Diggariklubi uunoili riemukkaan bluesrockin merkeissä, kun se vietti eräänlaisia synttäreitään Uuno-ravintolassa. Vuosia tuli täyteen tupla uuno, sillä ensimmäinen nykymuotoinen Diggariklubi järjestettiin 6.10.2011 Blackpoolissa. Silloin vieraana oli John Primer. Kaksi vuotta tuli täyteen ja kun otetaan mukaan ravintola Uuno, niin triplahan siitä kasaan saadaan.
Tällä kertaa vieraaksi oli saatu vallan eksoottinen bluesesiintyjä. Illan bändi Blues Doctors tulee nimittäin Venäjältä, kaukaa Ekaterinburgista (käytetään myös kirjoitustapaa Yekaterinburg). Kysymyksessä on Uralin alueen pääkaupunki, joka on samalla Venäjän neljänneksi suurin kaupunki. Ei siis aivan rajan pinnasta, vaan syvältä idästä Uralin vuorten kainalosta. Sinne saakka se on blues levinnyt. Liekö tipahtanut legendaarisesta pihlajasta, vai mistä lie. Onneksi on, sillä hieno bändi sieltä tänne kotimaisen bluesin kehtoon putkahti.
Kun kysyin bändin keulahahmolta, kitaristi Vladimir Demyanovilta, miten ihmeessä hän on löytänyt bluesin. Demyanov kertoi, että hän sai 15-vuotiaana isältään lahjaksi Gary Mooren levyn Blues a Live ja oli sen jälkeen myytyä miestä. Mooren biisit veivät nuorukaisen mukanaan rockin ja bluesin syövereihin. Mooren lisäksi Demyanov mainitsi suurimmiksi musiikillisiksi vaikuttajikseen tietenkin Eric Claptonin, Albert Collinsin, BB Kingin, Slim Harpon, DR Feelgoodin ja Luther Johnsonin.
Esikuvien vaikutus kuului myös illan esityksestä. Demyanov loihti Fender Stratocasterillaan hienoja sävyjä, riffejä ja tarvittaessa kunnon tykitystä. Hänen soittonsa ei ollut pelkkää revittelyä tai paahtamista. Sitäkin kyllä löytyi arsenaalista, mutta myös herkkää blueskitaraa. Loistava kitaristi, joka on Venäjän maalla päässyt jopa suuren esikuvansa Gary Mooren lämppäriksi. Hyvin irtosivat bändiltä Hip hip shaket, Everyday I have the Blues jne. Välillä koukattiin lähelle heavya, kuinkas muuten, kun Gary Mooren opetuslapsista on kysymys.
Aurinkolasit miehen silmillä toivat mieleen Blues-Brothersit. Mielleyhtymässä ei sinänsä ole mitään sopimatonta, päinvastoin maukkaita muistojahan se tuo. Syy aurinkolasien käyttämiseen on kuitenkin huomattavasti luonnollisempi. Demyanov on nimittäin osittain sokea, siksi aurinkolasit. Muukin bändi, Eugene Pyankov koskettimissa, Vladimir Apanitcyn bassossa ja Anton Strausov rummuissa täydensi keulakuvaansa hienolla tavalla. Hieno kiinnitys Diggariklubilta.
Niin Blues Doctorsilta on hiljattain ilmestynyt bändin nimeä kantava cd, joka kuulostaa varsin hyvältä. Tarkoituksemme on arvioida tuotetta erikseen vähän myöhemmin. Sivuillamme kannattaa siten vierailla jatkossakin.
Diggariklubin vetäjä Timo Happonen kertoi klubin toiminnasta, että Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry on alun perin perustettu nimenomaan tuottamaan mielenkiintoisia artisteja Järvenpäähän. Aikoinaan 80-luvulla diggarit järjestivät ikimuistoisia jameja mm. Saksofonijamboreen ja Kitarajamboreen, joissa esiintyjinä olivat soittimiensa kärkitaiturit. Lisäksi kotimaisia huippuja ja ulkomaisia artisteja esiintyi klubi-illoissa säännöllisesti. Happonen kertoi, että pitkään keskeytyksettä jatkunut klubitoiminta hiipui 2000-luvun alussa. Puistobluesit sai nimittäin noihin aikoihin kokea ensimmäiset sadevuotensa. Rahaa ei kassaan jäänyt talven toimintaa varten. Talous saatiin onneksi pikkuhiljaa kuntoon. Talkoilla järjestettävää talvitoiminta käynnistyi kuitenkin viiveellä, mutta onneksi käynnistyi.
Bluestohtoreita kuunnellessa tuntui siltä, että Diggariklubi on löytänyt Uunossa mainion jamipaikan, jonne se voi kutsua tasokkaita esiintyjiä. Etenkin jazz-bändeille paikka olisi mitä sopivin. Onko Uuno jatkossakin klubipaikka vai jatketaanko esimerkiksi Blackpoolissa, joka on enemmänkin biljardipubi? Happosen mukaan jatkossa esiintyjäksi kiinnitetään kiinnostava artisti, bändi tai projekti. Sen jälkeen tyylistä ja ajankohdasta riippuen neuvotellaan tapahtumalle sopiva paikka. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Diggarit on tervetullut vieras useampaankin paikkaan Järvenpäässä.
Klubi on järjestänyt parina talvikautena tilaisuuksia noin kerran kuussa. Tämä tuntuu Happosen mukaan luontevalta rytmiltä. Jatkossa on luvassa jatsia, bluesia ja muuta juurimusaa. Viime keväänä Diggariklubi järjesti yhteistyössä Järvenpään kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa Jukka Perkon esiintymisen. Seuraavakin yhteistyökeikka on jo sovittu.
Tiedossa olevista talven keikoista Happonen paljasti seuraavat:
– Sami Saari & Bluesjuna 30.11. Blackpool (Pikkujoulut)
– Dave Arcari 25.1.2014 Uuno
– KVR ja Mopo 12.2. 2014 Järvenpää-talo, Juhani Aho-Sali (Jazzliitto)
– Jarmo Saari Republic 14.5.2014 Järvenpää-talo, Juhani Aho-Sali (Jazzliitto)
Ulkomaisista esiintyjistä Dave Arcarin lisäksi bändeistä neuvotellaan ainakin akselilla Ruotsi, UK, USA ja Unkari. Happosen mukaan jotain saadaan varmaan ensi keväälle, mutta suurimman osan Diggarit joutuvat siirtämään seuraavalle kaudelle, koska kotimaistenkin artistien on päästävä lavalle.
Kaiken kaikkiaan Diggariklubin suunnitelmat vaikuttavat varsin maukkailta. Klubi-illat kannattaa merkitä jo nyt kalentereihin.
Onnea toimintaan Timo ja kumppanit.