• Yhteystiedot
06.07.2022 23:12
  • Kirjaudu
Jazzrytmit
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto
No Result
View All Result
Jazzrytmit
No Result
View All Result
Home Konsertit Konserttiraportit

Do we be or bop? Yes we do both!

Harri Aavaharju
15.11.2019
Konserttiraportit
A A

Kuvat: UMO FB

Do we be or bop?  Yes we do both!

Trumpettisektio, Laukkanen, Långbacka, Mäkinen ja Saarti

Dizzy Gillespien vierailut Suomessa ovat aina jättäneet jälkensä jazzyleisön mieliin. Useimmat niistä Dizzy teki pienyhtyeen kanssa. Vuonna 1989 Esko Linnavalli sai houkuteltua Dizzyn big bandin eteen ja bändi oli tietenkin UMO. Tuosta vierailusta jäi UMO:n arkistoon nippu sovituksia, joita on hyvä kaivaa sopivin väliajoin soittajien standeille. Konsertin kapellimestari Mikko Hassinen kertoi illan ohjelmiston koostuvan todellisista jazzin klassikoista. Kyseessä olikin bebop-kirjallisuuden crème la crème.

Mikot

Arrit tarjosivat soittamista niin tutti-, kuin soolopaikoissa. Tempot kulkivat parhaimmilla yli kahtasataa ja laput olivat pitkiä ja täynnä mustia täpliä ja niitä yhdistäviä viivoja.

Kanneltalon sali tarjoaa mahdollisuuden hyvin klubimaiseen akustiseen soittotapaan, jossa sähköä tarvitaan vain solistien ja juontojen esiin nostamiseksi. Foneilla oli mikit, mutta brasseilla ei. Miksaaja Mare hoiti äänentoiston nautittavalla tavalla ja hyvällä maulla.

Groovin Highilla lähdettiin solisteina Tero Saarti, Ville Vannemaa ja uusi tuttavuus, pianisti Toomas Keski-Säntti. Whisperingin soinnut pohjana toteaa Wikiperdia: The biography Dizzy characterizes the song as “a pleasant medium-tempo tune” that “demonstrates…[Gillespie’s] skill  in fashioning interesting textures”.

Rumpufillillä sisään ja sitten mentiin reilu kaksi tuntia väliajan kanssa, tehokasta peliaikaa yhteensä aika tasan tarkalleen 100 minuuttia. Ensimmäinen soolovuoro toi esiin OK-KO:n keikoilla ja myös muutaman kerran UMO:n solistina aikaisemmin vierailleen Toomas Keski-Säntin. Olipa miellyttävä itselleni uusi tuttavuus. Sitten seurasi alttofoni ja trumpettisoolot kuten bebopin peruskattaukseen kuuluukin.

Kasperi Sarikoski

Normaaliyleisön jazztietämyksen tasoa paikalla nostamassa oli ”grand old man” Hans Westerberg, joka totesi, että kyllä UMO on ehkä kovimmassa iskussa kuin koskaan. – Onnistuimme saamaan viimeiset myynnissä olleet liput. Hienoa nähdä, että riveissä on uusia nuoria soittajia.

Bebopin rinnalla Dizzyn toinen rakkauden kohde oli kuubalainen musiikki. Tästä lattaripuolesta ohjelmistossa olivat mukana Tin Tin Deo, Manteca ja A Night in Tunisia.

Ensin mainitun rakenne on tuttu A-A-B-A, jossa B-osa mennään suoralla kompilla ja kaikki A:t lattarina. Solisteina todellista nuorta voimaa.  Kasperi Sarikoski on ollut pari vuotta New Yorkissa saaden vaikutteita kuulemma jopa itseltään Wynton Marsalikselta.

Niin tai näin mielikuvitusta ja heittäytymistä ainakin riitti. Mikko Pettisen ollessa rundilla jenkeissä oli trumpettisektion täydennysmieheksi hankittu Tomi Nikku, joka otti Tintin toisen soolon otteeseensa. Hyvä, terve soundi ja näppärät sormet ja rekisterin hallinta.  Hienoa, että on mistä ottaa. Trumpetistien tilanne on aivan toinen, kun se oli 80-luvulla.

 

Tero Saarti oli nostettu varaDizzyksi niin konserttiohjelman kanteen, kuin myös soolojen määrällä mitattuna. Balladissa I Can´t Get Started Teron trumpetissa oli flygarin soundi, joka on osoitus siitä, että kaikki lopuksi lähtee huulista. Mikko Hassinen oli laatinut sovituksen niin tähän, kuin seuraavaan Olinga kappaleeseenkin. Fonisektio muuttui soundiltaan aivan toisenlaiseksi, kun messingit vaihdettiin puihin.

