Saksalaissyntyinen, Hollannin Utrechtin musiikkikorkeakoulun kautta Suomeen kotiutunut, musiikin maisteri ja pianisti Sid Hille (s. 1961) on tällä hetkellä kiertueella tuoreen Contemporary Collective -yhtyeensä kanssa. Hän toimi aluksi Kokkolassa Keski-Pohjanmaan konservatorion jazzlinjan johtajana kahdeksisen vuotta. Tänä päivänä Suomeen tulosta on vierähtänyt jo yli 20 vuotta. Nykyään hän asuu perheineen Helsingissä.
Sid Hille tunnetaan jazzpiireissä hyvin monesta isosta projektistaan. Vuoden 2010 Turku Jazzien yksi kohokohtia oli hänen pitkään kehittelemä projekti Beatles -yhtyeen Revolver -albumin aikakauden musiikista. Sid Hille ei vierasta yhdistää jazzia tai sinfoniaorkesterin jousia, siis miksi ei myös huippusuosittua Beatles musiikkia voisi avata jazz musiikin ehdoin. Toinen hänen johtamansa yhtye Platypus Ensemble on tunnettu myös kokeilevasta tyylistään. Tällä hetkellä yhtye tuntuu viettävän ”siestaa”, mutta ehkä saamme kuulla sitä vielä tulevaisuudessa. Toki Hillen sooloesitykset ja -levytykset ovat oma lukunsa lisänä hänen työssään.
Omassa sävellystyössään Hille ei takerru mihinkään tiettyyn genreen sinällään, vaan hän kirjoittaa musiikkia hyvin laaja-alaisesti. Hän on tehnyt musiikkiteoksia isoille orkestereille, mistä sävellystyö Tango mòrbido y cìnico on erinomainen näyttö. Sillä työllä Hille voitti 1. palkinnon kansainvälisessä sävellyskilpailussa Scrivere in Jazz Italian Sardegnassa vuonna 2008. Raja-aitoja ei ole karsinoitu, sillä sävellyksen kohteena voi olla yhtälailla myös kamari- ja elokuvamusiikkia.
Musiikin saralla löytyy tilaa spontaanille luomistyölle myös jazzin ja modernin konserttimusiikin yhdistämisessä. Näissä rajapinnoissa liikkui Contemporary Collective esityksessään Validi Karkia -klubilla eilen illalla pidetyssä toisessa kiertuekonsertissa Porin kirjastossa.
Kiertueen pääjärjestäjinä toimivat yhteistyössä Suomen Jazzliitto ja yhtyeen esikoislevyn Outer Space viime vuoden syksyllä julkaissut SatnaMusic -yhtiö. Poriin yhtye tuli Ylivieskasta, mistä tämä yhdentoista konsertin kiertue virallisesti alkoi edellispäivänä.
Debyyttialbumi Outer Space oli tavallaan pohjana esitykselle, mutta tyyli oli vapaa, kuten Sid itse kertoi.
– Esityksemme perustuu vapaaseen informaation vaihtoon ja soittajien keskinäiseen vuorovaikutukseen ja luottamukseen. Teemme sellaista musiikillista matkaa, mitä ehkä ei kaiken kokenut ”jazz-kettukaan” ole vielä kuullut. Vaikka kuljemme esityksissämme Outer Space -levyn luoman ulkoavaruudellisen, tilasta toiseen siirtyvän, ajatusmaailman maisemoinnissa, niin emme nojaa konserteissa kuitenkaan levyn sisältöön. Jokainen esitys on meille itsellemmekin uusi kokemus. Emme tiedä etukäteen, mitä tuleman pitää. Kaikki konsertit ovat oma kokonaisuutensa, improvisoinnin ollessa pääosassa esityksissämme. Siinä on aina oma määränsä riskipeliä, mutta se on jännittävää. Päätökset tehdään kuulopohjalta hetkessä nopeasti ja pyrimme pitämään esityksen koko ajan voimallisen intensiivisenä. Ainutkertaisen luomistyön onnistumisen edellytyksenä on heittäytyminen esityshetkeen.
