Pjotr Tsaikovski, Duke Ellington ja UMO Helsinki Jazz Orchestra näyttävät olevan yleisöä kiinnostava yhdistelmä ainakin siitä päätellen, että Temppeliaukion kirkko täyttyi UMO:n jouluhenkisessä konsertissa, missä ohjelmiston päänumerona oli Ellingtonin yhdessä Billy Strayhornin kanssa säveltämät muunnelmat Tsaikovskin Pähkinänsärkijä-baletista.
Jazzin merkittävin säveltäjä Ellington kirjoitti lukuisten ikivihreiksi tulleiden kappaleidensa lisäksi myös monia laajamittaisia sarjamuotoisia teoksia, joiden joukossa oli myös muutamia klassisen musiikin säveltäjien teoksista tehtyjä muunnelmia.
Yksi niistä oli Pähkinänsärkijä eli Nutcracker Suite, jonka Ellington, Jean Sibeliuksen käyttämää termiä lainaten, ”jazzasi” vuonna 1960 ja levytti sen myös tuolloin, tosin muuttaen osien järjestystä alkuperäiseen balettimusiikkiin verrattuna. Ja vaikka Ellingtonilla oli noihin aikoihin erittäin solistivoimainen orkesteri, hän loi siitä ensisijassa orkesteriteoksen, jossa soolotilaa oli aika niukasti.
Levytyksen jälkeen Ellington ei sitä ilmeisesti konserteissa esittänyt eivätkä teosta muutkaan orkesterit ole sitä kovin usein soittaneet muutamia sen osia lukuunottamatta. Siksi UMO:n päätös ottaa tämä harvoin kuultu Pähkinäsärkijä ohjelmistoonsa oli varsin tervetullut.
Ed Partykan johtama UMO on niin hyvä orkesteri, ettei teoksen läpivienti tuottanut osaamisongelmia. Tietysti Ellingtonin levytyksen tuntevat saattoivat mielessään vertailla Temppeliaukion esitystä alkuperäiseen. Kyllä siinäkin UMO selvisi hyvin. Toki oli tietysti selvää, että esimerkiksi Ellingtonin monet vuodet yhdessä soittaneen maineikkaan, oman erottuvan soundinsa luoneen saksofonisektion ja UMO:n varamiehisen fonisektion välillä oli eroa, vaikka baritonia soittanut Jari Perkiömäki pystyi luomaan Harry Carneyta muistuttavan jyhkeyden soittonsa.
Pähkinänsärkijän lisäksi konsertissa kuultiin neljä jouluun liittyvää kappaletta, joista ensimmäinen oli myös Ellingtonia eli orkesterille todennäköisesti Strayhornin sovittama ja 60-luvun alussa levytetty Jingle Bells eli Kulkuset, josta myös UMO loi varsin riehakkaan version. Siinä mainiota oli esimerkiksi pasunisti Kasperi Sarikosken hilpeäsävyinen teeman käsittely ennen muun orkesterin sisääntuloa.
Orkesterin muusikoista runsaimmin soolotilaa saivat trumpetisti Mikko Pettinen ja altisti Mikko Mäkinen, kummallakin oli soolonumero. UMO:n taannoisen taiteellisen johtajan Rick Shemarian sovittaman Jouluyö, juhlayön Pettinen tulkitsi flyygelitorvella todella kauniisti. Yhtä lailla herkkä oli myös Mäkisen näkemys John Claytonin alunperin Diana Krallin joululevylle sovittamasta täällä tuntemattomasta What Are You Doing New Year’s Eve´sta. Ohjelmiston loppunumero oli illan vauhdikkain täällä vähemmän tunnettu Deck The Halls, jossa orkesterin solisteja pääsi kunnolla irroittelemaankin.
Harvemmin kuultua laajamuotoista Ellingtonia on tulossa lisääkin UMO:n konsertteihin keväällä. Luvassa on mm. Edward Griegin Peer Gynt-sarjoista muokattu jazzversio. Eli tuolloin käydään vuoren kuninkaan luolassa, seurataan Anitran tanssia ja kuunnellaan Solveigin laulua Ellingtonin jazzaamina versioina.
UMO Helsinki Jazz Orchestra, johtajana Ed Partyka Temppeliaukion kirkko 8.12. 2022. Teemu Mattsson, Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti, trumpetit, Kasperi Sarikoski, Pekka Laukkanen, Mikko Mustonen. pasuunat, Mikko Mäkinen, Petteri Hietamäki, Arto Lehtola, Olli Ojajärvi, Jari Perkiömäki, saksofonit, Tuomo Uusitalo, piano, Juho Kivivuori, basso, Henri Lintula, rummut.