Komppi
Mikon soolo
Ville tarkkana

Kaksi klarinettia, kaksi huilua ja bassoklara antoivat mukavaa vaihtelua värimaailmaan yhdistettyinä sordinoituihin brasseihin. Mikko oli kirjoittanut myös hienot bassokuljetukset ja myös Olingan solistit Timo Paasonen ja Toomas Keski-Säntti etenivät rauhallisessa tunnelmassa tyylikkäästi. Jos muu ohjelmisto oli maalattu vahvoilla öljy- tai akryyliväreillä, niin nämä kaksi olivat enemmän akvarelliosastoa, hienosti toisiaan täydentäen.

Mikko nauttii Popen soolosta

Manteca on ollut suosittu teema aina synnystään vuodesta 1947. Wikipedia toteaa siitä: “Manteca” is the first tune rhythmically based on the clave to become a jazz standard.

Soolonsa otti niin Pope Puolitaival, Mikko Mäkinen kuin Kasperi. Pope aloittaa aina heti täysillä oli sitten kyseessä lattarirytmit tai toisessa setissä kuultu bluesteema.

Tenorifonin soundissa on sopivasti räkää ja se on tuttu pienempien yhtyeiden keikoilta. Kyllä vaan myös Oulusta tulee loistomuusikoita. Mikon siirtyminen baritonisaksofoniin oli aluksi yllätys, mutta nyt siihen alkaa jo tottua.

Soolossa oli oikeanlaista mureutta ja onneksi sektion kokonaissoundi ei ole kärsinyt Mikon soittimen vaihdoksesta. Kasperin lattaritaidot saivat lisävahvistusta Mantecassa.

Väliajan jälkeen Mikko Hassinen ja UMO tarjoilivat suolapähkinöitä. Markus Ketola käynnisti myös toisen setin rumpusoolon sisältävällä alkusoitolla, jonka jälkeen soitetaan kappaleen 32 tahdin AABA-rakennetta seuraava päämelodia. Sointukulku muistuttaa rhythm-kiertoa. Päämelodiaa seuraa 8 tahdin mittainen välisoitto. Soolojen jälkeen päämelodiaan ei enää palata, vaan alkusoitto toistetaan koodana rumpusoolon jälkeen (WP).

Max Zenger

Pianosoolon jälkeen otettin fonisektiosta mittaa. Wayne Marsh oli 70-luvun alussa mukana Supersax-kokoonpanossa. Ideana oli soittaa Charlie Parkerin sooloja koko saksofonisektiolle sovitettuna. Kompin lisäksi kokoonpanoon kuului trumpetti, jota soitti Conte Candoli. Jotain kautta tämäkin sovitus oli löytänyt tiensä Kanneltaloon.

On siinä saanut harjoitella tätä paikkaa kuntoon, niin aikanaan Lil-Jörgen Petersen opasti soittajatovereitaan. – Harja se paikka tarpeeksi monta kertaa, kyllä siitä hyvä tulee. Tero hoiteli  upeasti myös Conten osuuden, nyt soitossa oli mukana jo tulta ja tuppuraa.

Blues puoltaa aina paikkansa jazzkonsertissa Doodlin on Horace Silverin peruskauraa, nyt Dizzyn sovituksena. Ville Herrala otti ensimmäisen soolopaikkansa, toinen tuli sitten Tunisian yössä. Vahvat näpit ja äänet kohdallaan.

Popen bluestaidot tuli tunnustettua, joten mennään suoraan pasuunasooloon. Mikko Mustonen ilahduttaa aina kun hänen soolovuoronsa tulee.  Glissandojen hallinta kuuluu pasunistin perustaitoihin, rytmikkäät paukut ja kummitusäänet asiaankuuluvine väristyksineen toivat bluesiin vahvaa näkemystä.

Mikko Hassinen

Lover Come Backin sovitus lähti valssina liikkeelle. Tero Saartin osuus lähti kauniina valssina liikkeelle. Kun hetkeksi ummisti silmänsä, saattoi kuvitella olevansa Radion Tanssiorkesterin keikalla, mutta sitten mentiin ja lujaa.

Illan edetessä Tero Saartin torvi lämpeni ja hehkui loppua kohti jo punahehkuisena. Max Zengerin häikäilemätön soitto on sarja ryöpsähdyksiä, joista ajan mittaan varmasti kehittyy jotakin huikeaa. Tällä kertaa vain yksi soolo.

Round Midnight on Monkia parhaimmillaan, kaunis teema kaikenkokoisille yhtyeille. Tämä Dizzyn versio on kaikkinensa yllättävine herätyspaukkuinensa ja pasuunalinjoineen vaan niin hieno. Ville Vannemaan kaunis alttosoundi jatkaa leadalttotraditiojatkumoa.