Yhtyeen muusikoista Hillen ohella kitaristi Teemu Viinikainen omaa jazztaustan ja heille improvisointi on tuttua puuhaa. Sellisti Markus Hohti sekä bassoklarinetisti Heikki Nikula puolestaan ovat klassisen koulukunnan kasvatteja.
Klassisen musiikin puolella improvisointia ei oikeastaan tunneta vastaavassa muodossa, vaan homma toimii pääsääntöisesti puhtaasti sävelletyn kaavan mukaan. Siitä huolimatta yhtye tuntui löytäneen yhteisen tavan toimia vapaasti ja luovasti esityshetkeen sitoutuen.
Kaikki ovat omien soittimiensa suvereeneja hallitsijoita ja sitä kautta yhteispeli onnistui hienosti. Lavalla tuntui olevan neljä target -pelaajaa, joilla oli luja usko yhteisen määränpään löytämiseksi.
Vaikka esitys piti sisällään aika paljon minimalistista, hitaasti etenevää, kerrontaa ja pelkistettyjä muotoja, niin elektroniikka ja sähköiset efektit toivat siihen aivan uuden ulottuvuuden. Kitaristille tutut sähköiset efektit ovat yhtyeessä löytäneet tiensä myös Hohtin selloon ja Hille on paneutunut jo muutaman vuoden ajan sähköiseen pianon virittämiseen oheislaitteineen.
Outer Space oli tällä kertaa hieman vajaan tunnin pituinen tauoton esitys, mikä lähti liikkeelle Hillen loihtiessa thereminin vibratotaajuuksilla omalaatuisen äänikentän, mihin muut yhtyivät hitaasti edeten. Sitä seurasi lopuksi vielä noin 10-minuuttinen Stating the Obvious, missä tuntui olevan enemmän sävellettyä pohjaa.
Contemporary Collective juoksutti kuulijaa tunnelmasta toiseen tehokkaasti. Esitys eteni jännittävän herkällä tunnelmalla voimistuen matkan varrella. Erikoisen nautittava oli melko pitkä Hillen ja Viinikaisen keskinäinen vuorovaikutteinen keskustelu, mikä vaihtui sitten Hillen ja Nikulan vuoropuheluun. Tietynlainen antaumuksellisen herkkä tunnelma muuttui nopeasti rytmikkääksi vapaaksi ”kaahailuksi”, missä vaihde kytkettiin vapaalle free -loikalle. Lennokkaassa menossa matkanteko maittoi ja maisemat vaihtuivat. Soittajat löysivät toisensa oitis ja soitto eteni kangertelematta päämäärätietoisesti. Monenkirjavien tyylilajien muotoutuminen hetkessä tapahtuvaksi ideoinniksi soljui jouhevasti yhtenäiseksi mielenkiintoisesti rönsyileväksi äänimatoksi.
Tätä mielenkiintoista yhtyettä voi kuulla vielä toukokuun aikana seuraavilla paikkakunnilla:
07.5. Helsinki, Pitskun kulttuurikirkko, klo 19
08.5. Turku, Flame Jazz, Åbo Svenska Teater, Café Tiljan klo 21
09.5. Tallinna, Philly Joe’s klo 21
12.5. Kaustinen,Musiikkilukion konserttisali, Kaustinen, klo 15
12.5. Kokkola, Konservatorion sali, klo 19.30
13.5. Nurmes, Nurmes-talo klo 19
14.5. Joensuu, Konservatorion sali klo 19
15.5. Kuopio, Musiikkikeskus, Jazzklubi klo 21.30
16.5. Lahti, Pikkuteatteri klo 19
Syksyllä yhtye jatkaa kiertuetta pitäen lukuisia konsertteja Keski-Euroopassa.
Porin kaupunginkirjaston kokoustila, Ke 6.5.2015
Validi Karkia -klubi:
Klo 19.00 Sid Hille Contemporary Collective
Sid Hille – piano, sähköpiano & elektroniikka, Teemu Viinikainen – kitara & efektit, Heikki Nikula – bassoklarinetti, Markus Hohti – sello & elektroniikka