Orvokkitien koulun juhlasalissa kuultiin kahden lahjakkaan nuoren muusikon kurssitutkintokonsertit sunnuntaina 23.4.2023. Molemmat ovat opiskelleet Vantaan Musiikkiopistossa ja saavuttaneet nyt sen tason mitä musiikkiopistossa voi saavuttaa. Musiikkiopintojen lisäksi he ovat käyneet lukiota. Kitaristi Elis Krzywacki Sibelius-lukiota ja trumpetisti Jaakko Vokkolainen Vaskivuoren lukiota. Tunnelma juuri saneeratun koulun salissa oli uskomattoman hieno. Läsnä oli arvostelulautakunnan lisäksi, opettajat, vanhemmat, ystävät ja opiskelutoverit.
Miksi kitara
-Molemmat vanhempani ovat kitaristeja, joten olen ollut koko ikäni tämän instrumentin vaikutuksen piirissä. Varsinainen kiinnostukseni musiikkia kohtaan heräsi, kun pääsin musiikkiluokalle 9-vuotiaana. Sieltä löytyi uusia soittavia kavereita. Ensin valitsin soittimekseni rummut, joista innostuin todella palavasti. Olin myös soittanut vähän pianoa, mutta en ollut siitä yhtä innostunut. Päätimme yhdessä kavereiden kanssa perustaa hevibändin. Ongelmana oli vain se, että olimme kaikki rumpaleita, kitaristi ja basisti puuttuivat. Silloin 10-vuotiaana päätin ryhtyä kitaristiksi.
Ensimmäinen kitara
-Ensimmäisen vuoteni soitin itsekseni rähjäistä 3/4 nylonkielistä Yamahaa, jonka kanssa opin omatoimisesti tekniikkaa. Vasta vuoden päästä sain ensimmäisen oman sähkökitaran. Ensimmäinen musiikillinen inspiraationi oli hevibändi Avenged Sevenfold, jolta opettelin joka ikisen kappaleen. Tämän tein oma-aloitteisesti itse, ilman opettajan avustusta. Olen alusta lähtien opetellut musiikkia korvakuulolta.

Opettajat
-Ensimmäinen virallinen soitonopettajani on Markku Martikainen, jonka kanssa olen tehnyt kaikki musiikkiopiston opinnot. Lisäksi musiikkiopistossa muita tärkeitä opettajia musiikilliseen kehitykseeni ovat olleen Juho Puronaho sekä Teppo Salakka. Täytyy kuitenkin mainita, että kaikki minua inspiroineet muusikot, joita olen kuunnellut, ovat olleet suurimpia opettajiani. Vanhemmillani on myös ollut suuri vaikutus omaan luovuuteeni sekä siihen, että olen luonnollisessa yhteydessä omaan soivaan sisäiseen maailmaani.
Päättötutkinto eli tolppa ykkönen!
-Tutkintoni oli musiikkiopiston syventävien aineiden päättötutkinto. Nykyään tämän tutkinnon voi tehdä täysin omannäköisesti, omia mieltymyksiään seuraten. Minä valitsin tutkinnon ohjelmistoksi amerikkalaisen uudenpolven jazzkitaristin Jonathan Kreisbergin 2011 julkaiseman Shadowless albumin koko sisällön. Tehtävä oli haastava, monipuolinen ja innostava. Tapasin kuukautta aikaisemmin Kreisbergin, kun hän oli Helsingissä esiintymässä ja sain mahdollisuuden tutustua häneen henkilökohtaisesti. Kyseisestä albumia ei ole koskaan aiemmin soitettu kokonaisuudessaan. Bändissä soittivat: Felix Paulasto (rummut), Nooa Kurki (kontrabasso), Pauli Blomstedt (piano) ja Jaakko Vokkolainen (trumpetti). Felix Paulaston ja Nooa Kurjen kanssa olen soittanut nyt 6 vuotta yhdessä aktiivisesti.

Miten tästä eteenpäin?
-Suunnitelmissa on pyrkiä ammattiopintoihin ja päästä käsiksi tilaisuuksiin, joiden kautta avautuu mahdollisuuksia kehittyä mahdollisimman hyväksi muusikoksi ja säveltäjäksi. Varusmiespalvelus ei ole vielä ajankohtainen. Mahdollisuus soittaa palvelusaikana on ehdottomasti paras vaihtoehto minulle.
Ammattimuusikoksi?
-Kyllä se aika selvältä tässä kohtaa näyttää, että haluan elättää itseni musiikilla. Itseasiassa päätin tämän jo 9-vuotiaana. Olen kunnianhimoinen ja haluan tehdä asiat hyvin, oli sitten kyse mistä musiikista tahansa.
Tutkinto
Elis Krzywacki soitti tutkintomateriaalinsa kypsästi ja ilman nuotteja. Jonathan Kreisbergin Shadowless tarjoaa haasteita. Levyn kahdeksan kappaletta yhdistää amerikkalaista perinnettä maailmanmusiikkiin. Rytmillisesti haastaviin melodioihin yhdistyi vahva emotionaalinen improvisointi.
Jonathan itse on sanonut albumistaan “on a conceptual level, i wanted the disc to have a strong impact…the effect of a bright light. After the smoky, late evening feel of last year’s NIGHT SONGS (criss cross), I wanted SHADOWLESS to wake people up.”

Ja saman teki myös Elis Krzywacki!