Marshall Royal, Johnny Hodges, Pentti Lasanen, Pentti Lahti, Mikko Mäkinen ja Ville. Monkmaista lähestymistapaa teemaan otti Toomas Keski-Säntti. Pianotrio kuulosti virkistävältä kesken puhaltimien hallitsemaa kuulomaisemaa. Teron ja pasunistien teeman pätkät sovituksen lopussa olivat hieno oivallus Dizzyltä.

Yllätysnumerona kuultiin duoa, jossa UMO Helsingin TET-harjoittelija Alina Pettinen esiintyi Ville Herralan säestyksellä

Night in Tunisia nosti vielä yhden solistin, jota ei vielä ole mainittu. Sampo Kasurinen odotti vuoroaan selvästi muiden sooloista nauttien. Kamelikyyti lähti basson ja pasuunan ohjastamana.

Väli-interluden jälkeen foni starttasi liikkeelle pickupilla ja hopeinen tenorifoni lähti laukkaaman.  Veikkaukseni on, että nyt ei kyseessä ollut Selmer-tehtaan tuote. Latausta oli ja spirittiä.

Tomi Nikku oli odottanut 7 kappaleen ajan toista soolovuoroaan ja niinpä piipussa oli vielä paljon hienoja, soittamattomia ääniä. Hieman modernimpaa lähestymistapaa tuttuun teemaan. Kaikki oikeita ääniä koko rekisterin alueelta.

Vielä Villen bassosoolo ja loppuun Kasperin kadenssi neljän oktaavin alueella. Ja viimeistään nyt yleisö olikin sitten aivan pähkinöinä.

Ylimääräisenä kuultiin vielä kipakka kertaus Lover Come Backin parhaista hetkistä. Näitä biisejä ei tämän paremmin pysty kukaan maailmassa soittamaan, joten ehkä jatkossakin kuullaan Dizzy-ohjelmisto parin vuoden välein.

UMO Helsinki plays Dizzy Gillespie // Kanneltalo, 13.11.2019

Tämän linkin klikkauksella saat hauskan kuvakavalkadin Dizzystä

 

 

ShareTweetSendSend
Harri Aavaharju

Harri Aavaharju

Harri Aavaharjulla (s. 1954) on takanaan pitkä ura jazzin parissa monessa roolissa. Hän on Classic Jazz ry:n perustaja, Storyvillen ohjelmapäällikkö 1992-2002, Jazzrytmit-lehden toimittaja alusta lähtien, kornetisti ja orkesterinjohtaja.

Aiheeseen liittyvää

Sellainen ol´ Wiipuri!

Harri Aavaharju
28.6.2022

Bianca Morales ilahdutti Storyvillen terassin yleisöä eilen Reiska Laineen trion kanssa. -Yhteistyö alkoi Pori Jazzin merkeissä ja on tosi kiva...

Oh Yeah kunnioittaa Charles Mingusia taidokkaasti

Oh Yeah kunnioittaa Charles Mingusia taidokkaasti

Matti Laipio
15.6.2022

Suomessa on kunnioitettu tänä vuonna Erik Lindströmin syntymää sata vuotta sitten. Maailmassa on ollut toinenkin basisti ja säveltäjä, joka hänkin...

Jukka Laitasalo

Katja ja Leroy keikalla Carusellissa

Harri Aavaharju
12.6.2022

Kesä on täällä ja yhtenä sen ehdottomana tunnusmerkkinä on Katja Toivolan ja Leroy Jonesin saapuminen Suomeen New Orleansin pahimpien helteiden...

Viikon suosituimmat

Järvenpään Puistoblues hehkui kuumuutta

5.7.2022

Hi-Five Quintet Bluesin Eurokisaan 2023

5.7.2022

Eeppi Ursin US Tour 2022

30.6.2022

Suosittelemme

Fabianinkadulla tehtiin historiaa 60 vuotta sitten

Fabianinkadulla tehtiin historiaa 60 vuotta sitten

30.6.2022

100th Anniversary of Erik Lindström

11.6.2022
Stones-basisti Darryl Jones yhtyeineen lokakuussa Poriin

Stones-basisti Darryl Jones yhtyeineen lokakuussa Poriin

4.7.2022
  • Yhteystiedot

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

No Result
View All Result
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Festivaalit
  • Konsertit
  • Levyt ja kirjat
  • Arkisto

© 2022 Jazzrytmit - Vuodesta 1994. ISSN 1798-0607

Kirjaudu sisään

Unohditko salasanasi?

Uusi salasanasi

Syötä käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi:

Kirjaudu
Käytämme verkkosivuillamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut. Napsauttamalla "Hyväksy kaikki" hyväksyt KAIKKIEN evästeiden käytön. Voit kuitenkin käydä "Evästeasetuksissa" antaaksesi mukautetun suostumuksen.
Hyväksy kaikkiKielläEvästeasetukset
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent1 yearRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
CONSENT2 yearsYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
CookieDurationDescription
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
jnews_view_counter_visits[0]1 dayNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo