääntynyt maahanmuuttaja esitti antautumuksella suomenruotsalaisten eräänlaisena kansallislauluna pitämän Modersmålets sångin.
Cinemascopen toiminta-ajatus on ihan hauska, tosin toteutuksessa oli hieman toivomisen varaa, sillä useimpien videoiden ääni oli liian hiljainen, jolloin soitto peitti turhan paljon laulua, jolloin dialogi ei kunnolla toiminut. Mutta silti hauska ja erikoinen kokemus.
Swedish Jazz Night Savoy-teatterissa 10.12.2017
Lina Nyberg Band: Lina Nyberg, laulu, Cecilia Persson, piano, David Stacknäs, kitara, Josef Kallerdahl, basso, Peter Danemo, rummut.
Nils Berg Cinemascope: Nils Berg, tenorisaksofoni ja huilu, Josef Kallerdahl, basso, Christopher Cantillo, rummut.